Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

29 mai: Sfințirea monumentului "Altarul recunoștinței"
la Valea Mare

În ziua de 29 mai, în sărbătoarea Înălțării Domnului, în Valea Mare, a avut loc sfințirea monumentului "Altarul recunoștinței", dedicat cinstirii memoriei episcopului Ioan Duma, OFMConv., și a eroilor comunei noastre.

Au fost invitați la acest eveniment toți preoții care sunt născuți în comuna Faraoani și în satul nostru.

Au fost invitate la sărbătoarea noastră și oficialități politice, ca și reprezentanți ai "Cultului Eroilor", ai armatei, presei și televiziunii.

Festivitatea a început la orele 10.30 cu celebrarea sfintei Liturghii prezidată de Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, asistat de Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, născut la Valea Mare.

După sfânta Liturghie procesiunea s-a îndreptat spre centrul comercial al satului pentru ceremonia de sfințire a monumentului.

Despre sărbătoarea noastră, dau mărturie cei prezenți, dar și ziarele locale, dintre care cel mai frumos a prezentat această zi ziarul "Deșteptarea" - articol semnat de Gh. Bălțătescu - din care cităm mai jos.

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Semnele marii sărbători creștine se vedeau încă de la intrarea în satul Valea Mare din comuna Faraoani. Fiecare gospodărie era pregătită de oaspeți. Covoare tradiționale, icoane și năframe acopereau porțile și gardurile caselor. Ieri, credincioșii romano-catolici au sărbătorit Înălțarea Domnului Isus Cristos. La biserica din sat slujba abia începuse. Sute de credincioși din Valea Mare, din Faraoani și din alte sate din împrejurimi cântau și se rugau cu înalții prelați veniți aici cu această ocazie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Monseniorul Petru Gherghel, episcop romano-catolic al Diecezei de Iași, Monseniorul Anton Coșa, episcop de Chișinău, Monseniorul Grigore Duma, Monseniorul Petru Mareș, însoțiți de numeroși preoți. "Doamne Dumnezeule, tu chemi pe fiii tăi în mod liber la credință. Te rugăm să privești cu milă spre poporul nostru; arată-i calea mântuirii și îndrumă inimile tuturor ca să fie supuse voinței tale preasfinte. Prin Cristos Domnul nostru. Amin".

* * *

Cartea de istorie

În centrul satului pregătirile erau în toi. După slujbă a urmat o mare procesiune. Mii de credincioși, preoți, călugări, oficialități din administrația locală au pornit de la biserică, cu tot fastul, spre monumentul "Altarul recunoștinței". Construit din inițiativa și contribuția Fundației "Episcop Ioan Duma", monumentul, înalt de peste 10 metri, placat în totalitate cu marmură (donată de deputatul PD Adrian Videanu), are forma unei cărți deschise, străjuită de o cruce. Sunt încrustate numele celor 106 eroi, din cele două sate, iar pe una din file este portretul în bronz al episcopului Ioan Duma. Garda de onoare formată din jandarmi de la Comandamentul Județean, dă onorul înaltelor fețe bisericești și prefectului județului. "Ideea construirii acestui monument aparține Fundației Episcop Ioan Duma și a izvorât din dorința de a lăsa moștenitorilor un semn al trecerii noastre pe aici, dar și ca să răspundem unor îndoieli cu privire la credința noastră, a catolicilor, față de România, țara în care ne-am născut, am trăit, trăim, iar mulți înaintași și-au dat viața", a spus în deschiderea manifestărilor de inaugurare a monumentului "Altarul recunoștinței", primarul comunei Adrian Solomon.

Slujba de sfințire a monumentului a fost o lecție de credință și istorie. Episcopul Petru Gherghel a rostit alături de ceilalți preoți și credincioși: "Ne-am adunat aici pentru a cinsti memoria episcopului Ioan Duma, mărturisitor al credinței și totodată pentru a-i cinsti pe eroii care au murit pentru libertatea țării. Le aducem recunoștința noastră prin dedicarea și sfințirea acestui monument, Altarul recunoștinței, care vrem să fie un semn și pentru fiecare dintre noi, ca asemenea lor să fim pregătiți de a depăși orice greutate în trăirile vieții noastre de credință, prin puterea cuvântului lui Dumnezeu și prin purtarea crucii, atât de bine simbolizate în acest monument".

"Pentru noi și pentru voi și-au dat viața eroii"

Atmosfera de sărbătoare, dar și de pios omagiu, a fost întregită de discursul cald și înălțător al prefectului Cătălin Mardare: "Astăzi, la sărbătoarea Înălțării Domnului nostru Isus Cristos suntem părtași la dezvelirea unei lucrări sacre pentru locuitorii din Valea Mare și Faraoani. Monumentul Altarul recunoștinței este o pildă a respectului și dragostei pentru cei care s-au jertfit pentru țară, pentru pământul străbun și pentru credință. Aici este locul unde trebuie să îngenunchem și să ne rugăm; reprezintă un îndemn că avem rădăcini adânci și putem să lucrăm pentru o țară nouă și modernă, pentru un viitor mai bun".

O chemare și un îndemn la tradiții, pentru cultul și respectul eroilor a rostit și col. (r) Corneliu Chirieș, președintele filialei Bacău a Asociației "Cultul Eroilor".

În încheiere a vorbit episcopul Petru Gherghel, care s-a adresat mai ales tinerilor și copiilor, prezenți în număr mare la această impresionantă manifestare: "Când trecem prin fața acestui monument să ne descoperim ca în fața unei biserici, să depunem la căpătâiul eroilor o floare și chiar să-l sărutăm. Vouă, copiilor și tinerilor, vă este încredințat acest monument de la care trebuie să vă adăpați dragostea și respectul pentru eroii satului vostru, al neamului nostru. Dumnezeu să fie cu ei".

A urmat ceremonia de depunere de coroane, din partea Asociației "Cultul Eroilor", a veteranilor de război, a Prefecturii, parohiilor din comună, primăriei, Provinciei Franciscane, Acțiunii Catolice, Fundației "Episcop Ioan Duma", cât și din partea școlilor din localitate. Garda a prezentat onorul, după care a urmat defilarea unității de jandarmi și a Fanfarei Comandamentului Județean de Jandarmi.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat