Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

4 aprilie: Lansare de carte la Radio Vatican

Primul_volumVineri, 4 aprilie, la ora 17.00, a avut loc în sala "Marconi" din cadrul sediului Radio Vatican, prezentarea volumului "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare". Este vorba de studiu realizat de prof. Ioan H. Ciubotaru, al doilea dintr-o serie de trei volume dedicate culturii comunității romano-catolice din Moldova. La manifestarea organizată de Ambasada României la Sfântul Scaun și Departamentul Român de la Radio Vatican au intervenit cardinalul Luigi Poggi, episcopul Petru Gherghel, autorul lucrării, prof. Ioan H. Ciubotaru, Mons. Anton Despinescu de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și ambasadorul României la Sfântul Scaun, domnul Mihail Dobre.

După acest eveniment, Preasfințitul Petru Gherghel împreună cu echipa din România (Mons. Anton Despinescu, pr. Iosif Comorașu, dl. Ioan H. Ciubotaru) a vizitat diferite comunități unde se află credincioși sau preoți români, precum și centre culturale din Italia și Austria.

*

* * *
*

Cultura populară din Moldova în inima Romei

Vorbind episcopilor catolici primiți în dimineața zilei de 1 martie 2003 în vizită "ad limina" papa Ioan Paul al II-lea printre altele a spus: "Călite de grele încercări istorice și recente, comunitățile voastre trebuie să știe să-și păstreze cu statornicie adeziunea la patrimoniul milenar al valorilor creștine primite de la strămoși și în care au fost plăsmuite".

Imagine_de_la_lansareÎn continuitate cu deosebitele cuvinte ale Sanctității Sale, în ziua de 4 aprilie 2003, la Roma a avut loc lansarea celui de al doilea volum al operei "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare", autor fiind distinsul prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, profesor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Lansarea de carte a fost organizată de către Ambasada României la Sfântul Scaun și Radio Vatican - Programul român și a fost găzduită de Radio Vatican. La acest eveniment, pe lângă autorul cărții, au fost prezenți: Eminența sa card. Luigi Poggi - arhivist și bibliotecar al Biserici Catolice, Preasfințitul Petru Gherghel - episcop al Diecezei de Iași, domnul Mihail Dobre - ambasadorul României la Vatican, Mons. Anton Despinescu - responsabilul Departamentului de Istorie a Bisericii Catolice din Moldova și Mons. Anton Lucaci - directorul programului român al Radio Vatican, care a fost și moderatorul discuțiilor legate de importantul eveniment.

În deschidere, card. Luigi Poggi a amintit că în urmă cu 30 de ani a fost trimis în România din partea Sfântului Scaun pentru a instaura un dialog cu Ministerul Cultelor, prezența sa repetându-se până în 1984. În această perioadă a avut deosebita plăcere să cunoască realitatea și cultura poporului român.

Mons. Anton Lucaci a amintit cuvintele Sfântului Părinte adresate episcopilor români prezenți la Roma prin care Sanctitatea sa a ținut să amintească poporului român că are de oferit o bogată moștenire spirituală, culturală și istorică în beneficiul întregii Europe în ciuda dificultăților și a ambiguităților.

În intervenția sa, domnul Mihail Dobre a marcat specificitatea operei prof. Ion H. Ciubotaru în trei puncte: faptul că studiul prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru prezintă istoria uneia dintre cele mai vechi comunități confesionale de pe teritoriu României, apoi importanța faptului că din lucrare reiese clar că respectiva cultură populară a catolicilor din Moldova reflectă întreaga cultură a poporului român și, în al treilea rând, oglindirea conviețuirii dintre catolici și ortodocși într-o climă de "laborator al credinței", după expresia Sfântului Părinte.

Ca păstor al Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, încântat și mulțumit, a mărturisit că l-a interesat mereu istoria strămoșilor catolicilor din Moldova și tocmai de aceea s-a angajat să contribuie la clarificarea istoriei prezenței catolicilor pe pământul Moldovei mai ales că această problemă a devenit un ambient de speculații. În dorința de a ajunge la un adevăr nu impus din exterior, ci descoperit din interior, Episcopia de Iași a făcut un apel către centrele universitare din București, Cluj și Iași. Prof. Ion H. Ciubotaru a răspuns acestor apeluri și efortul său s-a concretizat într-o operă monumentală, un "tezaur de valori pus la dispoziția istoriei", o adevărată "bancă de date".

Mons. Anton Despinescu a specificat că lipsa unei cercetări istorice locale a favorizat diversele speculații care s-au făcut pe seama identității catolicilor din Moldova și a apreciat munca pe care autorul a realizat-o cu "multă plăcere și mult curaj".

prof._univ._dr._Ion_H._CiubotaruÎn final a luat cuvântul prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, care a apreciat munca celor care înaintea lui s-au ocupat de aceeași problemă și a ținut să facă trei precizări: mai întâi că se ocupă de peste 40 de ani de studiul culturii populare din Moldova, apoi că, fiind un creștin ortodox, nu poate fi acuzat că este părtinitor și, în al treilea rând, că etica profesională nu i-ar fi permis să facă nici o afirmație care să nu fi avut o bază științifică. Prof. Ion H. Ciubotaru a trecut imediat la prezentarea celor două volume. Primul volum este consacrat arhitecturii tradiționale, țesăturilor de interior și portului popular de sărbătoare. Toate aceste componente ale etnografiei și artei populare atestă originea românească a catolicilor din Moldova. Documentele publicate provin din aproape toate satele Diecezei de Iași, ceea ce înseamnă că stau mărturie atât pentru larga lor răspândire, cât și pentru unitatea ce le caracterizează.

Al_doilea_volumAl doilea volum, din cele trei proiectate, este consacrat obiceiurilor tradiționale. Cercetările au scos la iveală un bogat fond de documente, al căror interes științific este de primă însemnătate. Pentru o cât mai justă evaluare a datinilor și obiceiurilor descoperite pe teren acestea au fost raportate în permanență la o amplă bibliografie ce analizează practici similare de pe întreg cuprinsul țării. Al treilea volum, ce urmează să apară, va fi dedicat problemelor legate de folclor.

Autorul a încheiat intervenția sa cu o concluzie foarte clară: "Populația romano-catolică a fost și a rămas mereu română".

Într-adevăr, lucrarea prof. Ion H. Ciubotaru, marcată de criteriul științei și nu de cel al reacției împotriva diverselor speculații și manipulări, ajută la descoperirea identității catolicilor din Moldova. O descoperire ce trebuie să poarte și la o conștientizare a propriilor valori ce pot fi oferite întregii civilizații europene. Iată de ce s-a vorbit de identitatea catolicilor din Moldova în inima Romei!

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat