Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica_Sf._Cruce15-16 martie: Vizită pastorală în Parohia Bacău "Sfânta Cruce"

În zilele de 15 și 16 martie episcopul Petru Gherghel a făcut vizita pastorală în Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău. Este o parohie nouă, înființată în anul 1991. Are 1.414 familii cu 4.148 de credincioși. Biserica este nouă și foarte frecventată. Activitatea pastorală este condusă de părintele paroh Eugen Budău, fiind ajutat îndeaproape de pr. Sorin Bereș, vicar parohial. La programul pastoral-liturgic își aduc ajutorul lor părinții profesori de la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif": pr. Anton Săboanu, pr. Petru Sescu, pr. Mihai Percă, pr. Cazimir Biur, pr. Sorin Brandiu.

Sâmbătă după amiază, Preasfințitul Petru Gherghel i-a întâlnit în biserică pe elevii Seminarului Liceal "Sfântul Iosif" și i-a îndemnat să continue cu mult curaj formarea lor pentru sfânta Preoție, privind mereu la Cristos, modelul tuturor păstorilor de suflete. Le-a transmis îndemnul Sfântului Părinte de a continua mărturia de credință dată de înaintașii noștri și le-a spus că ei sunt "speranța Diecezei de Iași și speranța Bisericii în mileniul al treilea".

Împreună_cu_elevii_SeminaruluiSeara, în timpul sfintei Liturghii, episcopul, alături de alți preoți, a stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească.

Duminică, Preasfințitul a prezidat sfânta Liturghie pentru tineri, fiind asistat de pr. Eugen Budău și pr. Anton Săboanu. La predică, i-a îndemnat pe tineri să aibă curajul să înfrunte toate provocările pe care lumea de astăzi le aduce oamenilor. Ei, "străjerii dimineții", trebuie să poarte cu responsabilitate credința și pacea în mileniul trei, având-o mereu alături pe sfânta Fecioară Maria, așa cum îi îndeamnă papa în mesajul său adresat tinerilor: "Iată, mama ta!"

A urmat sfânta Liturghie pontificală, la care au participat foarte mulți credincioși. Episcopul i-a invitat pe toți "să nu se teamă să coboare de pe muntele Tabor în mijlocul lumii... După ce am contemplat strălucirea lui Cristos în celebrarea euharistică, suntem invitați să îl urmăm pe Cristos și pe calea crucii, purtându-ne cu demnitate și credință crucea noastră... Astfel, lumea va avea mai mulți ucenici curajoși și fideli". În cadrul Liturghiei, a fost binecuvântată o statuie a sfântului Iosif.

Liturghia_pontificalăUn moment deosebit l-a constituit întâlnirea cu copiii, după sfânta Liturghie celebrată de pr. Sorin Bereș. După ce i-a felicitat și încurajat, episcopul a încredințat fiecărui copil "o armă albă, adică un rozariu", cu care să contribuie la statornicirea păcii în lumea de astăzi, atât de tulburată.

După amiază, a avut loc întâlnirea Comisiei sinodale parohiale, care este formată din două secțiuni: adulții (48 de membri) și tinerii (46 de membri). Toți au fost îndemnați să ofere contribuția lor la buna reușită a Sinodului diecezan; de asemenea, episcopul a răspuns la întrebările care au fost puse de membrii comisiei sinodale. O întâlnire deosebită a fost și cea cu tinerii și tinerele care intenționează să încheie anul acesta sfânta Căsătorie, care au fost îndemnați să prețuiască adevăratele valori ale familiei.

Vizita pastorală s-a încheiat cu celebrarea Căii sfintei cruci, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel. La sfârșit, episcopul a mulțumit pentru credința și participarea credincioșilor la celebrările care au avut loc cu ocazia vizitei canonice și și-a exprimat speranța că Parohia "Sfânta Cruce" va continua să fie o comunitate vie în cadrul marii familii a Diecezei de Iași.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat