Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

arhiep._Angelo_Amato15 martie: Interviu cu arhiepiscopul Angelo Amato

Cu puțin timp în urmă, pr. Felix Roca a avut ocazia să vorbească cu arhiep. Angelo Amato, secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței. Eminența sa vorbește în acest interviu despre rolul Congregației pentru Doctrina Credinței, despre tineri și are un salut special pentru Dieceza de Iași în care se desfășoară Sinodul.

* * *

Excelență, de puțin timp, pe data de 19 decembrie 2002, ați fost numit secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței. Cum caracterizați noua misiune pe care v-a încredințat-o Biserica?
Munca mea este o muncă de natură doctrinară. Până acum eram profesor al Universității Saleziene, iar de acum încolo mă voi ocupa de aprofundarea și de analizarea doctrinei Bisericii în raport cu noile și diversele provocări pe care modernitatea le pune Bisericii din punct de vedere doctrinar, moral și disciplinar. Întreaga Congregație pentru Doctrina Credinței nu face altceva decât să ajute magisteriul să înfrunte aceste diverse provocări ale modernității.

Care ar fi problemele cele mai "fierbinți" pe care această congregație trebuie să le înfrunte la ora actuală?
Într-un fel, toate problemele sunt importante, toate sunt "fierbinți". Sunt puncte care privesc doctrina, interpretarea Sfintei Scripturi, interpretarea anumitor dogme, a Crezului etc.; alte puncte se referă la morală, adică la comportamentul etic al creștinilor după modelul evanghelic, ținând cont de o interpretare adecvată și armonioasă a vieții creștine în fața civilizației moderne care pune numeroase probleme cum ar fi: divorțul, eutanasia, avortul, clonarea etc. Biserica trebuie să reamintească în continuu principiile fundamentale ale moralei nu doar fiecărui creștin în parte, dar și forțelor politice, care trebuie să țină cont de aceste principii. Apoi întreținem un dialog cu episcopii, ne ajutăm reciproc, oferim asistență doctrinară când aceasta este cerută. Chiar zilele trecute ne-am întâlnit cu episcopii din România veniți aici, la Roma, pentru vizita "ad limina". Iată, în linii generale, care este misiunea Congregației pentru Doctrina Credinței.

Ați vorbit despre colaborarea cu episcopii și cu Bisericile locale. Dieceza de Iași trăiește un moment foarte important din istoria sa, cel al Sinodului diecezan. Care ar fi mesajul pe care doriți să-l transmiteți Bisericii noastre locale?
Este foarte important ca întreaga voastră dieceză să se simtă ajutată de rugăciunea tuturor celorlalte Biserici locale și de rugăciunea și atenția Sfântului Părinte, care are o deosebită considerație pentru Bisericile din estul Europei, care au ieșit dintr-o perioadă extrem de dificilă și care trăiesc o adevărată "primăvară" construind identitatea și originalitatea lor. Urarea mea de bine este unită cu rugăciunea din inimă pentru ca voi să construiți identitatea Bisericii voastre în comuniune și cu bucurie.

Excelență, ca arhiepiscop, ca secretar al acestei congregații, sunt convins că în continuare, ca preot salezian, aveți în inimă un spațiu foarte larg pentru cei tineri. Care este urarea pe care doriți să o faceți tinerilor din România?
Dorința mea cea mai mare este ca acești tineri să întâlnească educatori pregătiți, care să îi ajute să trăiască evanghelia cu bucurie și în armonie. Sper mult ca tinerii să poată găsi în orice preot acest educator dispus să își dăruiască viața pentru cei care sunt viitorul Bisericii și al omenirii. Păstorii trebuie să se intereseze din ce în ce mai mult de lumea tinerilor, să îi cunoască, să îi iubească, dar mai ales, așa cum faci tu, să studieze dinamica și semnificația vieții lor. Educându-i pe tineri la adevăratele valori, noi contribuim la construcția unei lumi mai bune, mai liniștite, mai frumoase.

Vă mulțumesc din inimă pentru interviu și pentru toate aceste cuvinte deosebite.
Îți mulțumesc și eu și mă bucur că mi-ai dat posibilitatea să aflu mai multe lucruri despre realitatea creștină din România.

A consemnat pr. Felix Roca

* * *

Arhiepiscopul Angelo Amato s-a născut la Molfeta (Bari) la 8 iunie 1938. A intrat în Societatea "Sf. Francisc de Sales" (Congregația Salezienilor), fiind sfințit preot la 22 decembrie 1967. Laureat în filozofie la Universitatea Pontificală Saleziană, a obținut doctoratul în teologie la Universitatea Gregoriană în anul 1974. La 9 decembrie 2002, Sfântul Părinte l-a numit secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței și în același timp arhiepiscop cu sediul titular de Sila, fiind consacrat la 6 ianuarie 2003. Înainte de această numire a fost profesor de teologie la Universitatea Pontificală Saleziană, unde a avut și funcția de decan al Facultății de Teologie timp de 12 ani (1981-1987; 1993-1999) și de vicerector al respectivei universități în perioada 1997-2000. Totodată a fost consultor al Congregației pentru Doctrina Credinței, al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor și al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. În cadrul Academiei Pontificale Mariane a fost consilier și în același timp a deținut funcția de secretar al Academiei Pontificale de Teologie. A colaborat cu numeroase reviste și dicționare de teologie și este autorul a unor semnificative opere de teologie.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat