Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti28 aprilie: Episcopul de Iași la aniversarea Arhidiecezei de București

În ziua de 27 aprilie 1883, papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea apostolică "Praecipuum munus", ridica Vicariatul Apostolic al Valahiei la rangul de arhiepiscopie cu reședința la București și-l numea ca prim titular pe Ignazio Felice Paoli (1883-1885 - pasionist), care, din 1870 era episcop de Nicopole si administrator apostolic al Valahiei. Înființarea arhiepiscopiei a fost solicitată de guvernul român, tratativele fiind duse de Ion Bălăceanu, ministrul României la Viena.

Cei care au urmat în scaunul arhiepiscopal sunt: Mons. Raymund Netzhammer, Mons. Alexandru Cisar, Mons. Anton Durcovici, apoi ordinarii substituți din timpurile grele, până s-a ajuns în zilele noastre la arhiepiscopul și mitropolitul dr. Ioan Robu.

Cei 120 de ani au fost sărbătoriți, luni, 28 aprilie, printr-un simpozion organizat de arhiepiscopie în colaborare cu Centrul "Biserica și Istoria".

La Liturghia care a avut loc în catedrala "Sfântul Iosif", Preasfințitul Petru Gherghel a ținut o alocuțiune al cărui text poate fi găsit la secțiunea Documente de pe acest sit.

"Celebrarea de astăzi a spus episcopul de Iași, înscrisă în atmosfera Învierii, are un caracter particular. Arhidieceza de București marchează 120 de ani din viața ei organizată, ca structură bine stabilită și precizată, prin voința Sfântului Părinte Leon al XIII-lea".

"Așadar, facem sărbătoare și repetăm în această atmosferă: Nu te teme, turmă mică! rolul tău a fost și este mare. Nu vă temeți! De ce îl căutați pe cel viu între cei morți! Nu este aici! auzim și astăzi glasul îngerului și mai auzim și cuvintele lui Cristos: Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui! Nu se potrivesc oare aceste cuvinte și pentru Biserica noastră din România, pentru Arhiepiscopia de București, care celebrează acest frumos aniversar: 120 de ani?"

Păstorul Diecezei de Iași a exprimat motivele care îi aduc bucurie: legăturile istorice strânse între cele două principate, colaborarea care a existat în trecut între București și Iași, unitate dintre cele două dieceze în timpurile grele, ÎPS Ioan Robu s-a născut și a copilărit într-o familie din Moldova, "la anul vom sărbători și noi același eveniment, 120 de ani de la înființarea și declararea Episcopiei de Iași".

A încheiat spunând: "Mă bucur să vă felicit la acest popas și să vă spun: Înaintați în mileniul trei cu curaj! Misiunea Arhiepiscopiei de București este așa de mare: Nu vă temeți! Isus cel viu este cu voi până la sfârșitul veacurilor!"


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat