Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

28-29 martie: Martirii secolului XX

În perioada 28-29 martie, la Palatul Patriarhiei ortodoxe din București, Asociația "Sf. Gerhard" din Germania a organizat a treia sesiune de lucru pentru întocmirea martirologiului creștin al secolului al XX-lea pentru România. La această întâlnire au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericilor Evanghelice. Biserica Romano-Catolică a fost reprezentată de pr. Ștefan Lupu și pr. Cristinel Fodor. Prima întâlnire de acest gen a avut loc la Timișoara, în perioada 14-15 mai 2002, iar a doua, la Suceava, în perioada 6-7 noiembrie 2002.

Sesiunea de lucru a fost deschisă de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, care, în cuvântul său, a salutat această inițiativă și a și-a oferit întregul sprijin pentru buna reușită a proiectului. În continuare, președintele Asociației "Sf. Gerhard", dipl. ing. Hermann Schuster, a mulțumit patriarhului Teoctist pentru sprijinul acordat în organizarea acestei întâlniri, precum și delegaților confesiunilor creștine care au binevoit să ia parte la această nouă sesiune de lucru.

După aceste cuvinte de salut, pr. Andreas Straub, vizitatorul șvabilor din regiunile Dunării, a reamintit criteriile prezentate de prelatul Moll în cadrul întâlnirii de la Suceava pentru recunoașterea unui martir (moartea prin violență, motivul urii față de credință și Biserică din partea persecutorilor și acceptarea conștientă a voinței lui Dumnezeu în ciuda amenințării vieții) și a subliniat faptul că efortul alcătuirii acestui martirologiu este o datorie de recunoștință din partea creștinilor de astăzi față de cei care și-au dat viața pentru apărarea credinței.

În continuare, fiecare delegație a prezentat stadiul în care se află munca de identificare a martirilor din propriile dieceze și de adunare a datelor biografice a acestor martiri.

Sesiunea de lucru s-a încheiat cu stabilirea formei și a volumului biografiilor istorice și a procedurilor de lucru pentru viitor.

Următoarea întâlnire va avea loc în luna ianuarie 2004, când se speră ca întregul material biografic să fie adunat și pregătit pentru publicare.

Pr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat