Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

19 martie: Sfântul Iosif, patronul Seminarului

Miercuri, 19 martie, Biserica Romano-Catolică a sărbătorit solemnitatea Sfântului Iosif, patron al Bisericii Universale. Despre sfântul Iosif, Sfânta Scriptură spune: era un om drept (cf. Mt 1,19) - nici nu putea spune mai multe. Tocmai această dreptate sfântă, biblică, l-a determinat pe papa Pius al IX-lea să-l numească, în 1870, patron al Bisericii Universale.

Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, aflat sub patronajul sfântului Iosif, a trăit în această zi un moment deosebit din viața sa. În ziua de 19 martie s-a celebrat în capela institutului, la ora 10.00, o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

În predica sa, Preasfințitul a scos în evidență personalitatea sfântului Iosif, care rămâne mereu un sfânt actual și modern. Om al credinței, Iosif ne arată perimetrul vieții interioare și ne dă un exemplu de slujire. A vorbit prin exemplu și nu prin cuvinte. Tăcut, a știut să-i slujească pe Isus și pe Maria în umilință și dăruire. Prin intermediul lui toți credincioșii pot ajunge la Isus, pot ajunge la Dumnezeu. "Ite ad Joseph", a fost îndemnul adresat celor prezenți.

În jurul sfântului altar, la acest moment de intensă trăire spirituală, s-au aflat părinții profesori ai aceluiași institut, precum și alți preoți invitați. În spiritul aceleiași universalități, s-au adunat la sfânta masă, împreună cu propriul păstor, studenții institutului - atât cei aflați în diferiți ani de studiu, cât și studenții din anul pastoral - și elevii Seminarului mic din Bacău. Acest moment a fost un prilej deosebit pentru studenții și elevii de a se întâlni și de a-și împărtăși din experiențele diferite pe care le au, în spirit fratern și de comuniune pentru atingerea aceluiași țel: slujirea lui Cristos prin sacramentul Preoției, având în minte exemplul sfântului Iosif.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat