Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

31 mai-1 iunie: Campusul diecezan al Acțiunii Catolice la Mircești

De vineri, 31 mai, până duminică, 1 iunie, în Parohia Mircești s-a desfășurat Campusul diecezan al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași. Au participat 90 de tineri din 25 de parohii cărora li s-au alăturat tinerii din Mircești. Tema campusului aleasă de organizatori a fost: "Înaintați în larg alături de Acțiunea Catolică". În cele trei zile au fost alături de noi și asistenții spirituali: pr. Cornel Cadar, pr. Alberto Marson, pr. Iosif Demeter, pr. Fabian Doboș împreună cu părintele paroh Gherghelaș Iosif.

Programul a început vineri seara cu sfântul Rozariu, sfânta Liturghie, iar după cină un program de cunoaștere. Sâmbătă dimineața am continuat cu un moment de reflecție în care pr. Cornel Cadar ne-a explicat ce este meditația, cum se face meditația și cum putem înainta în larg alături de Acțiunea Catolică. După aceea tinerii s-au împărțit în grupuri și au discutat despre acestea. După-amiază sfânta Liturghie a fost celebrată de către pr. Iosif Demeter împreună cu pr. Alberto Marson și pr. Cornel Cadar în lunca din Mircești. Apoi tinerii însoțiți de către asistenții lor spirituali au pornit către râul Siret unde un tânăr din Mircești a dat drumul pe apă la o bărcuță pe care era scris: "Înaintați în larg".

În drum spre sat tinerii s-au oprit pe malul lacului numit Bulboacă pentru a face rugăciunea de seară (Vesperele). După cină tinerii au participat la un program recreativ ce a constat într-un foc de tabără, jocuri și cântece.

Duminică după sfânta Liturghie au urmat concluziile finale prin intermediul cărora tinerii și-au exprimat părerea despre acest campus și ce au învățat ei la Mircești. După prânz fiecare a aplecat în parohia de proveniență cu gândul de a se reîntâlni cât mai curând.

Eugen Martin

* * *

Printre meditații, rugăciuni și sfânta Liturgii ne-am întâlnit vechi cunoștințe, am purtat discuții, ne-am făcut prieteni noi și, mai presus de toate, l-am reîntâlnit pe cel mai bun prieten, Isus.

"Înaintează în larg cu AC" a fost tema campusului. Înaintează în largul tentațiilor lumii mileniului trei împreuna cu Cristos și ascultându-i poruncile; înaintează în datoria de a-l face cunoscut pe Domnul tuturor, înaintează în a-l cunoaște pe Domnul tu însuți, mai întâi; redescoperă de ce ești membru AC, care au fost năzuințele tale când te-ai hotărât pentru Isus. Adu-ți aminte, tinere, când ai fost mai fericit decât atunci când îl aveai pe Isus alături.

"Atenție!" ne-a spus Dumnezeu prin vorbele preotului, la predică. Atenție?!

La ce să fim atenți? La ce vrea Isus să facem, la faptul că suntem lucrători cu toții în via Tatălui. Atenție să nu uităm scopul nostru pe pământ, acela de a ne mântui.

Am făcut pace cu noi înșine și cu Dumnezeu și am decis care este scopul nostru în viață, fiecare în parte. În liniște Isus ne-a vorbit ca unor frați și ne-a dat putere în sfânta Împărtășanie. Astfel, într-o atmosferă de pace și bucurie am redescoperit lumina lui, lumina care ne conduce spre Tatăl.

Am făcut în final o mână, concluzia a tot ceea ce am discutat în aceste zile, o mână care reprezintă situația AC în momentul de față. Printre altele, am aflat că în unele parohii ACT-ul este privit ca un "trandafir cu spini", așa că ne-am hotărât să facem tot posibilul ca să înlăturăm spinii și să rămână AC ca un trandafir frumos, încă boboc, dar cu perspective inovatoare, ca o floare în mâinile Tatălui și în slujba poporului său.

Au fost trei zile foarte frumoase în care am fost în Lunca Siretului, unde a avut loc o sfântă Liturghie, am lansat pe apă barca AC cu speranța că va înainta, la propriu, în larg, așa cum o vom face și noi în continuare. Dumnezeu să ne ajute mereu!

Silvia (Roman)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat