Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

23 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. A șasea zi

Joi, 23 ianuarie, la ora 17.00, PS Petru Gherghel a prezidat, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, cea de-a șasea întâlnire din programul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. La celebrare au luat parte numeroși preoți profesori, atât de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie", cât și de la Institutul Teologic Romano-Catolic, precum și aproximativ 500 de credincioși. Dintre cei care au slujit la altar amintim pe: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului catolic, pr. prof. dr. Ștefan Lupu, vicerector, pr. prof. dr. Anton Despinescu, pr. prof. Cristinel Fodor, pr. prof. Alois Bulai, pr. lect. arhim. Varlaam Merticariu, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, pr. prof. Petraru Gheorghe și pr. prof. Dan Sandu.

Versetul central care a aprofundat celebrarea ecumenică a fost "Pentru ca, înmulțindu-se harul, să sporească aducerea de mulțumire prin cât mai mulți" (2Cor 4,15). Alături de acest verset, lecturile luate din Dt 10,17-22, Ps 102,1-2.3-4.6-8.10, Rom 3,21-31 și Mt 5,1-12 au pus în evidență ideea dreptății harului lui Dumnezeu. Rugăciunea a fost însuflețită și de cântările corurilor Seminarului Catolic și "Theologus" al Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie" dirijat de pr. prof. Alexăndrel Barnea.

Părintele Varlaam Merticariu, care l-a reprezentat pe ÎPS Mitropolit Daniel, și-a început omilia cu rugămintea de a ne adresa Duhului Sfânt, ca el să realizeze ceea ce nouă ni se pare că nu putem realiza. A mărturisit în continuare că diviziunile se datorează păcatului, acelui orgoliu care l-a despărțit pe Adam de Dumnezeu, pe unii arhangheli de Dumnezeu, pe oameni unii de alții, Biserica Ortodoxă de cea Catolică. Remediul sugerat de părintele predicator este luat din predica de pe munte a lui Isus și constă în cele opt fericiri.

Prima fericire "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3) arată că numai prin smerenie și sinceritate rugăciunea are valoare. În continuarea aceleiași idei părintele amintea că papa Ioan Paul al II-lea, peste tot în lume, a dat dovadă de smerenie și a cerut iertare pentru ceea ce Biserica a greși în timpurile trecute, invitând pe toți la pocăință. În țara noastră moaștele sfintei Tereza a Pruncului Isus și moaștele sfântului Ioan Cassian i-au unit pe creștinii de ambele confesiuni. În final și-a exprimat convingerea că această octavă este o treaptă spre împărăția lui Dumnezeu.

Părintele Wilhelm Dancă a adresat cuvântul de încheiere exprimându-și părerea de rău că acestor întâlniri le lipsește aceea comuniune pe care doar "frângerea pâinii" o poate da. Speranța a întrevăzut-o în preoții profesori care îi formează pe cei care vor arunca sămânța.

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat