Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

22 ianuarie: Săptămâna de rugăciune
pentru unitatea creștinilor la Onești

La Onești, județul Bacău, începând cu anul 1990, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este așteptată cu dor și celebrată, de la an la an, cu mai mult entuziasm, de catolici și ortodocși, care se adună, fie la o biserică fie la alta, trăind adevărate momente de fraternitate evanghelică.

Programul este pregătit din timp de către reprezentanții celor două Biserici surori. Anul acesta, deschiderea s-a făcut sâmbătă, 18 ianuarie, la ora 19.00, la Casa Ecumenică din cartierul catolic cu o participare numeroasă de clerici și laici. A prezidat părintele capucin Mario Querini.

A doua întâlnire a fost duminică, 19 ianuarie, ora 18.00, la biserica ortodoxă "Sfântul Nicolae". Această întâlnire a fost marcată de prezența ierarhilor celor două Biserici surori: Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași al Bisericii Romano-Catolice, și Preasfințitul Ioachim Băcăoanul, episcopul vicar al Episcopiei Romanului al Bisericii Ortodoxe. Au participat mulți preoți, seminariști, surori și credincioși din ambele Biserici. Au fost prezente și autoritățile civile, în frunte cu primarul orașului, Emil Lemnaru. Toți au cântat și s-au rugat împreună cu ierarhii lor pentru unitate. În cuvântul lor de zidire, cei doi ierarhi au subliniat cât de frumos este să fim împreună și cât de mult dorește Isus acest lucru din partea acelora care se numesc creștini; au făcut reflecții frumoase asupra textului din 2Cor 4,3-18, subliniindu-se versetul 7: "Noi purtăm această comoară în vase de lut". De asemenea, s-a remarcat efectul pozitiv al vizitei papei Ioan-Paul al II-lea în România și a vizitei patriarhului Teoctist la Vatican. Toți participanții au urmărit cu atenție predica ierarhilor, și-au dăruit generos pacea și s-au întors acasă iradiind de o bucurie sfântă.

A treia întâlnire a fost marți, 21 ianuarie, ora 18.00, în biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul", acolo unde au fost prezenți cei doi ierarhi anul trecut. Această întâlnire a fost prezidată de părintele catolic Iosif Păuleț, paroh și decan de Trotuș, avându-l alături pe părintele ortodox Constantin Alupei, paroh și protopop de Onești. A fost o participare numeroasă de clerici și laici din ambele Biserici, așa cum a fost în toți anii. Urmând tema întâlnirilor din acest an, s-a purtat în procesiune și s-a așezat pe altar, simbolic, o oală mare de lut, cu o lumânare aprinsă în ea, iar de la această lumânare preoții și o parte dintre laici și-au aprins lumânările lor. De asemenea, s-a binecuvântat pâinea așezată pe altar și s-a distribuit tuturor participanților, ca sacramental și semn de unitate și dragoste creștină; iar pentru săraci - catolici, ortodocși sau de alte confesiuni - s-a făcut o colectă specială, anunțată din timp, de alimente, ce au fost distribuite miercuri, 22 ianuarie, între orele 10.00 și 12.00, la centrul caritativ al Bisericii Catolice "Sfântul Vincențiu de Paul".

A patra întâlnire ecumenică - cea de încheiere a săptămânii de rugăciune - va fi sâmbătă seara, 25 ianuarie, la Surorile lui Isus Răscumpărătorul. Menționez că toate întâlnirile noastre din cadrul săptămânii de rugăciune se încheie și cu o agapă frățească, în cadrul căreia au loc luări de cuvânt, rugăciuni și cântece, menite să înflorească și să întregească atmosfera de fraternitate creștină așa cum ne-o cere Isus în Evanghelie.

Sperăm și continuăm să ne rugăm ca unitatea mult dorită și care practic există în multe locuri, între cele două Biserici surori din România, mai ales la nivel popular - cum este cazul la Onești - să se concretizeze și printr-un act formal din partea ierarhilor Bisericii. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Pr. Iosif Păuleț


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat