Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

26 februarie: Conferințe despre Biserică la Iași

La Iași, miercuri, 26 februarie, în sala de cateheze a catedralei romano-catolice, la ora 19.00, Academia Catolică "Sf. Augustin" a organizat în cadrul dialogurilor academice 2003/I o întâlnire pe tema: "Biserica și societatea, parteneri de dialog". Moderatorul acestei întâlniri a fost părintele Alois Bulai, profesor de exegeză biblică la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Au fost invitați să conferențieze părintele Isidor Chinez, profesor de teologie morală, la același institut amintit mai sus, și paroh de Bijghir și domnul Mihai Bogdan Mandache, redactor al paginii "Filozofie și religie" din revista Cronica.

Au fost prezenți numeroși preoți, credincioși, profesori și studenți. Momentele de discuții au fost intercalate cu unele intervenții muzicale susținute la orgă de diaconul Cristian Ignat.

diac._Cristian_Ignat"Lumea de astăzi văzută de Biserică" a fost tema primei conferințe în care pr. Isidor Chinez a subliniat poziția pe care a adoptat-o Conciliul Vatican II referitor la "Cine este Biserica?" și "Care este mesajul ei pentru lumea contemporană?" Prin constituția pastorală Gaudium et spes, Biserica a făcut trecerea de la fuga de lume la o integrare și o reinterpretare a problemelor societății actuale în lumina evangheliei, mesajul pe care Biserica îl propovăduiește. Gaudium et spes nu enunță ceva la care omul este chemat să subscrie, ci vrea să parcurgă împreună cu lumea drumul istoriei, drumul lumii cu valorile și problemele sale. Biserica este solidară cu lumea, nu numai că ajută lumea, dar se lasă ajutată de ea. Unul dintre principiile sale de bază este unitatea.

Despre "Imaginea Bisericii în ochii contemporanilor noștri" a vorbit domnul Mihai Bogdan Mandache, scoțând în evidență o societate neunitară, ci fragmentată în funcție de interese. Este o poziție pe care intelectualul român de astăzi o vede prin prisma interpretării factorilor, de orice natură, care alcătuiesc istoria. Omul de astăzi are mai multă încredere în Biserică decât în diferitele organisme statale, politice sau de oricare altă natură. Relatorul a pus în evidență trei figuri: un cardinal, un sociolog și un călugăr iezuit, prin intermediul cărora a încercat să vadă Biserica în realitatea sa complexă. Au fost atinse aspecte care țin doar de realitatea umană, vizibilă, concretă neglijându-se că de fapt despre Biserică nu se poate vorbi decât sub dublul aspect divino-uman.

Societatea de astăzi este caracterizată de avântul noilor mișcări religioase pe fondul ignoranței care conduc la practici magice, la o reînviere a păgânismului, la o creștinătate lipsită de conținut, la ideea "unui Dumnezeu care nu mai este cel al lui Cristos", ci este vibrație, energie cosmică, marele creator. În acest context, în ce măsură societatea pluralistă poate recunoaște o morală comună?

Pentru societatea românească, atât de marcată în trecut de totalitarismul comunist, situația este una de căutare a propriei identități. Dacă în trecut existau două poziții opuse, duse la extrem, una de identificare cu sistemul, iar cealaltă de retragere din lume, astăzi asistăm la un fenomen care subliniază lipsa de verticalitate, interesul dictând principii care ar trebui să fie de nezdruncinat, coerente și definitorii.

Ca și concluzie a discuțiilor s-ar putea afirma că Biserica își cunoaște adevăratele sale atribuții și nu se va compromite niciodată, indiferent de tentațiile de influență și putere, deoarece nu se poate nega pe sine și nici adevărul pe care îl deține prin tezaurul credinței. Dimensiunea ei este aceea de a fi mărturisitoare a adevărului care duce la viață.

Cristinel Farcaș și Romeo Neculai


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat