Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

19 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. A doua zi

Duminică, 19 ianuarie, la ora 17.00, a avut loc în biserica romano-catolică "Sfânta Tereza" din Iași a doua întrunire din Octava de rugăciuni pentru unitatea creștinilor. Dintre cei prezenți amintim din partea Bisericii Ortodoxe pe părintele protopop Constantin Andrei, pr. dr. Ioan Vicovan, pr. Bahrim Dragoș, iar din partea Bisericii Catolice pr. decan Iosif Dorcu, pr. Pavel Chelaru, pr. Cornel Cadar, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Iosif Comorașu, diac. Cristian Ignat și diac. Ciprian Petre.

Părintele Isidor Iacovici, parohul comunității catolice gazdă, a prezidat celebrarea și a explicat în cuvântul de introducere că rugăciunea celor prezenți este pentru ca frumoasa cămașă ruptă acum câteva secole să fie rețesută. Și-a exprimat dorința ca și cei plecați la muncă în străinătate să se roage împreună cu cei din țară, pentru ca toți să fie o singură turmă și un singur păstor.

Pentru a doua zi versetul central a fost luat din 2Cor 4,8 "Suntem apăsați din toate părțile, dar nu striviți". În sintonie cu această idee de bază, au fost alese lecturile din Ex 5,6-7, Ps 127,1-2.3,4-5, Ev 11,13-27 și Evanghelia din Mt 2,14-15.

Preotul Ioan Vicovan și-a început omilia prin a informa pe cei prezenți la celebrare că Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut ca moment de început anul 1908 și că în România celebrările ecumenice s-au intensificat începând cu anul 1920. Părintele predicator și-a clădit omilia pe trei idei: prin textul din Exod a arătat cum Dumnezeu are un plan special cu fiecare, în mod personal, și cu toții împreună, după cum a avut cu Abraham, în mod individual, și cu tot poporul israelit; din Epistola către Evrei a scos în evidență faptul că acest plan este realizabil numai dacă ne dăm acceptul prin credință; aceste două idei sunt sintetizate în Evanghelia după Matei prin conceptul de a fi călător: deoarece Isus a fost călător, și noi trebuie să avem conștiința trecerii spre cetatea veșnică. Părintele a încheiat cu mesajul: "Să participăm cu credința că unitatea se va realiza; drumul nostru în această viață este spre unitate".

După omilie a urmat Rugăciunea credincioșilor, rugăciunea Tatăl nostru, schimbul reciproc al unui semn de pace, cântecul susținut de corul Parohiei "Sfânta Tereza", intitulat "Ce bine e când frații" și cântecul "De tine se bucură", interpretat de un cor ortodox.

Părintele Cornel Cadar, în cuvântul de încheiere, a mulțumit preoților ortodocși și catolici, precum și tuturor credincioșilor de față pentru bucuria de a se fi rugat împreună, încheind cu invitația, preluată din predică, "ca toți să crească în credință".

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat