Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

17 februarie: Noutăți la Editura "Pauline"

Șase noi cărți au apărut la Editura "Pauline". Ele sunt prezentate în cele ce urmează. Pentru a putea intra în posesia lor cât de curând vor putea fi comandate prin Librăria on-line de pe acest sit sau de pe www.catholica.ro. Se poate lua legătura și cu Librăria "Sfântul Paul" (Str. Bărăției, nr. 27, sect. 3, 70467-București; tel. 021/3123551; fax 021/6797121; e-mail: pauline@fx.ro).

* * *

Rozariul

La începutul celui de-al treilea mileniu, papa Ioan Paul II propune întregii Biserici rugăciunea Rozariului prin scrisoarea apostolică Rosarium Virginis Mariae. O scrisoare care îndeamnă la o contemplare profundă și vie a lui Isus prin intermediul privirii pătrunzătoare a Mariei.
Dar care este motivul pentru care este propusă din nou rugăciunea Rozariului?
"Este nevoie de un creștinism care să se distingă în primul rând prin arta rugăciunii". Astăzi se resimte mai mult ca niciodată nevoia de spiritualitate. Este, așadar, urgent ca în comunitățile noastre creștine să se formeze "autentice școli de rugăciune".
Rugăciune pentru pace, Rozariul este dintotdeauna și rugăciunea familiei și pentru familie. "Familia care se roagă unită rămâne unită". Tocmai îndreptându-și privirea spre Isus, membrii familiei își recapătă în același timp capacitatea de a se privi în ochi unii pe alții, mereu într-un mod nou, și pot astfel să comunice și să se ierte reciproc, pentru a putea merge mai departe cu un nou legământ de iubire reînnoită de Duhul lui Dumnezeu.
Rozariul este o rugăciune care, prezentată bine, va deveni tot mai mult și rugăciunea tinerilor care vor ieși în întâmpinarea viitorului lor cu aceeași speranță care vine de la Dumnezeu.
Iată, așadar, un mic sprijin practic și de buzunar de folos pentru orice creștin care dorește să se roage și să cunoască mai bine rugăciunea Rozariului.
Cărticica cuprinde un rezumat scurt al scrisorii papei Rosarium Virginis Mariae care explică ce este Rozariul și cum să te rogi, rugăciunile mariane mai importante, cele 20 de mistere ale vieții lui Cristos. Zi de zi, de la misterele de bucurie la misterele de lumină, de la cele de durere la cele de slavă, Rozariul devine o mică evanghelie care va putea fi mereu purtată în inimă și în lume.

* * *

Și dacă ți-aș spune nu...

Cel mai greu pentru toți este să știm să spunem "nu".
Și totuși uneori e nevoie să spunem nu, altfel poarta fericirii rămâne închisă.
Dar despre care "nu" este vorba?
Răspunsul poate fi găsit în acest sprijin formativ cu titlul "Și dacă ți-aș spune nu..." O propunere nouă ai cărei autori sunt două persoane specializate în domeniul psihologiei relaționale. Relația matură cu noi înșine și cu ceilalți, în mod inevitabil are de parcurs un drum deloc ușor. Este ceea ce ne propun cei doi autori în cele două părți ale cărții:

  • Ia(r)tă-mă, îți spun nu... de Elena Guarrella
    • Ieșirea din Eden
  • Ia(r)tă-mă, dar nu... de Giorgio M. Sofia
    • Individualizarea diferitelor tipuri de nu:
      • Nu-ul vertical
      • Nu-ul orizontal
      • Să învățăm să spunem nu
      • Să acceptăm să ni se spună nu
Nu-urile legate de diferitele faze de creștere și educație sunt multe.
Unele moduri de relaționare, care sunt potrivite în anumite faze ale vieții, trebuie să fie lăsate deoparte în favoarea celor mai evoluate și îmbogățite.
Această propunere formativă este potrivită pentru toate persoanele care doresc să spună da vieții și bucuriei, da relațiilor mature, da iubirii.

* * *

Speranța înseamnă...

Ce înseamnă a spera?
Cum putem spera?
De ce e important să sperăm?
La aceste întrebări și la altele dorește să răspundă cartea "Speranța înseamnă..." Un instrument psiho-pedagogic simplu și util pentru cei care vor să descopere misterioasa forță care vine din interior și care se numește speranță. Speranța de care se ocupă autoarele, Mercedes Indri De Carli și Barbara Lombardi, psihoterapueți și consultanți familiali, clarifică și identifică bazele umane pe care se poate clădi o atitudine pozitivă față de viitor. A spera este o realitate dinamică și deschisă care ia naștere într-un climat de încredere și construiește poduri între trecut și viitor. De fapt speranța nu înseamnă totul și imediat, ci ne îndreaptă privirea dincolo de neplăcerile de azi ca să putem privi la ziua de mâine ca la o posibilitate pentru o mai bună împlinire a propriei persoane și a celor la care ținem.
Volumul este împărțit în două părți plus anexe:
Prima parte: Speranța înseamnă...
A doua parte: Speranța ca atitudine interioară
Anexe: Povești și cuvinte de speranță
Cartea își propune să dialogheze cu cititorul. De fapt, la sfârșitul fiecărui capitol, autoarele au propus câteva puncte de reflecție care pot ajuta pe cel care citește și interiorizeze în mod personal conținutul.

* * *

Controlul cerebral

Sentimentele și emoțiile fac frumoasă, fericită și plină de entuziasm viața acelei persoane care primește întreaga forță pozitivă a propriei lumi afective. Cotidianul nostru e făcut deseori din bucurie și tristețe, mânie și tulburare, dragoste și dezgust. Și totuși această forță a sentimentelor și a emoțiilor uneori poate distruge, tulbura și bloca drumul spre ținte mai înalte în viață. Se întâmplă ca în cazul apei și al focului care reprezintă cele mai mari forțe ale naturii. Dacă acțiunile lor nu sunt controlate, iar energiile lor nu sunt canalizate, pot provoca mari daune. Iată de ce este necesar controlul. Fericirea este posibilă doar în măsura în care trăim o anumită disciplină interioară.
Această carte scrisă de Narciso Irala vrea să fie un manual ca să trăim fericiți. Autorul este convins că fericirea există și poate fi găsită, dar trebuie parcurs un drum de educare sau reeducare a propriului mod de a acționa și reacționa în fața realității.
Cartea se dezvoltă în două părți:
Prima parte "Fericirea și mecanismele ei psihice" este formată din șapte capitole:

  1. Fericire adevărată și falsă
  2. Reeducarea omului la fericire
  3. Receptivitatea și supunerea creierului
  4. Voința
  5. Sentimente și emoții
  6. Controlul emoțiilor
  7. Rezumat practic
  8. Cea de-a doua parte "Reeducarea și aplicațiile ei" este împărțită în 9 capitole care continuă discursul dar în mod practic.

  9. Arta de a te odihni
  10. Buna folosire a voinței
  11. Educarea instinctului sexual
  12. Controlul afectivității
  13. Stăpânirea mâniei
  14. Trebuie să învingem teama
  15. Trebuie să învingem tristețea
  16. Cum putem fi fericiți
  17. Să aveți un ideal

Această carte nu este un tratat de psihologie sau psihoterapie, nici o carte de magie care poate rezolva totul dintr-o dată, ci un simplu și modest manual de igienă mentală și de posibilă mulțumire interioară pentru toți. Este un ajutor util pentru cei care suferă lăuntric și care se simt obosiți în urma unui exces de muncă și de preocupări. Pentru cei care sunt deranjați și puși în dificultate de propriile emoții și nu reușesc nici să se odihnească nici să doarmă. Dar și pentru toți cei care doresc să guste viața și să obțină un randament mai bun zi de zi. Ar putea fi un bun sprijin și pentru educatori, animatori, îndrumători spirituali; pentru mama și tata, pentru tânărul care-și caută fericirea.

* * *

Padre Pio. Gânduri și cuvinte

Toți îl numesc "sfântul oamenilor". Dar de unde vin atâta fascinație și atâta popularitate? Padre Pio de Pietrelcina a fost pentru toți un om simplu și umil care a știut să înțeleagă și să sprijine suferința persoanelor. Un frate care pe urmele lui Isus și ale sfântului Francisc din Assisi a învățat să se roage și să mijlocească pentru lume. Un sfânt care a știut să iubească până la capăt, dezvăluind chipul milostiv al lui Dumnezeu.
Dar sfințenia lui Padre Pio este destinată să devină pentru toți un dar și o chemare călduroasă de a străbate drumul evangheliei, pentru a continua astăzi să povestim lumii istoria lui Isus, pentru a mângâia și ierta, pentru a îngriji și vindeca, pentru a spera și a ne bucura.
Iată un mic ajutor care oferă bogăția gândurilor și a cuvintelor lui, adunate într-o cărticică în care toți pot găsi câte o perlă de valoare pe care să o păstreze și la care să mediteze.
Iată câteva:
- Cu cât vei dărui mai multă iubire, cu atât vei primi mai multă iubire. Iubirea toate le uită, iubirea toate le iartă.
- Omul care, întrecându-se pe sine însuși, se apleacă asupra rănilor fratelui nefericit, înalță către Dumnezeu cea mai frumoasă rugăciune, făcută din iubire trăită și împlinită.

* * *

Augustin de Hippona

Sfântul Augustin a fost și rămâne una dintre personalitățile cele mai bogate și influente din istoria Bisericii. Cel mai mare, cel mai fecund scriitor latin din secolele IV și V. Filozoful vieții, cel care s-a întrebat mereu "de ce" în privința oricărui lucru și care în totul l-a căutat mereu pe acela în care și-ar fi găsit odihna sufletul său neliniștit. Augustin, cel mai mare reprezentant al gândirii teologice a Bisericii Occidentale, într-o epocă în care nu se făcea distincție între Orient și Occident, între Constantinopol și Roma, pentru că ambele Biserici formau unica Biserică Universală a Domnului Isus. În istoria creștinismului și a gândirii umane, Augustin excelează nu numai în cantitate și calitate, ci mai ales prin profunzimea și inteligența ideilor.
Dar cum să scrii o carte simplă, clară și antrenantă despre acest uriaș al Bisericii? A fost cea mai mare provocare pentru autor. Carlo Cremona, de fapt, nu se limitează doar la a povesti, ci, dimpotrivă, caută să retrăiască din interior drumul anevoios străbătut de Augustin. Lectura se transformă astfel într-o călătorie plină de aventuri prin acele locuri și prin întâlnirile care au marcat definitiv istoria lui Augustin. De la Tagaste, Cartagina, Roma, Milano și până la întâlnirea hotărâtoare cu sfântul Ambrozie. Reîntoarcerea în Africa și episcopatul de la Hippona; studiile sale, căutarea lui pătimașă, preoția, misiunea lui, neobosita muncă pastorală. O biografie originală care, prin intermediul unei lecturi atente și îndrăgostite a scrierilor augustiniene, ne face să descoperim un Augustin real, un om adevărat, care a trăit pe pielea lui ceea ce a scris în operele lui, în continuă căutare a adevărului, și care a știut să comunice lumii experiența sa de viață vizitată de Dumnezeu: "Târziu te-am iubit, o frumusețe, atât de veche și de nouă!"


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat