Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Explozie de tinerețe4 mai: Explozie de tinerețe la Barticești

Bucurie, soare, bună dispoziție... Acestea ar fi caracteristicile Zilei Tineretului, celebrate anul acesta în Dieceza de Iași, la Barticești. Au luat parte la sărbătoare mii și mii de tineri din 95 de parohii, precum și invitați din București, Republica Moldova și Italia.

Purtând cu ei mesajul Sfântului Părinte cu tema: "Iată mama ta!", tinerii, asemenea apostolului Ioan, au avut-o alături pe Maria, primind-o cu căldură printre ei și încredințându-se cu încredere deplină grijii sale materne.

Întâlnirea a debutat cu o rugăciune de deschidere și repetiție la cor. Între timp, pe la centrul de primire curgeau șiruri de tineri cu pancarte, eșarfe, steaguri, bucurie, rugăciune și cântec.

Sosirea celor doi episcopiLa ora 10.30 sosesc cei doi oaspeți de onoare: PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Sunt întâmpinați cu căldură de părintele paroh Ștefan Vacaru, ceilalți preoți invitați, oficialitățile satului, precum și de reprezentanții fiecărui grup de tineri care purtau o eșarfă cu numele parohiei. În sunet de fanfară, cântându-se din suflet "Cristos a înviat!", se pornește în procesiune spre altar.

La ora 11.00 începe sfânta Liturghie. Simțeai prezența Mariei la tot pasul: în cel de lângă tine care mereu îți zâmbea, pe cerul senin fără nici o pată, în adierea ușoară a vântului... Maria ne mângâia pe fiecare în parte...

"Tineri, iată mama voastră!", ne-a spus preasfințitul Gherghel la predică. "N-am fi fost aici dacă n-am fi avut o mamă, o mamă naturală, dar și una spirituală". Suntem invitați la a fi discipoli la școala Mariei. Ea ne spune că suntem frați și doar așa putem făuri o lume fericită.

"În România - grădină a Maicii Domnului - trebuie să crească florile binecuvântate de Domnul!", a adăugat Preasfințitul. Pentru a crește frumos și drept, Sfântul Părinte, în mesajul său, ne încredințează rugăciunea Rozariului, care ne însuflețește și ne întărește credința, devenind fideli în iubire, bucuroși și perseverenți în speranță.

Pentru o trăire mai profundă a acestei zile, tinerii participanți au analizat și discutat în parohiile lor mesajul Sfântului Părinte. La sfârșitul Liturghiei de la Barticești a fost prezentată o sinteză a răspunsurilor la întrebările din mesaj. De asemenea, reprezentanții a două asociații de tineret din dieceză, Acțiunea Catolică și Scout, precum și un tânăr din Barticești au adresat salutul lor participanților la sărbătoare.

Preasfințitul Petru Gherghel transmite și înmânează părintelui paroh de Barticești și unui reprezentant al tinerilor cuvântul de binecuvântare apostolică adresat special de Sfântul Părinte tuturor tinerilor prezenți la Barticești.

Crucea pleacă spre IașiCu bucurie și emoție a fost anunțată localitatea unde va avea loc anul viitor următoarea Zi a Tinerilor: Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Tinerii din Barticești transmit crucea celor din Iași.

În final am fost încredințați Mariei și ni s-a împărțit binecuvântarea.

A urmat un moment de pauză, timp în care sătenii din Barticești, cu generozitatea care-i caracterizează, au împărțit oaspeților bucate de sărbătoare.

La ora 14.30 începe Ora medie, urmată de un program cultural; în cadrul acestuia: "Păstorul diecezei în dialog cu tinerii!" Printre cântece, jocuri, clovni, "bansuri" și pantomime, păstorul diecezei răspundea diverselor întrebări adresate de tineri. S-a vorbit astfel despre Sinodul diecezan și implicarea tinerilor în desfășurarea lui, despre vocație și alegerea sa și alte probleme ridicate de tineri: influența anturajului și a ispitelor cotidiene, plecarea tinerilor în străinătate etc.

A avut loc și un concurs de catrene compuse de tineri pe baza mesajului transmis de Sfântul Părinte. Câștigătorii au fost felicitați și răsplătiți cu premii.

"Omenirea are nevoie urgentă de mărturia unor tineri curajoși...!", ne spune Sfântul Părinte, iar la Barticești s-a văzut chipul și frumusețea lui Cristos în curajul de a fi tânăr străjer al dimineții mileniului trei.

Anca Lucaci

* * *

Catrene premiate

  • Pr. Cornel Cadar și reprezentanta Parohiei VizanteaMențiune: Parohia Faraoani
    Ești chemat să fii un sfânt
    Și străjer pe-acest pământ.
    Cu rozariu-n mâna ta,
    Vei afla victoria!

    * * *

  • Premiul III: Parohia Pașcani
    Când mă zbat în patimi grele, către tine strig cu dor:
    "Rupe lanțurile mele! Mamă, vino-ntr-ajutor!
    Mijlocește tu la Domnul să ne ierte ce-am greșit
    Și să-ndrepte lumea toată pe făgașul fericit!"

    * * *

  • Premiul II: Parohia Bacău "Fericitul Ieremia"
    Privește astăzi Mama ta,
    Viu pelerin prin veșnicie.
    Nicicând nu o abandona,
    Căci ți-am încredințat-o ție!

    * * *

  • Premiul I: Parohia Vizantea
    Priveam în chinuri și durere spre Domnul meu cel răstignit,
    Cerându-i sfântă mângâiere, căci totdeauna m-a iubit.
    El m-a privit atunci din ceruri, șoptindu-mi blând pe-o adiere:
    "Copile bun, îți dau o mamă, să te-nsoțească-n Înviere!"

* * *

Sinteza răspunsurilor

  1. Care sunt punctele principale ale mesajului? Accentuați atitudinea care ar trebui adoptată de fiecare tânăr?

    Din mesajul Sfântului Părinte, tinerii participanți la Barticești au reținut următoarele idei:

    • Prin cuvintele adresate apostolului Ioan: "Iată mama ta!", Isus îi încredințează Mamei sale, Maria, lumea întreagă. Curajul Mariei, care se află la picioarele crucii Fiului său, ne ajută și pe noi, tinerii, să înfruntăm greutățile și suferințele vieții. Încredințându-ne grijii sale materne, vom primi mângâiere și speranță.

    • Ca Ioan, trebuie s-o luăm pe Maria la noi, o primim printre lucrurile noastre de preț. De la ea învățăm să fim dispuși să împlinim în umilință și generozitate voința lui Dumnezeu, pentru a colabora și noi la opera sa de mântuire.

    • Sfântul Părinte ne îndeamnă să fim discipoli la școala Mariei pentru a învăța să ne angajăm în mod concret în răspândirea iubirii și a adevărului, prin trăirea unei relații personale cu Isus.

    • Uniți cu papaÎn acest an dedicat sfântului Rozariu suntem invitați să ne aprofundăm și să ne întărim credința prin recitarea Rozariului, atât în momentele când suntem singuri, cât și în grupurile, asociațiile și familiile din care facem parte.

    • Noi, tinerii, suntem chemați să fim mai mult ca oricând "străjeri ai dimineții", printr-o mărturie liberă și curajoasă a credinței noastre. Imitându-l pe Cristos, în viața noastră vom străluci de frumusețea sa.

    * * *

  2. Cum definiți vocația creștină așa cum rezultă din nr. 4 al acestui document?

    • Vocația creștină este de a fi apostoli curajoși, capabili să răspândească focul iubirii și lumina adevărului; înseamnă a-l întâlni pe Isus, a-l iubi și a-l face iubit.

    * * *

  3. Ce rugăciune încredințează Sfântul Părinte tinerilor și care sunt roadele ei?

    • Ne este încredințată rugăciunea sfântului Rozariu, prin care Maria ne călăuzește la Fiul ei. Recitarea Rozariului însuflețește și întărește legăturile dintre membrii familiei, ne ajută să fim puternici în credință, fideli în iubire, bucuroși și perseverenți în speranță.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat