Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

2 februarie: Scrisoare pastorală pentru persoanele consacrate

În fiecare an, în data de 2 februarie, Biserica sărbătorește Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Această zi dorește să ajute întreaga Biserică să valorifice tot mai mult mărturia persoanelor consacrate, care au ales să-l urmeze pe Cristos îndeaproape prin practicarea sfaturilor evanghelice și, în același timp, vrea să fie, pentru persoanele consacrate, o ocazie favorabilă pentru reînnoirea propunerilor și reînviorarea sentimentelor care trebuie să inspire dăruirea lor Domnului. În Dieceza de Iași sunt 13 congregații de bărbați și 33 de femei. La 25 ianuarie, PS Petru Gherghel a dat o scrisoare pastorală pentru persoanele consacrate din Dieceza de Iași.

Scrisoarea pastorală se deschide cu un citat preluat din îndemnul postsinodal al Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea Vita consecrata (nr. 109): "Vouă, femei și bărbați consacrați, vă adresez cu încredere apelul meu: trăiți-vă plenar oferirea de voi înșivă lui Dumnezeu, pentru ca lumea să nu fie lipsită de o rază a frumuseții dumnezeiești ce luminează drumul existenței noastre omenești... Persoane consacrate, vârstnice sau tinere, trăiți fidelitatea angajării voastre față de Dumnezeu, edificându-vă și susținându-vă reciproc... Nu uitați niciodată că, mai ales voi, în mod deosebit, puteți și trebuie să spuneți nu numai că sunteți ai lui Cristos, ci și că ați devenit Cristos".

Orice persoană consacrată, continuă documentul, parafrazând scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte (nr. 42), este chemată să fie "martor la iubirii". Această invitație, pe care a primit-o fiecare suflet consacrat, își are izvorul în sacramentele Botezului și Mirului și nimeni nu trebuie să ezite "să pornească din nou de la Cristos" (Instrucția dată de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică). PS Petru Gherghel îndeamnă, în consonanță cu Sinodul diecezan pe care îl celebrăm, ca acest răspuns personal, pe care fiecare persoană consacrată îl dă, să fie un "a înainta în larg".

De asemenea, păstorul diecezei indică modul în care să se celebreze această zi dedicată special vocațiilor la viața consacrată: "Vă invit să celebrați cu bucurie acest moment cu o angajare personală vie și generoasă în comunitățile proprii, acolo unde este posibil și în comun cu alte familii religioase fie la Iași, Bacău, Onești, Traian (Neamț), iar mai târziu să celebrăm ca și în alți ani ziua dedicată vieții consacrate la nivel diecezan, în luna octombrie, după programul ce va fi precizat din timp".

Scrisoarea se încheie cu un îndemn la rugăciune, în special Rozariul, având în vedere că "va fi în stare să vă înflăcăreze elanul, să vă lumineze drumul spre Isus, izvorul a toată sfințenia și bucuria sufletelor".

Cristinel Farcaș și Romeo Neculai
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat