Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

1-7 mai: Capitol al franciscanelor la Huși

În perioada 1-7 mai, Institutul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din România a trăit zile de har în care fiecare soră a putut experimenta din nou gingășia lui Dumnezeu prin celebrarea celui de-al doilea capitol al Viceprovinciei noastre. Această întâlnire a surorilor a avut loc la Huși (Vaslui) în comunitatea surorilor prezente în această localitate.

Motoul care a însoțit acest capitol "Cu Cristos în simplitate și fraternitate" a fost ales anume de surori deoarece aceste două aspecte, simplitatea și fraternitatea, l-au caracterizat pe însuși Isus în timpul vieții pământești, pe sfântul Francisc de Assisi și pe fondatorii institutului nostru: pr. Giuseppe Antonio Marcheselli și sr. Angela Maria del Giglio. A fost pentru fiecare soră o rechemare la a nu pierde aceste două caracteristici importante în viața noastră de urmare a lui Isus Cristos după exemplul sărăcuțului din Assisi.

Zilele care au precedat capitolul, adică 29-30 aprilie, au fost zile de reculegere spirituală în care pr. Lazzarin Belisario (din Congregația "Don Orione") ne-a explicat importanța celebrării acestuia, ca fiind un eveniment eclezial și de la care se așteaptă o reînnoire a vieții spirituale personale și comunitare, pentru a aduce un suflu nou în Biserică și în lume. O temă expusă pe larg a fost aceea a dialogului și comuniunii în interiorul fraternităților noastre, având ca exemplu viața trinitară. Dialogul, pentru a fi sincer și deschis, pornește întotdeauna de la dialogul profund cu Dumnezeu.

La capitol a participat și superioara noastră generală din Assisi, sora Aureliana Compostella. În discursul ei inițial ne spunea că acest capitol este o celebrare vitală pentru întreaga fraternitate din România care cere rugăciune, ascultare și deschidere față de șoaptele Duhului Sfânt pentru a căuta și urma căile Domnului; este ca o repetare a Rusaliilor în cenacol.

După cele două zile de reculegere spirituală, au urmat trei momente semnificative:

  • alegerea superioarei Viceprovinciei și a consiliului său, în urma expirării mandatului celor trei ani de slujire a familiei noastre;
  • verificarea propunerilor luate la capitolul precedent din anul 2000;
  • programarea următorilor patru ani (2003-2007).

În urma votărilor a rezultat ca fiind realeasă sora Maria Porunde ca superioară a Viceprovinciei; sora Elisabeta Mircsov a fost aleasă vicară și consilieră; sora Monica Roca a fost aleasă secretară și consilieră; sora Bernadeta Tancău a fost aleasă consilieră și sora Maria Dămoc a fost aleasă consilieră. Sora Carmen Claudia Nemeș a fost aleasă economa Viceprovinciei.

Grupul surorilor capitulare au participat la o celebrare euharistică în Parohia "Sfântul Anton", fiind primite cu multă căldură de către parohul acestei comunități, pr. Andrei Ciobănică, și de vicarul său, pr. Adrian Iștoc.

În penultima seară a avut loc o priveghere de rugăciune în cadrul căreia trei surori au primit mandatul misionar din partea institutului: sora Piera Noro și sora Iacinta Roca vor pleca anul acesta în misiune la Kaluga (Rusia) și sora Monica Pârțac în misiunea din SUA. Madre Aureliana Compostela, superioara generală, a dăruit celor trei surori câte un crucifix, crucea fiind un semn al carității lui Cristos și al misiunii pentru care fiecare soră a fost aleasă și trimisă de Biserică. Fiecare dintre ele s-au încredințat tatălui ceresc prin rugăciunea: "Tată, încredințez mâinilor tale plecarea mea. Iată aici toată fragilitatea și slăbiciunea mea, folosește-le așa precum tu știi. Ajută-mă să fiu o prezență umilă și iubitoare între cei "mici" ai tăi printre care tu mă trimiți să trăiesc și să slujesc. Dăruiește-mi privirea ta pentru a ști să văd pe chipurile tuturor chipul fiului tău".

Atât la începutul capitolului cât și la terminarea acestuia am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali, pr. Ioan Ciuraru. Le mulțumim tuturor fraților pentru sprijinul spiritual acordat în toată această perioadă.

Suntem recunoscătoare bunului Dumnezeu pentru grija părintească pe care o are față de noi și pentru gingășia cu care ne-a condus și ne conduce pașii în continuare.

Sr. Iacinta Roca


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat