Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

27 ianuarie: Vești din Spania

Părintele Leonard Diac, trimis în misiune în Spania la finalul anului trecut, ne scrie: "Am bucuria să vă dau o veste care s-ar putea să vă intereseze: comunitatea creștinilor români din Spania are o publicație lunară: Cuvânt și viață. O editez prin Episcopia de Lleida pentru românii din Spania. Cuprinde în primul rând patru pagini în care ei pot citi lecturile în limba română. Nu pot ajunge peste tot și se poate interioriza mai bine mesajul când Dumnezeu îți vorbește în limba ta. Pun acolo informații despre celebrările pe care le fac în limba română sau română-castelană (uneori româna-catalană), informații despre activitățile de pe aici. Cum este Anul Rozariului, pun o pagină despre această temă, cateheze, meditații, rugăciuni... În curând va ieși și o cărțulie "Rânduiala sfintei Liturghii" pentru credincioși, în română-castelană, română-catalană, un instrument util, zic eu, pentru credincioșii care participă la Liturghii în cele două limbi, sau pentru spaniolii care participă la vreo celebrare de-a noastră".

Redăm în continuare editorialul publicației "Cuvânt și viață", intitulat: "La început de drum".

Avem marea bucurie de a începe, o dată cu noul an, să realizăm un vis: să scoatem o publicație a credincioșilor români din Spania.

Ea a fost concepută ca răspuns la o necesitate practică: participând la sfinte Liturghii în diferite limbi, să puteți citi (în paginile 3-6) lecturile zilei în limba română.

Și cum cuvântul lui Dumnezeu este viață, având în mână acest instrument, puteți relua acasă, în liniște, anumite pasaje care v-au plăcut mai mult sau care sunt mai potrivite pentru o anumită situație pe care o întâlniți în viața de zi cu zi, să meditați personal sau în familie, să vă cunoașteți mai bine, oglindindu-vă în acest cuvânt dumnezeiesc, să puteți interpreta mai bine anumite circumstanțe pe care le trăiți. De altfel, acesta este motivul pentru care numele publicației este "Cuvânt și viață".

În al doilea rând se dorește a fi un instrument de comunicare: veți găsi în ea informații cu privire la programul celebrărilor în limba română sau bilingve, precum și informații de natură religioasă din țară și din întreaga Biserică și relatări despre diferite alte activități. În măsura spațiului vom încerca să propunem și mici explicații ale credinței, rugăciuni, meditații pe diferite teme, îndeosebi, în acest an, despre sfânta Fecioară, regina sfântului Rozariu și a familiilor.

Publicația este adresată - și deschisă colaborării - tuturor creștinilor români din Spania (copii, tineri, familii tinere, adulți, indiferent de statutul social), atât catolici, cât și ortodocși. Suntem o familie mică, dar unită de iubirea și respectul față de Dumnezeu. Numai uniți în această iubire, în respect și acceptare reciprocă, deschiși mereu găsirii și urmării adevărului despre Dumnezeu, lume și viață, vom putea să înaintam pe drumul vieții și al credinței cu seninătate, fără a pune în pericol mântuirea, care este scopul final al existenței noastre. În acest sens așteptăm mereu cu deschidere sugestii, articole, poezii, rugăciuni, cereri de abordare a anumitor teme "fierbinți", actuale și care vă preocupă.

Domnul să ne călăuzească pașii și, prin mijlocirea sfintei Fecioare, să ne binecuvânteze pe toți în acest An Nou.

Pr. Leonard Diac


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat