Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

22 ianuarie: Scrisoarea pastorală "Căsătoria creștină și familia"

La 22 ianuarie, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a adresat scrisoarea pastorală "Căsătoria creștină și familia" tuturor confraților întru preoție, către toate sufletele consacrate, către familiile creștine, către tineri și tinere.

Documentul începe cu un citat din Sfânta Scriptură: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă" (Mt 19,6). Una dintre ideile fundamentale ale scrisorii este: "Căsătoria intră în orânduirea divină ca o piatră de căpătâi a creației, ca un climat fericit al iubirii, ca un leagăn al vieții și ca o școală a armoniei și societății fericite". "Considerată celula societății de legislația civilă, ea trebuie să-și păstreze neîntinat locul și rolul în construcția firească a societății și necesită o ocrotire sfântă și serioasă din partea tuturor componentelor ei, atât din domeniu privat cât mai ales din domeniu public. În această ordine de idei, Biserica a înțeles și înțelege să ia mereu apărarea familiei întemeiată prin căsătorie".

Documentul cuprinde în structura sa o introducere, trei părți și o concluzie.

Amintim titlurile și principalele idei:

Întrebări și noi responsabilități la început de mileniu, bazată pe scrisoarea apostolică "Novo millennio ineunte" această primă parte vrea să scoată în relief importanța mărturiei iubirii care este fundamentală în viața de căsătorie. Întrebările ce revin în mod constant sunt: "Ce a mai rămas sacru în viața omului?", "În ce constă valoarea persoanei umane și a familiei, a căsătoriei creștine și a societății?", "Ce poziție trebuie să luăm noi creștinii în fața unor astfel de tendințe și manifestări cum ar fi avortul, folosirea anticoncepționalelor, divorțul, pornografia, drogurile și așa mai departe?", "Ce trebuie să știe fiecare păstor, fiecare creștin și fiecare familie?" Ca răspuns la aceste întrebări "trebuie ca familiile creștine să ofere un exemplu convingător despre posibilitatea unei căsătorii trăite în mod deplin, conform planului lui Dumnezeu și adevăratelor exigențe ale persoanei umane. Ele trebuie să fie tot mai conștiente de atenția datorată fiilor și să se facă subiecți activi ai unei eficiente prezențe ecleziale și sociale în apărarea drepturilor lor.

Familia creștină - Căsătoria creștină, priorități ale misiunii pastorale. "Humanae vitae", "Familiaris consortio", "Scrisoarea către familii" din 1994 și "Novo millennio ineunte" sunt documentele care stau la baza învățăturilor pe care Biserica le adresează familiei creștine. Congresul teologic pastoral desfășurat la Roma în luna noiembrie a anului 2001 oferă articularea unei viziuni care pune ca fundament documentul "Familiaris consortio" care scoate în evidență faptul că "aceste dificultăți și probleme obligă Biserica și familia la o reanaliză a mesajului central pe care Sfântul Părinte îl prezintă în întreaga sa învățătură despre familie (...) care a fost orânduită dintru început de către Creator și după cum a fost consacrată și sfințită de Cristos prin Duhul său. Dacă familia rămâne fidelă acestui proiect, ea devine evanghelizatoare și purtătoare de speranță.

O invitație mobilizatoare: "Familie, fii ceea ce ești!", "Familie, crezi în ceea ce ești!" oferă ocazia de a contura imaginea familiei creștine astfel:

  1. Familia este o "capodoperă a lui Dumnezeu";

  2. Familia este o comunitate de persoane care contribuie la desăvârșirea iubirii conjugale și la transmiterea vieții;

  3. Familia este o celulă fundamentală a societății;

  4. Familia este Biserica în miniatură - Ecclesia domestica;

  5. Familia este o comoară de mare preț.

În concluzie, PS Petru Gherghel adresează "un îndemn părintesc și o chemare sfântă către fiecare preot, suflet consacrat, tânăr și tânără și mai ales spre fiecare familie: ceea ce Dumnezeu a creat și a realizat, omul să nu uite niciodată".

Cristinel Farcaș și Romeo Neculai


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat