Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

23 ianuarie: Apariție editorială la Viena

Cei mai mulți dintre cititorii de cărți cuprinzând informații din viața Bisericii Catolice din România sunt obișnuiți să-și îndrepte atenția spre lucrări specifice apărute la unele edituri din țară. Totuși, și în afara granițelor României se publică lucrări despre subiectul pe care l-am amintit. Dintre ultimele apariții de acest gen am remarcat lucrarea pr. dr. Iosif Antoci, laureat al Facultății de Teologie din cadrul Universității din Viena, "Erweist euch als heilig, und seid heilig, weil ich (euer Gott) heilig bin" (Lev 11,44). Eine Untersuchung über die Theologie Adolph Kolpings und ihre praktische Umsetzung in der Gegenwart, aufgezeigt am Beispiel Rumäniens ("Sfințiți-vă și fiți sfinți, precum eu, Dumnezeul vostru, sunt sfânt". O cercetare asupra teologiei lui Adolph Kolping și implantarea ei actuală în România).

Apărută în condiții grafice deosebite la Tipografia "Sporr R. GmbH. & Co. KG" din Viena, autorul prezintă în cele aproape 300 de pagini ale cărții diferite considerații privind viața și activitatea preotului Adolph Kolping, cristalizarea și dezvoltarea Operei Kolping la nivel mondial, precum și răspândirea ei în România.

Aceasta a fost cunoscută de autor chiar din perioada cât a activat în Dieceza de Iași. Originar din Parohia Săbăoani, județul Neamț, Iosif Antoci a fost hirotonit preot în comuna natală în ziua de 29 iunie 1992. Până în toamna anului 1997, Sfinția sa a activat ca vicar în Parohiile Adjudeni, Pustiana și Faraoani. Din 1997 până în prezent a activat în diferite parohii din Arhidieceza de Viena, perioadă în care a urmat și cursuri de specializare în cadrul Facultății de Teologie Catolică - secția Teologie Pastorală -, de la Universitatea din Viena, finalizate printr-o teză de doctorat, elaborată sub coordonarea profesorilor universitari dr. Paul Zulehner și dr. Josef Weismayer și suținută la 11 iunie 2002.

În primul capitol ne este expusă viața și activitatea lui Adolph Kolping, în care autorul evidențiază câteva momente semnificative din copilăria acestuia, care i-au călăuzit pașii spre îmbrățișarea vieții sacerdotale. Din această perioadă ne sunt supuse atenției aspecte din anii în care a fost vicar parohial la Elberfeld și Köln, precum și diferite caracterizări ale "omului", "preotului", "șefului calfei", "reformatorului social", "publicistului" și "scriitorului" Adolph Kolping.

Capitolul al doilea ne prezintă "Opera Kolping" în toată complexitatea sa. Din acesta transpare modul ingenios în care Adolph Kolping a pus în aplicarea doctrina socială a Bisericii, organizând întreaga asociație în "familii". Bazate pe norme morale și sociale, acestea au invadat comunitățile ecleziale și au cunoscut o răspândire rapidă. Autorul a sintetizat caracteristicile fundamentale ale acestor "familii" și le-a redat succint în câteva subcapitole: misiunea și scopul comunităților Kolping, rolul Bisericii în cadrul acestor "familii", organizarea lor democratică, ajutorarea reciprocă, necesitatea comuniunii dintre toți membrii asociației, rolul muncii în formarea umană a comunității, prezența acestor "familii" în liturgia și activitatea socială a Bisericii, caracterul ecumenic al Operei Kolping etc. În cadrul aceluiași capitol, pr. dr. Iosif Antoci alocă spații ample prezentării organismelor de conducere ale "Operei lui Adolph Kolping", precum și diferitelor forme de apostolat pe care membrii organizației le desfășoară în politică și economie. Datorită "punctelor grele" cuprinse în statutul și regulamentul asociației, "Familia Kolping" a cunoscut o răspândire rapidă nu numai în Europa, dar în întreaga lume. Autorul surprinde acest avânt al "familiilor" și ne propune o analiză amplă a "mișcărilor internaționale".

Toate aceste note distinctive ale "familiilor" Kolping reies și din capitolele al III-lea și al IV-lea, în care ne este prezentată amănunțit situația din România. Un rol esențial în formarea membrilor "familiilor" Kolping îl reprezintă dimensiunea religioasă pe care fondatorul a impus-o tuturor celor care doresc să-l urmeze în acest ideal de viață: "Fără a fi sfinți nu putem să-i ajutăm cum se cuvine pe semeni". Pentru a înțelege mai bine modul în care s-a implantat această operă în România - ținând cont că autorul se adresează nu numai cititorilor din țara noastră -, pr. dr. Iosif Antoci a schițat în câteva pagini un portret istoric, politic, geografic și religios al României, asupra căruia nu insistăm în această prezentare.

Capitolele al V-lea și al VI-lea sunt dedicate analizei detaliate a activităților tuturor "familiilor" Kolping din România în perioada 1990-1999, amintindu-se și de "primele începuturi", care au avut loc între anii 1854 și 1940. Pentru transparența și veridicitatea informațiilor, autorul folosește atât surse scrise (procese verbale, scrisori, rapoarte etc.), precum și diverse mărturii verbale ale unor persoane ce au deținut funcții de conducere în cadrul "Familei Kolping" din țară și străinătate. Evidențiind marile "familii" (Alba, Moldova, Banat, Satu-Mare și Făgăraș), dar fără a neglija și "familiile" mai mici, autorul face o incursiune în proiectele care au fost realizate de aceste comunități și prezintă numeroase statistici în acest sens.

În ultimele capitole ale lucrării sunt evidențiate anumite particularități ale "familiilor" Kolping din România, statutele lor particulare, proiectele de viitor, adresele sediilor locale și multe alte informații utile. Din toate acestea transpare interesul crescând al unor comunități de a pune în practică dorința preotului Adolph Kolping: "A imita cât mai mult sfințenia lui Dumnezeu și a o împărtăși tuturor oamenilor prin diverse activități sociale".

Cartea pe care am prezentat-o este prefațată de președintele diecezan al Organizației Kolping din Viena, pr. Alfred Weiss, și este încheiată de cunoscutul preot austriac August Paterno. Din paginile scrise de acești reputați "lideri ai activităților caritative din Austria" reies diferite aprecieri la adresa autorului, precum și recomandarea călduroasă de a fi aprofundată de toți aceia care sunt implicați în activitatea social-pastorală a Bisericii din România.

Cei care doresc să afle mai multe amănunte despre această lucrare sau doresc să o procure sunt invitați să scrie la adresa e-mail: pfarre@gartenstadt.at sau să sune la 0043 664 1701445.

Pr. Alois Moraru, Viena


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat