Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

21 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. A patra zi

Marți, 21 ianuarie 2003, la ora 17.00, a avut loc, la biserica romano-catolică "Sfântul Anton" din Iași, cea de-a patra întâlnire din programul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Printre cei care au slujit la altar amintim, din partea romano-catolică: pr. Tadeusz Rostworowski SJ, pr. Iulian Ianoș, pr. Cornel Cadar; din partea ortodoxă: pr. Gheorghe Popa, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie", pr. Dan Sandu, pr. Daniel Danielescu, pr. Toma Dumitru.

Pr. Iosif Comorașu, parohul comunității gazdă, a mărturisit că Săptămâna de rugăciune a fost începută cu speranța că se fac pași importanți spre dorința lui Isus Cristos de a fi cu toții una. Chiar dacă nu am fost la înălțimea chemării lui Dumnezeu sau nu am știut să răspundem prompt chemării, Dumnezeu a fost și continuă să fie mereu la fel de prezent, dorind să fie capul unei singure familii.

În sfera aceleiași teme fundamentale a Săptămânii de rugăciune, tema comorii pe care o purtăm în vase de lut, a fost ales și versetul central al acestei seri: "Pentru ca și viața lui Isus să se arate în trupul nostru muritor" (2Cor 4,11). Lecturile care au aprofundat această idee au fost luate din Esd 1,1-4, Ps 49,5-8,14-23, Rom 6,6-14 și Mc 9,33-37.

Preotul predicator Gheorghe Popa i-a invitat pe cei prezenți să mediteze din lectura evanghelică asupra criteriilor care trebuie avute în vedere pe calea către unitate în această lume. Un prim criteriu pus în evidență a fost cel al slujirii: Isus ne întinde mâna prin chipul și asemănarea sa din fiecare om. De aceea, părinții trebuie să-i primească pe copii, soțul să-și primească soția și invers, o generație să o accepte pe alta ca pe un dar. Din scrierile sfântului Maxim Mărturisitorul, cel care a înțeles unitatea creștină ca fiind iubire și dăruire, părintele a extras ideea potrivit căreia iubirea adevărată este acea stare a sufletului prin care omul îl iubește mai mult pe creator decât pe creatură; mai precis, iubește creația datorită celui care a creat-o. Un al treilea criteriu, luat din exemplul sfinților Anton de Padova și Francisc din Assisi, îl reprezintă virtutea sărăciei benevole; nu este o sărăcie materială, fizică, socială, ci în sensul de a ne elibera de verbul a avea pentru a face trecerea spre verbul a deschide, a ne deschide inima spre Dumnezeu, a recunoaște că tot ce avem este din darul lui Dumnezeu către noi.

După omilie a urmat Rugăciunea credincioșilor, recitarea în comun a rugăciunii Tatăl nostru, schimbul frățesc al unui semn de pace și binecuvântarea cu relicva sfântului Anton.

Un moment de o semnificație deosebită a fost când toți cei prezenți s-au prins mână de mână și s-au rugat cu cuvintele învățate de însuși Mântuitorul nostru Isus Cristos, spunând Tatăl nostru...

Părintele Cornel Cadar, mulțumind părintelui predicator, părintelui gazdă și tuturor celor prezenți, a încheiat cu invitația adresată credincioșilor de a lua parte la aceste celebrări și în serile următoare, dar, mai important, de a se ruga și în familiile lor.

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat