Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

4 martie: Corespondență din Roma

Este impresionant și emoționant, ca român, să îl auzi pe Sfântul Părinte vorbind în românește în momentul în care se adresează lumii întregii. Duminică, 2 martie, a fost unul din aceste momente, când după rugăciunea "Îngerul Domnului", de la fereastra reședinței sale, papa a salutat grupul de credincioși și preoți români, în cea mai mare parte din Dieceza de Iași, prezenți în Piața "Sfântul Petru" împreună cu Mons. Petru Gherghel și Mons. Anton Coșa.

Sfântul Părinte a lansat din nou lumii întregi invitația de a se ruga și a posti în ziua de Miercurea Cenușii pentru pace. Invitația a fost primită cu puternice aplauze de toți cei care erau prezenți în piață sub un cer cenușiu, care parcă dorea să exprime "culoarea" lumii în aceste timpuri.

Imediat după recitarea rugăciunii "Îngerul Domnului" și după binecuvântare, în piață s-au auzit glasurile celor care strigau: "Trăiască papa!" Sfântul Părinte a salutat, în limba română, grupul de români prezenți în piață: "Îmi place să adresez acum un salut plin de afecțiune comunității de credincioși români din Roma prezenți aici împreună cu asistenții lor spirituali cu ocazia vizitei ad limina a episcopilor lor. Mult iubiților, îmi amintesc cu gratitudine căldura cu care am fost primit acum patru ani în țara voastră. Vă încurajez să perseverați cu fervoare în practica creștină, silindu-vă să fiți mereu la înălțimea bogatelor voastre tradiții spirituale ale poporului vostru. Vă asigur pe toți de rugăciunea mea fierbinte, pe care o însoțesc bucuros cu o specială binecuvântare apostolică". Discursul său a fost întrerupt de strigătele: "Unitate! Unitate!". Papa a reluat discursul, de data aceasta în italiană și vorbind liber: "Iată, se repetă în diverse circumstanțe acest cuvânt, această strigare a românilor pentru a provoca și pentru a invoca ecumenismul. Vă mulțumesc!" Iar românii i-au răspuns cu aceleași strigăte puternice: "Viva il papa!" Au urmat saluturile adresate pelerinilor de limbă spaniolă, portugheză și italiană.

* * *

În după-amiaza aceleași duminici, Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat o sfântă Liturghie în biserica în care credincioșii catolici români din Roma se întâlnesc în fiecare duminică. Au concelebrat Preasfințitul Aurel Percă, Preasfințitul Anton Coșa, preoții care se ocupă de pastorația românilor din Roma și preoții care se află la studii.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat