Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

18 martie: Imagini de la vizita "ad limina" pe sit

În perioada 24 februarie - 2 martie a avut loc vizita "ad limina" a episcopilor din România la Vatican. Episcopii au prezentat un raport asupra situației generale și religioase din România și au fost primiți individual de Sfântul Părinte pentru a analiza chestiunile proprii diecezei lor. PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă s-au întâlnit cu Sfântul Părinte luni, 24 februarie. Pe acest sit la "Albumul foto" sunt prezente imagini de la vizita "ad limina". Alte imagini de la același eveniment sunt și pe situl www.catholica.ro.

Amintim aici evenimentele principale care au marcat vizita "ad limina". Amănunte puteți citi pe Catholica.

Din România au participat 12 episcopi catolici și administratorul apostolic de Satu Mare. Aceștia au reprezentat cele șase dieceze romano-catolice (București, Alba-Iulia, Iași, Timișoara, Satu Mare, Oradea) și cele cinci eparhii greco-catolice (Blaj, Oradea, Cluj-Gherla, Lugoj și Maramureș). Cu această ocazie a fost în vizită "ad limina" și episcopul de Chișinău, Anton Coșa.

Vizita "ad limina" a început luni, 24 februarie, cu o sfântă Liturghie celebrată în rit latin în bazilica "Sfântul Petru". Liturghia în limba latină a fost prezidată de PS Petru Gherghel, iar omilia a ținut-o PS Virgil Bercea. După aceea episcopii au mers la Congregația pentru Educația Catolică.

În aceeași zi Sfântul Părinte i-a primit în audiențe separate pe: ÎPS György-Miklós Jakubínyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia și administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al Ordinariatului pentru Catolicii de Rit Armean rezidenți în România, împreună cu episcopul auxiliar József Tamás; ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș, mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu episcopul auxiliar Aurel Percă.

Tot în aceeași zi episcopii de rit latin au mers la Congregația pentru Cler.

Marți, 25 februarie, episcopul Florentin Crihălmeanu a fost primit în audiență de către arhiepiscopul John Patrick Foley, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale; episcopii greco-catolici au fost primiți la Palazzo del Bramante de către cardinalul Ignace Moussa Daoud I, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale; membrii Conferinței Episcopale Române s-au întâlnit în Palatul "Sfântul Calixt" cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Familie și apoi au fost primiți în audiență la Consiliul Pontifical pentru Cultură.

Miercuri, 26 februarie, episcopii greco-catolici au avut posibilitatea de a se întâlni în particular cu prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale; toți episcopii au participat la audiența cu Sfântul Părinte care a avut loc în aula "Paul al VI-lea". După cateheză papa i-a salutat și pe membrii Conferinței Episcopale Române: "Îi salut din inimă pe episcopii din România, veniți în vizita ad limina și prezenți în această dimineață la audiență. Amintindu-mi cu bucurie primirea călduroasă de care am avut parte cu ocazia călătoriei apostolice pe care am făcut-o în țara voastră acum patru ani, vă asigur de rugăciunea mea pentru voi și pentru credincioșii încredințați vouă spre păstorire". Episcopii au fost invitați să binecuvânteze poporul împreună cu papa, iar apoi au mers să îl salute personal pe episcopul Romei. Programul pentru ziua de miercuri al episcopilor a mai inclus după-amiază celebrarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Paul" din afara zidurilor, prezidată de ÎPS Ioan Robu, predica fiind ținută de PS Florentin Crihălmeanu. După sfânta Liturghie, episcopii au mers în vizită la Institutul "Opera Bisericii" și apoi au plecat spre Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, pentru a participa la recepția oferită de Excelența sa Mihail Dobre.

Joi, 27 februarie, episcopii au participat la întâlniri cu conducerile Congregațiilor pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pentru Doctrina Credinței, și pentru Cauzele Sfinților. La ora 13.30 au luat masa cu Sfântul Părinte. Tot joi, papa i-a primit în audiențe private pe ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj și PS Jozsef Tempfli, episcop latin de Oradea. Apoi a avut loc întâlnirea cu Sfântul Părinte, pentru masa de prânz. Episcopii au primit din partea papei câte un potir și o patenă. Seara, trei episcopi greco-catolici (PS Alexandru Mesian, PS Virgil Bercea și PS Florentin Crihălmeanu) au fost invitați de Comunitatea "Sant Egidio" la rugăciunea comunitară de seară din bazilica "Santa Maria" in Trastevere.

Vineri, 28 februarie, dimineața Congregația pentru Bisericile Orientale a figurat din nou în programul vizitei "ad limina", de data aceasta participând toți episcopii catolici, de ambele rituri, din România, împreună cu episcopul de Chișinău. Apoi episcopii au fost prezenți la Secretariatul de Stat al Vaticanului. La ora 17.00 au fost la Consiliul Pontifical pentru Laici și apoi la Consiliul Pontifical "Cor Unum". Tot vineri doi dintre episcopii latini (PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa) au făcut o vizită la Consiliul Pontifical pentru Asistența Pastorală a Migranților și Itineranților. Dimineața, la ora 10.30, PS Virgil Bercea, PS Anton Coșa, PS Ioan Șișeșteanu, PS Martin Roos și Mons. Ardai Attila au participat la întâlnirile private cu Sfântul Părinte.

Sâmbătă, 29 februarie, la încheierea vizitei "ad limina" episcopii au celebrat sfânta Liturghie cu papa. ÎPS Ioan Robu a adresat papei Ioan Paul al II-lea salutul din partea episcopilor catolici din România. În discursul adresat acestora Sfântul Părinte a subliniat faptul că vizita "ad limina" este "o ocazie prielnică pentru a reflecta împreună asupra activităților și perspectivelor pastorale ale comunității catolice din țara voastră". În aceeași zi episcopii au avut ocazia să se întâlnească cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Pastorala Serviciilor de Sănătate. După celebrarea sfintei Liturghii cu Sfântul Părinte, membrii Conferinței Episcopale Române și episcopul de Chișinău au făcut o vizită la Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Situația vocațiilor la preoție, condițiile de trai din țara noastră, problema restituirii bisericilor greco-catolice, comunitățile de emigranți români, Legea Cultelor, asociațiile de laici și de tineri, Asociația Caritas, la nivel local și național, capelanii din spitale, Asociația Medicilor Catolici, alte asociații sau inițiative pastorale în sprijinul sănătății, recensământul din 2002, ineficiența comisiei mixte de dialog BOR-BRU, materialismul, consumismul, fenomenul emigrării, pacea, Anul Rozariului, pastorația familiei, cateheza tinerilor și adulților, îngrijirea copiilor abandonați, seminariile, școlile, cultura, ecumenismul, martirii și procesele de beatificare - au stat în centru analizelor și discuțiilor din aceste zile. Episcopii au fost încurajați și s-a vorbit de o a doua vizită a Sfântului Părinte în România.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat