Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

18 ianuarie: Celebrare ecumenică la Iași. Prima zi

Sâmbătă, 18 ianuarie, la ora 17.00, s-a deschis Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Aceasta a avut loc în catedrala ortodoxă veche "Sfântul Gheorghe". Printre cei prezenți au fost, din partea ortodoxă: pr. lect. arhim. Varlaam Merticariu, vicar administrativ, pr. lect. Dan Sandu, directorul Institutului Ecumenic, pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural al Mitropoliei și al Institutului Cultural Misionar "Trinitas"; din Biserica Luterană: Uta Weiss; din partea catolică: Mons. Alois Fechet, pr. Cornel Cadar, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Iosif Comorașu.

Părintele lector Dan Sandu a adresat salutul de bun venit celor prezenți, adică celor care poartă o comoară în vase de lut. Această comoară nu este altceva decât credința dată de Cristos. Părintele a explicat mai departe cum rugăciunea și credința sunt inseparabile deoarece numai ceea ce cerem cu credință vom primi. Mai mult, rugăciunea și credința sunt semnul comuniunii. Rugăciunea este mai mult decât invitație, ea este invitație la dialog, dar nu cu orice persoană, ci cu persoana împreună spre Dumnezeu. Un teolog reprezintă un semn al rugăciunii. Evagrie Ponticul scrie "... pieptul Domnului este cunoașterea lui Dumnezeu și cel care pune capul pe pieptul Domnului este teolog". Astfel, rugându-ne împreună intrăm în Duh și adevăr.

În această primă zi de rugăciune tematica a fost întregită de fragmentele biblice citite în cadrul desfășurării celebrării liturgice. S-a început cu Ps 103, citit de pr. Iosif Răchiteanu. Apoi a urmat rugăciunea a trei diaconi, pentru pace și unirea tuturor, pentru Biserici, pentru Înalt Preasfințitul arhiepiscopul și mitropolitul Daniel și pentru episcopul romano-catolic de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, pentru țară, pentru cei care ne conduc, pentru sate, la care credincioșii au răspuns "Doamne, miluiește".

Corul "Byzantion" a cântat "Doamne, strigat-am" urmat de o rugăciune rostită de pr. Iosif Comorașu.

Prima lectură luată din Gen 15,1-7, a avut ca lector catolic pe pr. Cornel Cadar. A urmat Ps 15 intonat de diaconul Petru Antonică, apoi corul a cântat "Mărire". A doua lectură, din Ev 9,8-12, a fost citită de pr. Dan Sandu. Sfânta Evanghelie, Lc 24, 13-35, a fost proclamată solemn de un diacon ortodox.

Celebrarea liturgică a continuat cu omilia Mons. Alois Fechet. A început spunând că cei prezenți sunt oameni ai credinței și ai speranței; aceasta ne-a adus pe toți, ortodocși și catolici, preoți și laici, ca să ne rugăm să fim "una". Vorbind despre documentul Unitatis redintegratio al Conciliului Vatican II, a scos în evidență realitatea Bisericii în secolul al XX-lea, durerea rupturii. Acest document aduce ca remedii o reînnoire a Bisericii, a poporului lui Dumnezeu pornind de la convertirea inimii fiecăruia, de la cunoașterea reciprocă a celor care cred în Dumnezeu, insistând asupra rugăciunii în comun a celor care cred în Isus Cristos. În final, părintele predicator, făcând referință la Evanghelie, ne-a îndemnat să urmăm exemplul ucenicilor din Emaus care după un moment de necredință, luând parte la frângerea pâinii și recunoscându-l pe Domnul, au exclamat "Doamne, rămâi cu noi".

După omilie a cântat și corul Parohiei catolice "Adormirea Maicii Domnului".

Glasurile celor prezenți s-au unit în rugăciunea "Tatăl nostru" făcând să se simtă în cei prezenți dorința de a fi un singur popor al lui Dumnezeu.

La sfârșit, cuvântul de mulțumire și binecuvântarea au fost adresate de către pr. arhim. Varlaam Merticariu.

Următoarea întâlnire are loc la biserica romano -catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", duminică, 19 ianuarie, la ora 17.00.

Romeo Neculai și Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat