Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Floriilor la Iasi13 aprilie: Ziua Tineretului la Iași

Duminică, 13 aprilie, Duminica Floriilor, s-a celebrat în Bisericile locale Ziua Tineretului. Tinerii s-au întâlnit sub semnul gândurilor Sfântului Părinte adunate în mesajul pentru tineri: "Iată mama ta" (In 19,27). În diverse parohii au fost cateheze, întâlniri și rugăciuni speciale. La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit la ora 15.30 în procesiune de la biserica "Sfântul Anton", biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și Tomești către catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Au mers pe jos între 3 și 4 km. Împreună cu ei au mers preoții din comunitățile respective.

Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au întâmpinat pe Cristos în Duminica Floriilor a răsunat în Iași și în celelalte parohii prin cântările tinerilor. Păstorul diecezei i-a întâmpinat pe tineri la ora 17.00 în fața catedralei unde a binecuvântat ramurile; s-a format procesiunea spre noua catedrală. Lecturile au fost proclamate de tineri, iar patima după sfântul Marcu a fost citită pe roluri. Tinerii au propus intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus darurile la altar.

Duminica Floriilor la IasiLa omilie, PS Petru Gherghel a avut un mesaj special, invitându-i pe tineri să-l urmeze pe Cristos, după exemplul Mariei și să se oglindească în chipul suferind al lui Cristos. În felul acesta vor fi pregătiți să învie împreună cu Cristos. De asemenea, le-a vorbit tinerilor despre mesajul Sfântului Părinte. "Este Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Tineretului, a spus episcopul. An de an Sfântul Părinte vă cheamă să-l descoperiți și să-l urmați pe Cristos... Vă felicit că ați învins vântul și ploaia pentru a veni la Liturghie împreună cu preoții voștri; vă încurajez ca după modelul Mariei să răspundeți chemării lui Cristos". La sfârșitul sfintei Liturghii, păstorul diecezei i-a încredințat pe tineri Mariei și le-a oferit câte un Rozariu.

* * *

Duminica Floriilor a fost o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, când la Barticești (jud. Neamț), duminică, 4 mai, sunt așteptați între 10.000 și 15.000 de tineri din întreaga Moldovă.

Episcopii împreună cu oaspeții care vor veni vor fi primiți de către tineri și vor fi conduși în procesiune spre biserică. Crucea tinerilor, preluată anul trecut de la Valea Mare, localitatea unde s-a desfășurat precedenta Zi a Tineretului, va fi dusă de către tinerii din Barticești în procesiune și va fi predată la finalul Liturghiei tinerilor din localitatea în care se va desfășura anul viitor următoarea Zi a Tineretului. Câte un tânăr din fiecare parohie din cele prezente va sta în fața altarului.

La finalul Liturghiei reprezentanți ai principalelor asociații de tineret din Dieceza de Iași (Acțiunea Catolică, Serviciul de Ajutor Maltez, Scout) și un reprezentant al tinerilor din Barticești vor avea câte un mesaj. După-amiază va fi un program cultural și episcopul va răspunde la întrebările lor.

Duminica Floriilor la IasiTinerii au meditat și o vor mai face în parohiile sau în asociațiile din care fac parte la rolul Mariei, la rugăciunea Rozariului... Mulți s-au oprit la cuvintele Sfântului Părinte: "Acum mai mult ca oricând este nevoie să fiți străjerii dimineții, care anunță lumina zorilor și noua primăvară a evangheliei, ai cărei muguri se văd deja".

* * *

În perioada 6-10 august la Oradea se va desfășura Cea de-a IX-a Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici din România, cu tema: "Tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine", având ca moto: "Așa este împărăția lui Dumnezeu... mai întâi pai, apoi spic, după aceia grâu deplin în spic" (Mc 4,26-29). Din Dieceza de Iași vor participa 300 de tineri.

Cântarea, rugăciunea și bucuria îi unește pe tineri între ei, în jurul aceleiași persoane căreia îi sunt dedicate toate întâlnirile: Isus Cristos.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat