Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

24 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. A șaptea zi

Vineri, 24 ianuarie, la ora 17.35, s-a desfășurat a șaptea întâlnire cu caracter ecumenic. Celebrarea a avut loc în catedrala mitropolitană, în calitatea ei de capelă mare a studenților Facultății de Teologie "Dumitru Stăniloae". A fost prezidată de ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și transmisă în direct de Radio "Trinitas". Dintre cei care au slujit la altar amintim pe PS Petru Gherghel, pr. Ștefan Lupu, pr. Aurel Iștoc, pr. Tadeusz Rostworowski SJ, pr. Daniel Ghitiu, pr. Varlaam Merticariu, pr. Gheorghe Popa, pr. Dan Sandu...

Lecturile luate din Neh 7,73-8,3.9-10, Ps 117,1.8-9.19-21.25-27, Fap 7,54-8,5, Mc 10,28-30 și versetul tematic "De aceea noi nu ne descurajăm" (2Cor 4,16) pun în evidență perseverența și curajul cu care Bisericile, în ciuda obstacolelor pe care le întâmpină pe cale unității, trebuie să acționeze împreună în fața nenorocirilor, pentru a oferi lumii divizate un exemplu de unitate și pentru a fi un semn al puterii morții lui Cristos asupra tuturor forțelor păcatului și ale întunericului.

ÎPS Daniel, făcând referință la aniversarea unirii principatelor Moldovei și Țării Românești, a spus că Dumnezeu cheamă la unitate întreaga omenire, deoarece a creat fiecare persoană după chipul și asemănarea sa și datorită comuniunii de iubire intratrinitare, dintre Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Omilia a fost ținută de PS Petru Gherghel care și-a structurat-o astfel:

Bisericile sunt responsabile de comoara unică purtată de fiecare creștin, de singura cămașă a lui Cristos ruptă în două, în trei și apoi din ce în ce mai multe părți, de strigătul multor oameni ce se aude de pretutindeni: "Unitate! Unitate!"

Sintetizând conținutul documentului "Charta oecumenica", dat la Strasbourg la 22 aprilie 2001, a afirmat că Bisericile nu sunt credibile în vestirea evangheliei dacă se prezintă neunite.

A amintit de faptul că papa Ioan Paul al II-lea a înțeles acest document ca un pas relevant spre dialogul dintre catolici, ortodocși, anglicani, protestanți și de alte confesiuni.

PS Petru a încheiat cu rugămintea că numai cei care vor avea curajul să-l urmeze pe Cristos răstignit și înviat vor fi instrumente ale unirii.

ÎPS Daniel s-a rugat ca Dumnezeu să ne dea bucuria de a lucra cât mai mult împreună. Exprimând ideea de fond a acestei săptămâni, a concluzionat spunând: "Prezența însăși a lui Dumnezeu în noi este comoara pe care o purtăm în trupurile noastre".

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat