Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Imagine din timpul Liturghiei4 mai: Ziua Tinerilor la Barticești

Duminică, 4 mai, la Barticești, jud. Neamț, s-a celebrat Ziua Tinerilor. Au participat peste 10 mii de persoane și aproape 70 de preoți. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La finalul Liturghiei crucea a fost predată tinerilor din Iași, locul unde se va desfășura Ziua Tinerilor în anul 2004. Preluăm materialul prezentat în "Ziarul de Roman" din 5 mai, care descrie momentele importante ale zilei de 4 mai.

"România este grădina Maicii Domnului". Acest mesaj, transmis de papa Ioan Paul al II-lea, a fost repetat la Barticești, la celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului Catolic. La ceremonie au venit zeci de mii de tineri din țară, Republica Moldova, Italia și Spania. Manifestarea s-a bucurat de prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Cei doi înalți prelați și-au mărturisit apartenența la aceste locuri, respectiv Gherăești și Săbăoani.

Duminică, 4 mai, localitatea Barticești a reprezentat punctul central de întâlnire a tineretului romano-catolic din Moldova. A fost vorba despre celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului Catolic la nivel diecezan. În aer liber, de pe o scenă amenajată în apropierea bisericii, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a prezidat slujba sfintei Liturghii în fața a mii de tineri. Mesajul său pentru tineri a fost: "Fericiți cei care au o mama bună și o urmează". Impresionantă a fost munca de luni de zile a parohului Ștefan Văcaru și a autorităților locale din comuna Botești pentru reușita acestui eveniment unic în viața credincioșilor catolici.

Încă din primele ore ale dimineții de duminică, satul Barticești a fost "invadat" de tineri. Zeci de mașini și autocare au fost parcate într-un loc special amenajat, dar și pe străzile din localitate. Toți aveau o singură destinație: locul unde tineretul din toată Moldova s-a adunat. Totul părea să se desfășoare după un scenariu foarte bine pus la punct. După rostirea rugăciunii de deschidere a întâlnirii s-a produs un eveniment extrem de interesant. "Rozariul a fost încredințat, pentru anul acesta, întregii Bisericii. 2003 a fost declarat de papa Ioan Paul al II-lea anul sfântului Rozariu și l-a încredințat tinerilor în mod deosebit. Am primit o armă albă, inofensivă, a puterii și a iubirii. Este arma Rozariului, care va fi purtat cu noi tot timpul", explica o măicuța momentul de pe scenă.

Tineri purtând cruceaUn grup de tineri din Barticești a venit în fața altarului amenajat în aer liber, purtând pe brațe o cruce de mari dimensiuni. Era crucea tinerilor, preluată anul trecut de la Valea Mare - localitate unde s-a desfășurat precedenta Zi a Tineretului, cruce care a stat în fața altarului până la finele slujbei.

Următorul moment l-a constituit apariția episcopului Petru Gherghel. Din curtea bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul", acesta a fost însoțit de peste 50 de preoți catolici din toată Moldova. Apariția păstorului Diecezei de Iași a stârnit ropote de aplauze. Alături de tineri, la slujbă au participat și alte sute de persoane care au depășit vârsta tinereții. Fețele brăzdate de riduri ale bătrânilor s-au luminat la vederea episcopului Gherghel. De-a dreapta acestuia s-a aflat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și preotul paroh din Barticești, Ștefan Văcaru. Timp de două ore, miile de participanți au ascultat Sfânta Liturghie, acompaniată de corul din Barticești.

Cu pancarte, steaguri și prapuri, tinerii din toată Moldova și-au arătat iubirea față de Dumnezeu. Alături de aceștia au fost prezenți tineri din București, Satu Mare, dar și din Republica Moldova, din Italia și din Spania. De la altar, aceștia au fost salutați de episcopul de Iași. La toate momentele sfintei Liturghii, lumea a participat cu însuflețire.

"Participați la Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Tineretului Catolic. În timp ce Sfântul Părinte, papa Ioan Paul al II-lea, aseară, înconjurat de un milion de tineri, în Madrid, lua parte la un moment de priveghere, la Barticești o parte din tinerii, aici prezenți, luau parte tot la o rugăciune de priveghere, care reprezenta o ultima pregătire pentru slujba din aceasta zi. Când s-a spus că la Barticești rămâne crucea tineretului doar câteva ore, ne-a părut rău, pentru că ne obișnuisem cu ea, făcea parte din Biserica noastră, din viața noastră. Am purtat-o pe ulițele satului nostru, am simțit ca ea ne leagă de marea familie a tineretului diecezei și, mai ales, ne dădea multă încredere. Sperăm că aceste sentimente să nu le uităm niciodată și să le păstrăm mereu în inimă. Așa cum a spus Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea când a vizitat țara noastră, România este grădina Maicii Domnului, iar astăzi, aici, la Barticești, aveți un uriaș buchet de flori multicolore, alcătuit din miile de vlăstare tinere ale diecezei a căror inimă palpită de iubire, respect și credință", a rostit preotul Ștefan Văcaru.

La finalul Liturghiei, reprezentanții principalelor asociații de tineret din Dieceza de Iași (Acțiunea Catolică, Serviciul de Ajutor Maltez, Asociația Scout) și un reprezentant al tinerilor din Barticești au rostit câte un mesaj. Ceremonia a continuat cu predarea de către tinerii din Barticești a crucii și icoanei Sfintei Fecioare Maria tinerilor de la Iași, locul unde, în 2004, se va desfășura Ziua Mondială a Tineretului Catolic din Dieceza de Iași.

PS Aurel Percă împărțind rozarii"Am mai participat la un astfel de eveniment, în urma cu mai mulți ani, la mine în sat, la Adjudeni. Apreciez modul în care s-au organizat aceste manifestări. Consider că aceasta este o calitate a preoților catolici, anume aceea de buni administratori", a spus Ioan Mărtinaș, de 25 de ani, din Adjudeni.

La finalul slujbei, episcopul Petru Gherghel și episcopul auxiliar Aurel Percă au împărțit reprezentanților parohiilor invitate câte un rozariu.

După o pauză de prânz, în care grupurile de credincioși s-au înfruptat din merindele de acasă, oaspeților le-a fost prezentat un program artistic cu teme religioase.

* * *

Duminică, toată suflarea din Barticești s-a pregătit de sărbătoare. Curțile și ulițele străluceau de curățenie. Sătenii spun că efortul lor a fost pe măsura sărbătorii pe care localitatea lor o găzduiește. "Suntem onorați că suntem gazda unei asemenea manifestări. Este ceva ca o comunitate destul de mică să găzduiască, măcar pentru o zi, atâta tineret, care însumează de 2-3 ori populația comunei Botești. Am colaborat la realizarea acestei manifestări cu Parohia din Barticești. Acolo unde nu au putut interveni cetățenii, am apelat la ajutorul beneficiarilor Legii venitului minim garantat", a declarat primarul comunei Botești, Gheorghe Gal. Acesta a hotărât ca, în cursul zilei de duminică, toate magazinele din localitate să nu comercializeze băuturi alcoolice. Tot primarul Gal ne-a spus ca i-a sfătuit pe agenții economici să-și facă rezerve de băuturi răcoritoare, iar pe localnici, să permită accesul în curți a vizitatorilor. O garanție a bunei desfășurări a manifestărilor a fost și numeroasa prezență a jandarmilor.

"Este o atmosferă deosebită și am remarcat prezența masivă a tineretului catolic din toată Moldova. Din discuțiile pe care le-au avut tinerii din Barticești am tras concluzia ca aceștia s-au pregătit foarte mult pentru a fi gazdă primitoare. Sunt sigur că s-au schimbat foarte multe impresii, s-au legat prietenii și că vor rămâne cu amintiri plăcute, astfel încât să-și dorească să mai vină pe aceste meleaguri. Aș dori să rămână veșnic tineri și frumoși, așa cum arată acum", a declarat subprefectul Valentin Dănăilă.

"Credem că am reușit să arătăm ospitalitatea românească, să inspirăm buna dispoziție și speranța tineretului care, și așa, trece prin vremuri grele. S-a muncit din greu, dar cu plăcere, dar manifestarea este o reușită", a mărturisit preotul Ștefan Văcaru.

* * *

PS Petru Gherghel în timpul prediciiPS Petru Gherghel, episcop de Iași, și-a amintit cu plăcere că prima parohie la care a slujit după facultate a fost cea din Barticești. "Mi-am început activitatea pastorală aici, capelan, se spune la noi. Am stat puțin timp, dar în câteva luni, am învățat numele tuturor sătenilor, de la copii până la cei mai în vârstă. Mă întorc cu bucurie aici, de fiecare dată. Și, mai mult decât atât, eu sunt născut în zona Romanului, la Gherăești", a spus PS Petru Gherghel. Calea preoției a fost aleasă de tânărul Gherghel ca un fel de vrajă, care nu poate fi explicată. "Era în anul 1955, când era o perioadă foarte grea pentru credință. Noi tocmai pentru asta am considerat că este bine să ne oferim pentru cauza lui Cristos, cauza Bisericii, cauza lui Dumnezeu, slujindu-i pe oameni. Prin satul natal trec la două-trei săptămâni, pentru că drumurile, încotro aș merge, trec prin această localitate. Mai am în sat un frate și foarte mulți nepoți. Restul au trecut la cele veșnice și, ori de câte ori trec pe acasă, merg la cimitir", ne-a mărturisit PS Petru Gherghel.

Acesta a apreciat că această zi reprezintă un moment important al vieții creștinești. "Tinerii diecezei, după o tradiție de după revoluție, se întâlnesc într-o altă localitate. Noi acordăm o atenție deosebită tineretului, pentru că aceasta reprezintă, de fapt, speranța unei Biserici, a unei țări, a societății. Ca atare, îi primim cu dragoste și îi însoțim în formele lor de manifestare", a spus PS Petru Gherghel.

* * *

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, s-a născut în Săbăoani. "Mă leagă multe amintiri de satul meu natal, Săbăoani, și mă întorc întotdeauna cu plăcere acolo. Am colegi care au devenit și ei preoți și pe care-i revăd cu bucurie. Atunci când ne întâlnim, ne amintim cu plăcere de momentele frumoase din trecut sau discutăm proiecte de viitor, pentru că avem foarte multe de făcut", a spus PS Aurel Percă. Acesta a declarat că a fi preot înseamnă o chemare, un dar al lui Dumnezeu. "Nu este o alegere determinată, este o chemare pe care fiecare tânăr, la vremea potrivită, o simte. Fiecare urmează calea spre preoție, spre călugărie, alții spre căsătorie. Trebuie să privim totul din punct de vedere supranatural, al credinței", mărturisește PS Aurel Percă. Ziua Tineretului Catolic se desfășoară de zece ani în dieceză. "Este ca un răspuns la chemarea Sfântului Părinte, papa Ioan Paul al II-lea care, în fiecare an, dorește ca tinerii să se întâlnească pe plan local, iar din doi în doi sau din trei în trei ani la nivel internațional. Este o întâlnire a credinței și ne bucurăm că, în această frumoasă zi de mai, au răspuns atâția tineri care, animați de credință, au venit la Barticești pentru a se întâlni cu alți tineri din toată țara și din Republica Moldova, astfel încât să transmită acest entuziasm al trăirii lor de credință", a spus PS Aurel Percă.

* * *

Interiorul bisericii din BarticeștiPăstorită de preotul Ștefan Văcaru, ajutat de preotul Ernest-Ilarion Roca, Parohia Barticești, împreună cu filialele Gherăeștii Noi și Botești, are 744 de familii, cu 2.576 de credincioși catolici, având ca patron al bisericii pe sfântul Iosif Muncitorul, iar în filială pe sfânta Fecioară, regina lunii mai. În legătură cu formarea satului Barticești, se spune din bătrâni că, în jurul anilor 1750-1760, un anume Bartic, originar din Tețcani, s-a stabilit împreună cu familia sa, fugind de asuprirea boierească din Săbăoani. Pădurile întinse dintre Siret și Moldova ofereau un adăpost și un loc de refugiu propice. Pădurea constituia sălașul cetelor de haiduci sau al țăranilor crunt exploatați. Așa s-au format primele cătune, printre care și Barticeștiul de astăzi. Preoții de la Parohia Hălăucești au fost cei care au luat legătura cu ei și au continuat să-i îngrijească sufletește pentru o perioadă de timp. În primul Status animarum din Hălăucești sunt menționate primele 18 familii care formau satul Tescanas. Pe lângă primul Bartic (Petre), mai erau menționate șapte familii cu același nume, cărora li se adăugau alte 11 cu nume diferite. Leagănul Barticeștiului pare să fie satul Tețcani. Aceasta explică și denumirea care i s-a dat la început: Tescanii de Sus, micul Tescan sau Tescanas. Din 1806 rămâne în uz denumirea de Barticești.

Lucia Crainicu

* * *

Imagini de la acest eveniment sunt disponibile și la secțiunea "Album foto" de pe acest sit.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat