Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coperta_carte15 februarie: Noutăți la Editura "Sapientia"

La Editura "Sapientia" a apărut o nouă carte: Fascinația sacrului: de la Mircea Eliade la papa Ioan Paul al II-lea de pr. Wilhelm Dancă. De asemenea, a fost scos și "Sfântul Rozariu", toate cele patru mistere (de bucurie, de durere, de lumină, de slavă) pe casete și CD.

Notăm din prefața cărții:

"După revoluția din decembrie 1989, lucrurile nu s-au schimbat prea mult: ateismul oficial a fost înlocuit de alte fenomene, la fel de nocive, cum ar fi secularizarea specifică relativismului (post)modern sau fundamentalismul religios. Și totuși, au apărut și semne dătătoare de speranță. O generație de gânditori cărora credința creștină nu le este străină, din rândul cărora s-au remarcat autori precum Teodor Baconsky, Horia-Roman Patapievici sau Cristian Bădiliță, se străduiește să redescopere acea cultură integrală, aflată în slujba splendorii adevărului veșnic.

Neîndoielnic, între exponenții acestei generații se înscrie și părintele Wilhelm Dancă. Cu vigoare și entuziasm, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași ne arată care anume sunt căile regale ale științei sacre aflate într-un dialog benefic cu valorile culturii. Așa ar putea fi explicat titlul lucrării de față, titlu în care se întâlnesc doi dintre cei mai iluștri reprezentanți ai culturii secolului XX: Mircea Eliade - corifeu al culturii seculare, deschisă valorilor sacrului - și papa Ioan Paul al II-lea - slujitor desăvârșit al valorilor culturii sacre, deschisă valorilor seculare.

Ucenic fidel al "maeștrilor" amintiți, a căror operă și activitate o prezintă în pagini dense, erudite fără a fi aride, părintele Wilhelm Dancă ne înfățișează o perspectivă în care armonia dintre credință și cultură e o exigență deplin asumată. Abordând teme de mare actualitate, proprii unor domenii ca bioetica, ecumenismul contemporan, semiotica, filozofia și istoria religiilor, mass-media, filozofia tomistă sau teologia fundamentală, părintele Dancă pune cele mai arzătoare întrebări, căutând răspunsuri pe care le exprimă într-un limbaj viu, accesibil.

Atenuând tonul și stilul expunerii savante, prin includerea unor relatări despre întâlniri admirabile (cu personalități precum papa Ioan Paul al II-lea și cardinalul Basil Hume), sau prin abordarea unor autori (François Mauriac, F.M. Dostoievski) care și-au exprimat credința în limbajul literaturii, W. Dancă ne oferă prilejul să regândim acele lucruri cu adevărat importante pentru viața noastră de azi și de mâine.

Mai mult decât o simplă operă de erudiție, Fascinația sacrului. De la Mircea Eliade la papa Ioan Paul al II-lea este o lucrare în care problemele culturii "recente" sunt înfruntate cu propriile ei arme, din perspectiva umanismului dezvoltat de autori precum Augustin, Grigore de Nyssa sau Toma de Aquino. Parcurgând-o, vom desprinde din paginile ei acea cultură integrală solicitată de Conciliul al II-lea din Vatican, prag al speranței dincolo de care se află civilizația iubirii mărturisite de către papa Ioan Paul al II-lea" (Robert Lazu)

Fascinația sacrului: de la Mircea Eliade la papa Ioan Paul al II-lea,
Wilhelm Dancă, Editura Sapientia, Iași, 2002, 464 p., 14x20 cm, ISBN 973-8474-09-4, 80.000 lei.

Coperta_CDSfântul Rozariu,
Institutul Teologic Romano-Catolic Iași:

  • vol 1: Misterele de bucurie; Misterele de lumină, 50.000 lei

  • vol 2: Misterele de durere; Misterele de slavă, 50.000 lei

  • CD (unul dublu: toate patru mistere), 160.000 lei.

Această carte, casetele și cd-ul, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni și vineri, orele 12.00-18.00;
    miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    marți, orele 8.00-12.00 și 16.00-18.00
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat