Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card._Walter_Kasper22 februarie: Interviu cu ES card. Walter Kasper

Cu puțin timp după încheierea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, pr. Felix Roca a avut ocazia să vorbească cu card. Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Eminența sa a avut bunăvoința să acorde un scurt interviu în care vorbește despre apropierea dintre Biserici și își exprimă dorința de a ajunge în România, în toamna acestui an.

*

* * *

Eminență, în ultima perioadă, care au fost pașii cei mai importanți care au contribuit la apropierea dintre Bisericile creștine în vederea unități atât de mult dorite?
Fără îndoială cel mai recent moment de dialog a fost semnificativa vizită a patriarhului Teoctist la Roma, vizită ce a îmbunătățit foarte mult raporturile dintre Bisericile noastre. Așteptăm vizita și a altor patriarhi pentru a înainta din ce în ce mai mult pe acest drum, fără întoarcere, al ecumenismului. Trebuie să spun că dialogul cu majoritatea Bisericilor Ortodoxe se desfășoară foarte bine în această perioadă.

În ce măsură realitatea creștină din România poate să contribuie la reîntregirea unității dintre Bisericile creștine?
În special în dialogul dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, tradiția latină a poporului român este de o importanță deosebită. Acest lucru ajută extraordinar de mult la cunoașterea reciprocă. Ne dorim ca Biserica Ortodoxă Română să fie un model pentru celelalte Biserici Ortodoxe în ceea ce privește inițiativele ecumenice.

De multe ori Eminența voastră ați spus că fiecare creștin în parte trebuie să participe la munca de refacere a unității. În acest sens, de exemplu, tinerii ce rol pot avea?
Tinerii, între ei, de orice confesiune ar fi, trebuie să se cunoască mai mult. Atunci când cunoști chipul celuilalt nu poți să-l vorbești de rău. Încă mai avem, din păcate, prea multe prejudecăți unii față de alții. Este importantă cunoașterea reciprocă, iar apoi rugăciunea. Rugăciunea este foarte importantă, deoarece unitatea Bisericilor este darul Duhului Sfânt.

Dieceza de Iași este marcată în această perioadă de desfășurarea Sinodului diecezan. Un mesaj sau o urare pentru lucrările Sinodului?
Urarea mea este una de speranță și de curaj pentru întreaga Dieceză de Iași. Nu vă îngrijorați prea mult, ci mergeți înainte cu toată încrederea în Providența divină, cu dorința de a reînnoi Biserica voastră locală!

Vă mulțumesc din inimă și... pe când vă putem avea în mijlocul nostru în România?
Chiar doresc să ajung în România și sper ca să reușesc în toamna acestui an. Și eu îți mulțumesc.

A consemnat pr. Felix Roca

*
* * *
*

Card. Walter Kasper s-a născut la 5 martie 1933 la Heidenheim/Brenz, în Dieceza de Rottenburg-Stuttgart (Germania). Între 1952 și 1956 și-a completat studiile în filosofie și teologie la Tübingen și la München (Bavaria). La 6 aprilie 1957 a fost hirotonit preot. În 1961 a obținut doctoratul în teologie la Facultatea de Teologie din Tübingen, cu teza: "Die Lehre von der Tradition in der Römischen Schule" (Doctrina tradiției conform școlii romane). În 1964 a obținut, tot la Facultatea de Teologie din Tübingen, doctoratul de abilitare cu teza: "Philosophie und Theologie der Geschichte in der Spätphilosophie Schellings" (Filosofia și teologia narațiunii în filosofia târzie a lui Schelling). În 1979 a fost numit consilier al Secretariatului de atunci pentru Unitatea Creștinilor (astăzi Consiliul pentru Promovarea Unității Creștinilor) și membru al Departamentului Teologic al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Comisia "Credință și Constituție". La 7 aprilie a fost numit episcop de Rottenburg-Stuttgart. A primit consacrarea episcopală la 17 iunie 1989. A condus Dieceza de Rottenburg-Stuttgart până la 31 mai 1999. În 1994, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor i-a încredințat funcția de copreședinte al Comisiei Internaționale pentru Dialogul Catolic-Luteran. În 1998 a fost numit consilier al Congregației pentru Doctrina Credinței și a Consiliului Pontifical pentru Cultură. La 16 martie 1999, Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, funcție pe care a deținut-o până la 1 iunie anul următor. În 2001 a fost numit consilier al Congregației pentru Bisericile Orientale. La 3 martie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat