Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

1 mai: Celebrare cu ocazia celor 25 de ani de păstorire

Astăzi, 1 mai, se împlinesc 13 ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către Excelența sa cardinalul Angelo Sodano. Acest eveniment a fost marcat prin celebrarea unei Liturghii pontificale, la ora 10.30, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

La sfânta Liturghie, care a fost prezidată de PS Petru Gherghel, au fost prezenți Eminența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și peste 170 de preoți din Dieceza de Iași și din alte dieceze din țară. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. lect. arhimandrit Varlaam Merticariu. În biserica ornată frumos cu flori pentru zi de sărbătoare au fost prezenți mulți călugări, călugărițe, credincioși, oficialități civile, personalități ale lumii academice, oaspeți...

Liturghia a început cu o procesiune care a pornit din catedrala veche. Alături de episcopi au stat membrii consiliului prezbiteral. Corul catedralei însoțit de instrumente a fost dirijat de pr. Florin Spătariu.

Evenimentul are o dublă semnificație deoarece tot în acest an, la 21 februarie s-au împlinit 25 de ani de când papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregații a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolicis al Episcopiei de Iași, funcție care a devenit activă începând cu data de 4 aprilie 1978 când a avut loc instalarea.

În timpul păstoririi ca administrator apostolic (21 februarie 1978 - 14 martie 1990) s-au ridicat numeroase biserici, s-a ridicat moderna clădire a Seminarului din Iași, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniți aproape 150 de preoți, au fost trimiși mai mulți preoți la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale etc.

În predica rostită la sfânta Liturghie, ÎPS Ioan Robu a evocat momente din acest trecut nu prea îndepărtat indicând-i rolul care nu trebuie să-l anihileze pe cel al prezentului și al viitorului. Generațiile de preoți, bisericile în construcție, prezența multor congregații în dieceză arată vivacitatea diecezei. Jertfa sfintei Liturghii, rugăciunea a constituit mereu un foc din care toți preoții și-au hrănit și maturizat chemarea lor. Dezlipirea de tot ce împiedică înaintarea spre Cristos, dialogul cu credincioșii vor constitui mereu valori care vor face să fie trăite toate responsabilitățile preotului și de acum înainte. Păstor și preot, episcopul este mereu în slujba poporului lui Dumnezeu, puternic ancorat în realitatea altarului căutând să-l trăiască pe Cristos care s-a jertfit pe sine - au fost ideile de fond ale predicii care nu au făcut altceva decât să continue cuvântul lui Dumnezeu prezent în lecturile alese la acest moment aniversar.

Prima lectură a fost luată din Is 6,1-8: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!"; Ps 88,2-3.4-5.21-22.25 și 27; a doua lectură: Ef 4,1-7.11-13: "A împlini misiunea de a sluji, ca să se formeze trupul lui Cristos"; In 17,20-26: "Vreau ca și ei să fie împreună cu mine acolo unde sunt eu".

La ofertoriu au fost aduse daruri semnificative printre care amintim: copia icoanei sfintei Fecioare de la Cacica, portretul episcopului martir Anton Durcovici, lumânarea sinodală, un colac pe care era imprimată cifra 25, flori...

Înainte de cuvântul de mulțumire al PS Petru Gherghel, ÎPS Jean-Claude Périsset a dat citire telegramei de felicitare expediată cu această ocazie de către cardinalul Angelo Sodano, secretar de Stat al Sanctității sale:

Excelenței sale Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași,
Suveranul pontif se unește spiritual cu Excelența voastră care, cu suflet plin de recunoștință față de Cristos, bunul păstor, sărbătoriți cel de-al 25-lea aniversar de slujire pastorală în această dieceză, la început administrator apostolic și apoi ca episcop. Adresându-vă cele mai calde urări, Sfântul Părinte invocă o reînnoită revărsare a harurilor divine pentru o slujire episcopală rodnică și vă acordă din inimă binecuvântarea apostolică, atât Excelenței voastre, cât și întregului cler, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor.

La finalul Liturghiei preoții și episcopii prezenți s-au oprit în fața catedralei noi pentru o fotografie care să imortalizeze momentul. Procesiunea a continuat spre catedrala veche.

Flori, felicitări, urări de bine au urmat din partea preoților și credincioșilor. Rectorul Seminarului, pr. Wilhelm Dancă, în numele foștilor și actualilor seminariști, au oferit păstorului diecezei o cruce mare cu urarea de a o purta în continuare pe cea spirituală care este grea, dar vor pune umărul toți.

Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat