Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

2 februarie: Ziua Persoanelor Consacrate la Iași

Duminică, 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în catedrala nouă din Iași s-a sărbătorit și Cea de-a VII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate. Au participat călugări și călugărițe din Iași. Într-o scrisoare pastorală adresată tuturor persoanelor consacrate din dieceză la 25 ianuarie, Preasfințitul Petru Gherghel a stabilit ca ziua de 2 februarie să fie sărbătorită "fie în comunitățile proprii, iar, acolo unde este posibil, și în comun cu alte familii călugărești, fie la Iași, Bacău, Onești, Traian (Neamț), iar, mai târziu, să celebrăm împreună, ca și în alți ani, ziua dedicată vieții consacrate la nivel diecezan, în luna octombrie, după programul ce va fi precizat din timp".

La începutul sfintei Liturghii de la Iași, după ce Preasfințitul Petru Gherghel a sfințit lumânările, iar corul a intonat cântecul "Stropește-mă, Doamne, cu isop...", pr. iezuit Henryk Urban a făcut o mică prezentare a ceea ce înseamnă ziua persoanelor consacrate și a amintit tuturor călugărilor și călugărițelor prezenți la sfânta Liturghie "că a fi consacrat înseamnă să te rogi mai mult și să fii mai bun, într-un cuvânt să devenim sfinți pentru că Dumnezeu spune în Sfânta Scriptură: 'Fiți sfinți, căci eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt' (Lev 19,2)".

A urmat apoi citirea lecturilor sfinte de către un călugăr și o călugăriță, iar la predică PS Petru a pus în lumină și mai mult importanța acestei zile spunând că "prezentarea lui Isus la templu este și prezentarea noastră și suntem îndemnați să-l ducem mai departe pe Isus așa cum a făcut Maria". Întâmpinarea Domnului, a explicat păstorul diecezei, reprezintă o invitație pentru toți de a-i deschide sufletele, de a-l lăsa pe Cristos să intre în inima și în viața noastră. Bucuria pe care au avut-o Simeon și Ana care l-au așteptat pe Domnul poate fi și bucuria noastră. Apoi s-a adresat direct persoanelor consacrate: "Rugăciunea Rozariului să fie arma dv., așa cum ne îndeamnă și Sfântul Părinte. Papa a celebrat ieri această zi anticipând-o pe cea de astăzi și a spus tuturor: 'Consacrarea deosebită a vieții consacrate este o slujire a consacrării baptismale a tuturor credincioșilor'".

Rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor au fost făcute tot de persoane consacrate. Unul din darul oferit Domnului la sfânta Liturghie a fost și Constituțiile fiecărei congregații prezente pe teritoriul orașului Iași. După binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel s-a întreținut, la sediul episcopiei, cu persoanele consacrate prezente la Liturghie.

Sr. Lenuța Băcăoanu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat