Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

6 aprilie: Nunțiul apostolic a vizitat și Iașiul

Luni, 7 aprilie, nunțiul apostolic, ÎPS Jean-Claude Perisset, la întoarcere din Chișinău a făcut un popas în Iași, pentru o scurtă vizită la sediul Episcopiei de Iași.

În perioada 2-6 aprilie, noul nunțiu apostolic pentru Republica Moldova, ÎPS Jean-Claude Perisset, a efectuat prima sa vizită în această țară, în noua sa funcție. ÎPS Jean-Claude Perisset, care este ambasador al Sfântului Scaun în România începând din 12 noiembrie 1998, a primit această nouă însărcinare la data de 22 martie 2003.

Pe data de 2 aprilie 2003, la amiază, însoțit de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova și escortat de o mașină oficială a poliției, nunțiul a fost primit la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău de către episcopul Anton Coșa și de majoritatea clerului acestei dieceze. În timpul prânzului solemn, ÎPS Perisset i-a înmânat episcopului scrisoarea de recomandare din partea Secretarului de Stat, cardinalul Angelo Sodano, care a fost apoi citită în fața celor prezenți. Episcopul a ținut o scurtă cuvântare, i-a prezentat preoții, a descris pe scurt Moldova cu tradițiile ei, dieceza și problemele ei, oferindu-i nunțiului spre amintire un frumos obiect tradițional încrustat cu emblema Moldovei.

A doua zi, nunțiul apostolic a vizitat Ministerul Afacerilor Externe, și înainte de întâlnirea cu președintele țării, Voronin Vladimir, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, a avut întâlniri oficiale cu ministrul de Externe, Nicolae Dudău, și cu decanul corpului diplomatic, ambasadorul Turciei, Ogus Ozge. În ziua de vineri, 4 aprilie, au mai prezentat scrisorile lor de acreditare alți trei ambasadori, printre care și cel al României, dl. Filip Teodorescu. Întâlnirea cu președintele a fost și o ocazie de dialog, fiind abordate probleme ce țin de activitatea Bisericii Catolice din Moldova, dar și aspecte ale societății moldave în general.

Nunțiul de origine elvețiană a vizitat și câțiva ambasadori rezidenți la Chișinău, precum și pe cei doi mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. De asemenea, Înalt Preasfinția sa a vizitat mai multe comunități catolice, peste tot fiind întâmpinat cu multă bucurie de preoți, călugărițe și credincioși. În toate întâlnirile sale cu comunitățile catolice, nunțiul a amintit invitațiile Sfântului Părinte adresate credincioșilor în ultimele două scrisori apostolice ale sale, "Novo millennio ineunte" și "Rosarium Virginis Mariae", de a înainta în larg și de a-l contempla pe Cristos cu ochii și cu inima Mariei.

Duminică, 6 aprilie, ÎPS Jean-Claude a prezidat sfânta Liturghie în catedrala romano-catolică din Chișinău. La încheierea vizitei, s-a declarat plăcut surprins de realitatea întâlnită în Republica Moldova, bucurându-se de faptul că a avut ocazia de a evalua viața Bisericii din această țară, în anii de libertate.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat