Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

22 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. A cincea zi

Miercuri, 22 ianuarie, la ora 17.00, a avut loc la biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Bărboi" din Iași a cincea întâlnire cu caracter ecumenic din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Dintre participanți amintim: pr. Mircea Stoleriu, pr. Toma Grădinăciuc, pr. Manole Gheorghe, pr. protopop Andrei Constantin, Mons. Alois Fechet, pr. Iosif Comorașu, pr. Isidor Iacovici, pr. Cornel Cadar, diac. Augustin Pușcașu, diac. Marcel Lungeanu.

Tema care reiese din versetul ales pentru această celebrare liturgică: "Am crezut, de aceea am vorbit" (2Cor 4,13), este curajul. Lecturile care aprofundează acest cuvânt sunt luate din Ios 1,1-9, Ps 112,1-2.3-4.5-6, Ef 2,11-22 și Mc 7,24-30.

Părintele Iosif Răchiteanu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, și-a început omilia în mod retoric, întrebând dacă are vreo importanță întâlnirea sau dacă fiecare întorcându-se acasă își vede în continuare de viața și credința lui, fie ortodoxă, fie catolică. Dând exemplu cu măgarul încăpățânat care este dus cu de-a sila la izvor și care dacă nu vrea să bea apă, nu bea, la fel putem spune că unitatea vine de la Dumnezeu, dar avem și noi piatra pe care trebuie să o punem spre zidire, pentru că Dumnezeu nu vrea să lucreze împotriva noastră.

Părintele i-a rugat pe cei prezenți să rețină că nu ajunge să se fi rugat împreună, dar că trebuie să spună și celorlalți, mergând acasă, ce au trăit și au văzut: preoți și laici, ortodocși și catolici, rugându-se împreună, cântări îmbinate. Încheind predica cu mesajul papei Ioan Paul al II-lea, "Nu vă temeți!", în mijlocul acestei lumi, în ciuda atâtor furtuni, a cerut ca fiecare să fie mai curajos în mărturisirea credinței.

Părintele Constantin Andrei, în cuvântul de încheiere, a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a îndemnat la mai mult respect unul față de altul și mai ales față de preoții celorlalte confesiuni și la o atitudine de curaj în a-și mărturisi cu mai multă credință iubirea față de Dumnezeu.

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat