Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

10 mai: O viață nouă - Administrarea Botezului și a Mirului la Siret

La data de 10 mai 2003, Parohia romano-catolică din Siret a fost în mare sărbătoare. Întreaga comunitate a fost unită în jurul Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, venit pentru a-i ajuta pe câțiva copii și tineri să intre în rândul creștinilor botezați. Acești noi creștini erau considerați, până acum ceva timp, irecuperabili. Fuseseră abandonați de părinți și lăsați în seama personalului de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Siret.

De ei a avut grijă Dumnezeu cel atotștiutor și nemărginit de bun, care nu i-a lăsat în părăsire, ci a trimis aici câteva persoane cu un suflet ales și deschidere față de ei și problemele pe care le au. Astfel de oameni sunt domnișoara Monica McDaid și domnul Simon O'Connor, împreună cu soția sa, Adina, care au fost alături de ei și în această zi și care îi susțin și îi îndrumă să fie mereu aproape de Biserică.

Deși au vârste diferite și provin din localități diverse, acești copii și tineri se simt de acum "acasă", căci au parte, într-adevăr, de O casă nouă, așa cum spune și numele fundației de care sunt îngrijiți. Este vorba despre frații Costel (19 ani) și Niculina (14 ani) Clim din Suceava, Ion Păiuș (21 ani) din Focșani, Laura Voicu (24 ani) din București, Ionică Pârvu (17 ani) din Odobești, Nelu Paraschiv (26 ani) din Râmnicu Sărat, Gigel Dabija (19 ani) din Panciu, Sorin Simion (22 ani) din Dorohoi, Laszlo Karacsony (31 ani) din județul Covasna, Petrică Nedelcu (22 ani) din Mărășești, Vasile Munteanu (28 ani) din Viceu de Sus.

Toți sunt acum ajutați să se încadreze în societate, unii dintre ei chiar lucrează și primesc salarii și, mai ales, vin la biserică și se străduiesc să învețe rugăciunile și poruncile, sacramentele și cât mai multe despre Dumnezeu.

Este un lucru pe care l-a subliniat și Preasfințitul Percă în cadrul predicii, insistând asupra importanței primirii acestor sacramente. Din darul Botezului, ei și-au înveșmântat sufletul în haina albă, nepătată, pe care trebuie să o mențină așa, pentru a-și arăta dragostea pentru Dumnezeu, care l-a trimis în lume pe Fiul său, care, prin moartea sa pe cruce, a zdrobit păcatul. Tinerii vor fi ajutați și de nași, care vor veghea ca lumina credinței, simbolizată de lumânări, să rămână mereu aprinsă.

Prin sfânta Euharistie, primită acum pentru prima dată, ei vor avea mai multă putere să lupte împotriva răului, căci Isus este de acum în sufletul și în viața lor, pentru a-i ocroti și a-i ajuta.

Darurile Duhului Sfânt, primite prin sacramentul Mirului, acordat de Preasfințitul Percă, îi vor întări și mai mult, le vor deschide mintea și inima, pentru a fi mai conștienți de misiunea lor pe pământ.

Pentru toate aceste daruri, acești copii și tineri i-au mulțumit în primul rând lui Dumnezeu, dar și episcopului venit în mijlocul comunității.

Pr. Alois Farțadi


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat