Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Don_Orione1 aprilie: Invitație la centenar

În luna aprilie se împlinesc 100 de ani de la aprobarea canonică a Congregației Mica Operă a Divinei Providențe (Don Orione). Fiii părintelui Luigi Orione sunt prezenți și în România începând din 1990, având diverse instituții la Oradea, București și Iași.

Carisma lor este aceea de a colabora pentru a duce pe cei mici, pe cei săraci și întregul popor spre Biserică, spre papa, pentru "instaurare omnia in Christo" prin cele mai diferite acțiuni caritative, cum ar fi: case pentru persoane cu handicap, școli, misiuni, tineri cu probleme deosebite, orfani, aziluri pentru bătrâni, parohii.

Pentru comemorarea acestui eveniment, în data de 18 aprilie (Vinerea Sfântă), la ora 9.30, la Seminarul "Don Orione" din Iași (Bd. N. Iorga 2A, lângă pasarela pietonală din Podul de Piatră), va avea loc o conferință ținută de secretarul general al congregației, pr. Flavio Peloso. Pe lângă tema de mai sus, se va vorbi și despre ramura laicală (cu voturi și fără voturi) a congregației fericitului părinte Orione.

*
* * *
*

O sută de ani alături de cei mai săraci

În acest an, întreaga familie orionină, împreună cu mulți prieteni devotați fericitului Luigi Orione aflați în toată lumea celebrează o sută de ani de la aprobarea canonică a Congregației.

Mica Operă a Divinei Providențe (Orioninii), înființată de pr. Luigi Orione (18721940), este astăzi prezentă în mai mult de treizeci de națiuni printre care și România cu trei centre: un seminar, un liceu, două oratorii și peste două sute de scoutiști la Oradea, un azil care găzduiește 22 de bătrâne și 18 fete orfane, o biserică și un nou azil în construcție la București, unde sunt prezente și surorile aceleiași congregații, un seminar care va avea de curând un nou sediu și în cadrul căruia se află o capelă semi-publică, precum și spații adecvate unei activități de oratoriu și diferite întâlniri sau conferințe la Iași.

La 21 martie 1903, episcopul de Tortona (oraș în nord-vestul Italiei) Igino Bandi semna decretul prin care erau recunoscute carisma și instituția pe care Divina Providență voia să le transmită Bisericii prin intermediul părintelui Orione. El a fost fondator la douăzeci și unu de ani, în 1883, încă seminarist, întemeind primul colegiu la Tortona din inițiativă proprie și cu un stil propriu. Părintele Orione a fost hirotonit preot la 13 aprilie 1895 și împreună cu el au primit haina clericală și primii săi tineri discipoli. Așa începe istoria Fiilor Divinei Providențe. Congregația s-a răspândit destul de repede în Italia și în afară. Tot în primii ani, pe lângă preoți a înființat și ramura eremiților și a călugărilor ajutători.

Fiind nevoie de a prezenta scopul și programul de viață al congregației, ceea ce astăzi se cheamă carisma, părintele Luigi Orione elaborează un important document în data de 11 februarie 1903 - sărbătoarea apariției de la Lourdes - ce conține principiile de bază ale congregației sale. Aceasta este ramura masculină care a fost prima aprobată canonic.

Ulterior, în 1915, părintele Orione a început activitatea congregației feminine "Micile Surori Misionare ale Carității". În anii următori, fericitul Luigi Orione a înființat o ramură de surori oarbe numită "Surorile Oarbe Adoratoare ale Preasfântului Sacrament", căreia i-a urmat cea a surorilor de clauzură - "Surorile Contemplative ale lui Isus Răstignit".

Astăzi fac parte integrantă a Micii Opere a Divinei Providențe și Institutul Secular Orionin, la fel ca diverse asociații laicale coordonate de "Mișcarea laicală orionină".

Toate aceste realități orionine lucrează astăzi pentru "a ieși în întâmpinarea necesităților celor mai săraci, mai marginalizați, mai mici", pentru că acesta este spiritul tipic și metoda de acțiune pastorală transmise de părintele Orione: "Caritatea deschide ochii față de credință", "avem nevoie de opere de caritate; acestea sunt cea mai bună apologie a credinței catolice".

La moartea sa, în 12 martie 1940, părintele Luigi Orione a fost numit de către papa Pius al XII-lea drept "părintele săracilor și binefăcătorul umanității suferinde și abandonate", iar la canonizarea lui ca "fericit" papa Ioan Paul al II-lea a spus despre el că avea "temperamentul și caritatea sfântului Paul". În alte ocazii a fost numit "preotul care aleargă", pentru că alerga și se dăruia oriunde cineva ar fi avut nevoie de el. Toți voiau să-l asculte, să-i vorbească, să-l vadă și să-i ceară ajutor. Orfani, săraci, bătrâni, bolnavi, buni, răi... toți găseau un loc și un zâmbet când băteau la ușa uneia dintre casele lui don Orione.

El a murit atunci, dar Congregația continuă misiunea marelui său fondator oriunde este nevoie de a face binele.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat