Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

13 februarie: Când s-a înființat Episcopia de Bacău?

La 16 iunie 1999 a luat ființă Departamentul de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, printre prioritățile căruia se numără și cea referitoare la deslușirea unor probleme controversate privind istoria catolicilor din Moldova. Pe această linie s-a înscris și elucidarea datei înființării Episcopiei Catolice de Bacău, situație finalizată într-un studiu semnat de Mons. dr. Anton Despinescu și dr. Dănuț Doboș. Câteva premise și concluzii puteți citi în revista "Lumina creștinului" din luna octombrie 2002, urmând ca studiul integral să fie publicat în revista "Buletin istoric", nr. 4 (2003).

Membrii departamentului au reluat investigațiile în arhivele vaticane și au coroborat rezultatele lor cu studierea lucrărilor de specialitate din limbile polonă, germană, italiană, latină, maghiară și română.

În baza analizei documentelor și a lucrărilor menționate mai sus, Mons. Anton Despinescu și dr. Dănuț Doboș au ajuns la următoarele concluzii: documentul publicat de Kemeny în anul 1846, în baza căruia s-a susținut formarea Episcopiei de Bacău în anul 1391, "rămâne un fals documentar, cât și un fals istoric, deoarece se referă la un eveniment inexistent și reprezintă un document care n-a fost niciodată eliberat de cancelaria pontificală"; nu există originalul presupusei scrisori din anul 1439 și nu a fost identificată copia pe care Kemeny susține că ar fi descoperit-o la Cluj; transferul scaunului episcopal de la Siret la Bacău nu își găsește argumente documentare, deoarece s-a demonstrat continuitatea istorică a Episcopiei de Siret în prima jumătate a secolului al XV-lea; unii istorici de prestigiu au luat drept veridice erorile științifice ale lui Kedzierski, Kemeny și Schmidt; procesul informativ al episcopului Ieronim Arsengo are o însemnătate particulară, astfel încât în anul 1607 avem de-a face cu "întemeierea unei episcopiei, nu cu o reînființare"; nu există o serie a episcopilor de Bacău înainte de anul 1607; s-a reafirmat identitatea lui Civitas Moldaviensis cu orașul Baia etc.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat