Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

7 martie: Celebrare ecumenică la Onești

Cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune (ZMR) a femeilor, la Onești, în ziua de 7 martie, ora 16.00, în biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Pavel", a avut loc o celebrare ecumenică organizată de femei.

Un merit deosebit în organizarea acestei zile l-a avut sr. Margaret Gregory, de la Surorile "Sf. Paul" prezente de câțiva ani în comunitatea parohială din Onești. Ea a reușit să mobilizeze femei de diverse categorii sociale și vârste: catolice, ortodoxe și protestante.

Alături de femei au participat și mulți bărbați, preoți și laici. Textul integral al celebrării, pregătit anul acesta de către Comitetul Zilei Mondiale de Rugăciune al Femeilor din Liban, a fost tradus în limba română și afișat pe un ecran mare în biserică - biserica fiind dotată cu video-proiector - așa încât participarea a fost activă și fructuoasă. S-a citit din Faptele Apostolilor 2,1-4 și din Evanghelia după sf. Luca 1,26-38, iar în rugăciuni și în cântece s-au cerut darurile Duhului Sfânt și ocrotirea sfintei Fecioare asupra tuturor femeilor, în general, și a femeilor din Liban, în special.

În fața altarului, surorile sfântului Paul au pregătit un decor deosebit de frumos și sugestiv, invitând femeile să așeze candele aprinse în dreptul simbolurilor ce evocau diferitele daruri ale Duhului.

În centru au așezat o flacără impresionantă (flacăra iubirii Duhului Sfânt), iar dedesubt au scris cu litere mari: "Pacea" - un răspuns la apelul papei Ioan-Paul al II-lea de a ne ruga pentru pace.

S-a făcut și o colectă specială ce urmează să fie trimisă la o cantină socială din Timișoara și la un orfelinat din Liban.

În deschidere și la încheiere, parohul locului, pr. Iosif Păuleț, - care a participat la toată celebrarea alături de alți preoți, catolici și ortodocși - a luat cuvântul, salutând prezența numeroasă a femeilor și apoi mulțumindu-le pentru participarea lor activă și impresionantă și le-a dorit să trăiască cu demnitate vocația lor în lume.

Se intenționează ca, anul viitor, celebrarea ZMR să se facă într-o biserică ortodoxă din Onești sau într-o casă de rugăciune a fraților creștini protestanți. Ne îndurerează faptul că femeile protestante, deși inițial au răspuns cu entuziasm la invitația sr. Margaret Gregory, ba chiar au fost la una din întâlnirile pregătitoare, în ziua de 7 martie au absentat de la celebrarea din biserica romano-catolică.

* * *

Se intenționează o nouă celebrare ecumenică la sfârșitul lunii martie, la subsolul bisericii ortodoxe în construcție "Pogorârea Duhului Sfânt", o noapte de priveghere, ca răspuns la cea din anul trecut celebrată în biserica romano-catolică, la care vor participa ortodocși, catolici și greco-catolici, preoți și credincioși, veniți de la Timișoara și din alte regiuni ale țării. Ne vom ruga pentru pace. Vom reveni cu detalii.

Pr. Iosif Păuleț


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat