Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ep_Petru_Gherghel16 februarie: La 25 de ani de păstorire

În ziua de 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit pe PS Petru Gherghel "ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolicis". La 4 aprilie 1978 păstorul diecezei a luat în primire mandatul. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la acea numire. Cu această ocazie, la 11 februarie, episcopul de Iași a adresat o scrisoare preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din Dieceza de Iași.

Misericordias Domini in aeternum cantabo! (Ps 88,2) (Îndurarea Domnului în veci o voi cânta) este motoul sub care este așezată scrisoarea. Mesajul central constă în mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de păstorire.

"Nu pentru meritele mele am fost ales la o asemenea misiune", declară episcopul de Iași, rememorând anii de început. Numirea la cârma diecezei a venit „în momente grele, când întreaga Biserică trecea prin proba de foc a persecuției, a supravegherii și a limitărilor de tot felul din partea regimului totalitar", dar "în fața unor astfel de probleme..., lipsa mea de experiență și de pregătire specială a fost suplinită și întărită de toți confrații preoți". Acestora li se mulțumește pentru mărturia, curajul și exemplul lor.

La acest moment de bilanț, pentru tot ceea ce a fost bun, episcopul mulțumește, iar pentru toate neîmplinirile, lipsurile și omisiunile cere iertare lui Dumnezeu și fraților întru preoție și slujire. Sunt rememorate într-un mod deosebit bucuriile pe plan spiritual, educativ și administrativ, care reprezintă motive de aducere de mulțumire: școlile de formare, seminariile, clerul numeros, familiile de călugări, acțiunile socio-caritative, asociațiile de tineri, școlile teologice, liceele catolice, publicațiile cu caracter religios și formativ, familiile care se străduiesc să păstreze valorile spirituale, numirea unui episcop auxiliar, Sinodul diecezan etc.

Scrisoarea se încheie prin invitația pentru toți de a se uni în rugăciune în zilele de 21 februarie, 4 aprilie și în special 1 mai, ziua consacrări ca episcop, când Preasfințitul va celebra o Liturghie pontificală în catedrala din Iași. "Vă invit... să vă uniți cu mine în a implora binecuvântarea lui Dumnezeu asupra muncii mele și a noastră, a întregii Biserici, când voi preamări pe Dumnezeu pentru tot binele ce mi l-a făcut, mie, nevrednicului său slujitor, și prin mine întregului popor creștin".

Scrisoarea pastorală o puteți citi în întregime la secțiunea Actualitate/Documente episcopale.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat