Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

25 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. A opta zi

Sâmbătă, 25 ianuarie, ora 17.00, a avut loc în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași ultima celebrare din seria celor opt zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Celebrarea, începută printr-o procesiunea care a pornit de la sediul episcopiei, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iași. Alături de Excelența sa au fost și ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit al Iașilor, al Moldovei și al Bucovinei, împreună cu numeroși preoți catolici și ortodocși.

Lecturile luate din Sfânta Scriptură, al căror fir central a fost acela de a arăta celor prezenți că sunt chemați la unitate pe drumul slavei, au fost: Is 33,17-22, Ps 42,1.2.3.4, Ef 4,1-6 și In 17,20-26.

ÎPS Daniel și-a axat omilia pe raportul dintre Sfânta Treime și sfânta Biserică. Vorbind despre Trinitate, a afirmat că este una, nu pentru că este o singurătate pentru veșnicie, dar pentru că este o iubire veșnică. Prin analogie, a găsit în limba română o expresie care să reliefeze identitatea: "Când oamenii se iubesc, se poartă în suflet", iar, când nu se iubesc, oamenii spun: "Nu te mai am în inimă". Când un prieten se îndepărtează de un altul, se îndepărtează de iubirea Sfintei Treimi; la fel, atunci când Bisericile se îndepărtează una de alta, se îndepărtează de iubirea Sfintei Treimi. Vorbind despre Sfânta Treime, a arătat că unitatea acesteia se cultivă astfel: "Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo în mijlocul lor" (Mt 18,20); apoi, "Cine ține poruncile lui, rămâne în el și eu într-însul" (1In 3,24); a treia treaptă de sălășluire a Sfintei Treimi în noi, fiind și cea mai înaltă, este împărtășirea cu trupul și sângele lui Isus Cristos. A încheiat cu invocarea Sfintei Treimi, ca să-i ajute pe creștini în fiecare zi, atunci când se roagă pentru unitate, ca să simtă bucuria prezenței lui Dumnezeu în viața lor.

A urmat un gest cu o simbolistică aparte: PS Petru Gherghel și ÎPS Daniel Ciobotea au aprins câte o lumânare de la lumânarea pascală, le-au așezat în câte un vas de lut pe care le-au înmânat preoților, ca aceștia să le dea din mână în mână; un al treilea vas, a cărui lumânare fusese aprinsă de diac. Adrian Chili, a rămas în acest timp pe altar.

În fața altarului au fost așezate două tablouri, unul reprezentându-i pe papa Paul al VI-lea împreună cu patriarhul Constantinopolului, Atenagoras, iar celălalt reprezentându-i pe papa Ioan Paul al II-lea împreună cu patriarhul Teoctist. Acest ansamblu fotografic a avut menirea de a ilustra pașii de apropiere dintre cele două confesiuni.

De asemenea, în cadrul celebrării ecumenice, a fost binecuvântată apa cu care cei doi ierarhi au stropit poporul. Stropirea cu apă sfințită a fost un semn al Botezului pe care cele două Biserici îl au în comun.

PS Petru Gherghel, în cuvântul final, mulțumind lui Dumnezeu, preasfintei Fecioare Maria, Maica unității, și sfintei Parascheva, pentru că îi îndeamnă pe toți la rugăciune, a încheiat exprimându-și speranța că întâlnirile vor avea loc cât mai des.

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat