Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

22-23 martie: Vizită canonică în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău

În zilele de 22 și 23 martie episcopul Petru Gherghel a făcut vizita pastorală în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău. Este o parohie nouă, înființată în anul 1991; are 1.299 de familii cu 4.325 de credincioși. Biserica este nouă, se lucrează încă la terminarea construcției. Cu toate acestea este foarte frecventată de credincioși. Activitatea pastorală este condusă de părintele paroh Isidor Dâscă, fiind ajutat îndeaproape de vicarii parohiali, pr. Cristian Farcaș și pr. Andrei Cocianga.

Sâmbătă la ora 12.00, episcopul a fost întâmpinat în fața bisericii de un mare număr de copii, tineri și credincioși. După ce le-a mulțumit pentru primirea călduroasă, a recitat împreună cu ei rugăciunea "Îngerul Domnului" și i-a invitat să participe cu însuflețire la celebrările liturgice. Sâmbătă după amiază, Preasfințitul Petru Gherghel a întâlnit comisia sinodală parohială, care este formată 51 de membri. Toți au fost îndemnați să ofere contribuția lor la buna reușită a Sinodului diecezan; de asemenea, episcopul a răspuns la întrebările care au fost puse de membrii comisiei sinodale.

Tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, Preasfințitul Petru Gherghel a vizitat oratoriul părinților salezieni. Erau foarte mulți copii care desfășurau diferite activități: jocuri, întâlniri pe grupuri mici. Preoții salezieni au fost încurajați de către episcop să continue să-și exercite carisma lor în folosul educării copiilor și a tinerilor.

Seara, înainte de sfânta Liturghie, episcopul a participat la recitarea Rozariului, iar în timpul sfintei Liturghii, alături de alți preoți, a stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească.

Duminică, după sfânta Liturghie pentru tineri, celebrată de pr. Farcaș Cristian, Preasfințitul a stat de vorbă cu tinerii și i-a îndemnat pe aibă curajul să înfrunte toate provocările pe care lumea de astăzi le aduce oamenilor. Ei, "străjerii dimineții", trebuie să poarte cu responsabilitate credința și pacea în mileniul trei, având-o mereu alături pe sfânta Fecioară Maria, așa cum îi îndeamnă papa în mesajul adresat tinerilor: "Iată, mama ta!"

A urmat sfânta Liturghie pontificală, la care au participat foarte mulți credincioși. Episcopul i-a invitat pe toți "să formeze o familie care să-l mărturisească pe Cristos fără încetare, chiar și în aceste timpuri așa de tulburi".

Un moment deosebit l-a constituit întâlnirea cu copiii, după sfânta Liturghie celebrată de pr. Cocianga Andrei. După ce i-a felicitat și încurajat, episcopul a încredințat fiecărui copil câte o imagine care are și rugăciunea pentru Sinodul diecezan și i-a îndemnat pe toți copiii, care sunt "primăvara Bisericii, florile Bisericii", ca prin rugăciunea lor să contribuie la statornicirea păcii în lumea de astăzi și la buna reușita a Sinodului. Duminică după-amiază, Preasfințitul a vizitat și grădinița Surorilor din Congregația "Maestre Pie Venerini"; aici sunt patru grupe de copii (aprox. 90 de copii) care se bucură de slujirea adusă de surori.

Vizita pastorală s-a încheiat cu celebrarea Căii sfintei cruci, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel. După sfânta Liturghie Preasfințitul a condus adorația și binecuvântarea euharistică. Apoi, episcopul a mulțumit pentru credința și participarea credincioșilor la celebrările care au avut loc cu ocazia vizitei canonice și și-a exprimat speranța că Parohia "Fericitul Ieremia" va continua să fie o comunitate vie în cadrul marii familii a Diecezei de Iași.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat