Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

pr. Danielescu, pr. Wili Dancă, PS Petru Gherghel, d-na Violeta Barbu, pr. Fabian Doboș16 mai: Despre Sinoadele din trecut la Iași

Vineri, 16 mai, a avut loc în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, o manifestare a Academiei "Sfântul Augustin" ce s-a concentrat asupra contextului, importanței și urmărilor în plan social, material, dar mai ales în cel religios, a Conciliului din Trento și a sinoadelor care au avut loc atât în Dieceza de Iași cât și în alte dieceze. La acest eveniment au participat PS Petru Gherghel, numeroși istorici, profesorii și studenții institutului, împreună cu persoane interesate de tematica propusă.

După prezentarea temelor conferințelor și a celor care le expun, de către pr. moderator Wilhelm Dancă, PS Petru Gherghel în cuvântul de introducere a spus că Biserica noastră locală nu merge înainte fără a-și cunoaște rădăcinile, tezaurul credinței celor care au avut bunăvoința de a ne-o transmite și a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor care cercetează trecutul celor care ne-au precedat pe drumul credinței.

În prima parte a manifestării prof. Violeta Barbu și-a axat discursul pe principiile reprezentativității (statutul și confesiunea religioasă a participanților), consensului (votul dat de participanți în anumite probleme), legitimității (validitatea sinoadelor și a problemelor tratate) și dialogului prezente în Conciliul de la Trento (1545-1563) și în sinoadele locale, atât catolice cât și protestante. Pr. Danielescu, reprezentant al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a vorbit despre Sinodul de la Iași (1642) la care s-a stabilit în mod clar, ferm, echilibrat și eficient mărturia credinței ortodoxe în contextul răspândirii protestantismului. Acest sinod este important și pentru faptul că pr. Bartolomeu Bassetti, vicarul general al Moldovei, urmărindu-i îndeaproape lucrările, s-a hotărât să convoace un Sinod la Cotnari.

Pr. Fabian DoboșPr. Fabian Doboș a început cu etimologia cuvântului sinod, care în greacă, synodos, "înseamnă drum împreună, cei care urmăresc același scop. Practica sinoadelor a apărut din două motive: dorința episcopilor de a se consulta între ei atunci când întâmpinau dificultăți deosebite în diecezele lor și conștiința acestora că ei formează un singur colegiu episcopal. A amintit apoi câteva decizii luate la Conciliul din Trento: decretele despre păcatul originar, îndreptățire, sacramente, reformă și cel mai important acela al înființării de seminarii. A încheiat cu prezentarea Sinodului de la Cotnari, ce a avut loc în anul 1642.

În a doua parte a întâlnirii prof. Ștefan Andreescu, lecturând sinoadele din secolul al XVII-lea, a accentuat nu atât problemele cu care se confruntau, ci mai ales spiritul lor de deschidere. Pr. franciscan Mihai Dămoc s-a oprit asupra importanței Conciliului din Trento, a misiunii franciscane în Moldova din sec. al XVII-lea și a Sinodului de la Cotnari, care s-a dorit a fi o verificare a vieții spirituale și a problemelor de ordin juridic. Prof. Anton Coșa a prezentat în mod succint starea în care se afla Biserica Catolică din Moldova (preoții erau puțini iar populația era marcată de sărăcie) când s-a desfășurat Sinodul de la Bacău (1663).

Datorită unor întrebări formulate de auditoriu și a răspunsurilor date de conferențiari, dar îndeosebi datorită intervenției PS Petru, s-a clarificat rolul laicilor la aceste sinoade. Rolul acestora nu consta atât în a participa la lucrări, dar în faptul că ei erau principalii destinatari a hotărârilor sinoadelor. Unul dintre profesorii prezenți a precizat: "Lumea laică nu se confundă cu cea secularizată. Laicul e persoana botezată, care bine formată își trăiește credința". De aceea și în cadrul sinodului care e în plină desfășurare nu pot avea valoare luările de poziție ale unei persoane care trăiește "fără nici un Dumnezeu".

Asemenea predecesorilor noștri care au fost chemați de către păstorii lor să trăiască împreună, într-un mod nou propria chemare, și noi suntem invitați astăzi, de către episcopii noștri, să ne redescoperim identitatea noastră specială, și mai ales să o trăim în mod consecvent.

Romeo Neculai


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat