Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

9 martie: Ministerele acolitatului și lectoratului
la Seminarul din Iași

Duminică, 9 martie, la ora 10.00, în capela Institutului Teologic-Romano Catolic din Iași, studenți anului IV și anului V au primit ministerele lectoratului și respectiv acolitatului. Într-un cadru festiv au participat la celebrarea liturgică PS Aurel Percă, părintele rector Wilhelm Dancă, preoți profesori ai institutului, părinți, rude și prieteni ai candidaților.

În predica sa, PS Aurel Percă a subliniat dimensiunea esențială a Preoției, jertfa. Fiecare candidat la sfânta Preoție trebuie să trăiască această dăruire totală de sine care nu înseamnă altceva decât a fi conform cu Cristos care din ascultare față de Tatăl a murit pentru răscumpărarea noastră.

Au primit ministerul lectoratului: Marius Adam, Ciprian Andrei, Iosif Balint, Vincențiu Balint, Ciprian Bișoc, Petru-Anton Bișog, Ciprian Bulai, Daniel-Nicu Butacu, Petrică Butnariu (anul V), Marius-Gabriel Catrințașu, Petrică Dăncuț, Cristian Diac, Adrian Fărăoanu, Felix Măriuț, Claudiu Nedelciu, Felix-Marius Roca, Marius Sabău, Florin-Petru Sescu, Ovidiu-Ludovic Șimon, Petru Tamaș.

Au primit ministerul acolitatului: Mihăiță Blaj, Petrică Butnariu, Paul Butnaru, Cătălin-Jenel Ciobanu, Marian Dascălu, Gabriel-Claudiu Ianuș, Emanuel Lucaci.

* * *

Ministerele lectoratului și acolitatului sunt slujiri pe care un seminarist le exercită în vederea sfintei Preoții.

Lectorul are dreptul de a proclama cuvântul Sfintei Scripturi în adunările liturgice, de a instrui credincioșii în credință pentru a primi cu vrednicie sfintele sacramente, de a rosti rugăciunea credincioșilor din cadrul sfintei Liturghii.

"Dumnezeu Tatăl a descoperit și a împlinit misterul mântuirii prin Isus Cristos, Fiul său devenit om, care, după ce ne-a spus toate lămurit, a încredințat Bisericii sale misiunea de a predica evanghelia la toată făptura.
Devenind lectori sau vestitori ai cuvântului lui Dumnezeu, veți colabora la această misiune și, ca atare, veți primi un rol special în sânul poporului lui Dumnezeu și veți fi destinați slujirii credinței care își are rădăcinile în cuvântul lui Dumnezeu. [...] Pe această cale și cu ajutorul vostru, oamenii vor putea să ajungă la cunoașterea lui Dumnezeu Tatăl și a lui Isus Cristos, Fiul său pe care l-a trimis în lume, și să dobândească viața veșnică.
Când veți vesti altora cuvântul lui Dumnezeu, cu supunere față de Duhul Sfânt, primiți-l în voi, meditați-l cu sârguință, pentru ca iubirea față de el să crească din zi în zi și să devină pentru voi tot mai plăcut și mai viu; iar prin viața voastră arătați-l lumii pe Mântuitorul nostru Isus Cristos".

(Din Ritualul instituirii lectorilor)

Acolitul are un rol deosebit în slujirea Bisericii, care își găsește desăvârșirea și originea în Euharistie. Îi ajută pe preoți și pe diaconi în îndeplinirea misiunii lor. În calitate de miniștrii extraordinari, distribuie sfânta Împărtășanie credincioșilor, chiar și celor bolnavi.

"Aleși în mod deosebit pentru această misiune, să aveți grijă să trăiți mai intens jertfa sfintei Liturghii și să vă conformați ei mai deplin; apoi, să vă străduiți să pătrundeți înțelesul tainic și spiritual al acțiunilor pe care le săvârșiți, astfel încât, zilnic, să vă oferiți lui Dumnezeu ca jertfe spirituale plăcute lui, prin Isus Cristos.
Făcând acestea, este bine să vă amintiți că voi, așa cum vă hrăniți din aceeași pâine cu frații voștri, tot așa formați un singur trup împreună cu ei. De aceea, să iubiți cu o dragoste sinceră trupul mistic al lui Cristos, adică poporul lui Dumnezeu, mai ales pe cei neputincioși și bolnavi, și să vă conformați poruncii Domnului pe care a dat-o apostolilor la Cina de pe urmă: "Iubiți-vă unii pe alții, așa cum eu v-am iubit pe voi".

(Din Ritualul instituirii acoliților)

Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat