Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

20-22 mai: Mesajul CER pentru familii

În perioada 20-22 mai, la Institutul Teologic de pe lângă Mitropolia de Alba-Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj, s-a desfășurat sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopale Române, cu participarea episcopilor greco-catolici și romano-catolici. Au luat parte, ca invitați, ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, Mons. Jen Schönberger, episcop numit pentru Dieceza de Satu Mare și Radu Capan, ipodiacon, din partea Catholica.ro. Ordinea de zi a cuprins, printre altele, puncte referitoare la: grăbirea terminării proceselor în cauzele martirilor din anii persecuției comuniste; aprobarea traducerii românești a Liturgiei orelor; necesitatea traducerii Lexiconului familiei; utilitatea creării unui website cu numele și coordonatele preoților din România care activează în străinătate... La Liturghia de joi, 22 mai, episcopii au comemorat un an de la întoarcerea la Domnul a cardinalului Alexandru Todea. S-a stabilit ca următoarea sesiune a conferinței episcopale să aibă loc la București, în perioada 20-22 octombrie. În cadrul discuțiilor legate de familie s-a hotărât ca, în numele Conferinței Episcopale Române, să fie adresat un mesaj.

"Iar celor ce sunt căsătoriți, le poruncesc, nu eu, ci Domnul:
femeia să nu se despartă de bărbat!"
(1Cor 7,10)

Conferința Episcopală din România atrage respectuos atenția tuturor Bisericilor din țară, autorității de stat, organizațiilor nonguvernamentale și mass-media, asupra cauzelor care au o influență distructivă în privința instituției familiei. Urmând spiritul învățăturii Domnului nostru Isus Cristos, episcopii catolici simt datoria de a trage un semnal de alarmă în fața situației generale grave, cauzată de condițiile socio-psihologice și politice, precum și de sărăcia materială și spirituală ce duce la fenomenul emigrării, la destrămarea familiilor și abandonarea copiilor. De asemenea, un rol negativ în acest sens îl au modelele false și dăunătoare propagate prin diferite mijloace.

La recenta vizită "Ad limina apostolorum", din februarie, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea amintea episcopilor catolici: "...trebuie să țineți seama de primejdiile ce pot apărea în societatea de astăzi: fragilitatea cuplurilor; emigrația constantă a familiilor tinere spre țările occidentale, având adesea drept consecință încredințarea grijii copiilor în mâinile bunicilor, separarea forțată a soților [...] practicarea tot mai răspândită a avortului; controlul nașterilor prin metode contrare demnității umane, sunt probleme care vă solicită atenția și impun o acțiune pastorală adecvată".

Biserica Catolică din România, preocupată de pastorația sufletelor credincioșilor, invită cu insistență autoritățile bisericești și civile să se îngrijească de crearea unor condiții de trai decente și de oferirea unor modele corespunzătoare pentru tânăra generație, astfel încât să favorizeze întreținerea și dezvoltarea armonioasă a vieții de familie. Familia rămâne celula fundamentală a Bisericii și a societății, mediul în care crește și este educată noua generație creștină. Aflându-se în pragul integrării europene, societatea românească trebuie să fie pregătită pentru a înfrunta problemele actuale ce duc la dezbinarea și distrugerea familiei, care ar trebui să constituie nucleul educației creștine a noii generații.

Neintervenind imediat asupra acestor probleme majore, de importanță vitală pentru actuala și viitoarea societate românească, noi toți ne facem responsabili de numeroșii copii abandonați, de copiii străzii sau de cei uciși mai înainte de a se naște, situație care se concretizează prin scăderea remarcabilă a populației României, în ultima perioadă de timp. De aceea invităm autoritățile bisericești și civile, toate instituțiile publice abilitate și mass-media să ne unim forțele pentru a reda instituției familiei demnitatea, tăria și strălucirea cu care a înzestrat-o Dumnezeu.

"Iar Dumnezeul păcii, cel ce, prin sângele unui testament veșnic, a înviat din morți pe păstorul cel mare al oilor, pe Domnul nostru Isus, să vă întărească în orice lucru bun, ca să faceți voia lui, și să lucreze în noi ceea ce este bineplăcut în fața lui, prin Isus Cristos, căruia fie mărirea în vecii vecilor. Amin!" (Ev 13,20-21).


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat