Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

18-19 ianuarie: Vizită canonică la Arini

În zilele de 18-19 ianuarie, Preasfințitul Petru Gherghel a făcut vizita canonică în parohia Arini, sat component al comunei Găiceana, județul Bacău, situat la hotarul de nord al fostului județ Tecuci, pe valea cursului superior al pârâului Găiceana, afluent pe dreapta al Berheciului, în regiunea dealurilor din stânga Siretului la 5 km depărtare de centrul comunal Găiceana.

Fiind așezați într-un loc singuratic și greu de comunicat cu alte centre catolice din țară și sub influența cântăreților maghiarofili, au crescut în sentimentul originii lor etnice maghiare și în toate ocaziile s-au manifestat ca atare. În anul 1940 au plecat vreo 40 de familii în Ungaria hortistă și erau gata de plecare încă vreo 100 de familii. După ultimul război mulți dintre ei s-au întors înapoi. Statistica bisericilor catolice din Moldova 1871-1872 menționează că biserica de lemn din Găiceana s-a construit în anul 1844 și aceasta a fost prima biserică a satului. O altă biserică - de zid - s-a construit în anul 1914 și această biserică a fost grav avariată de cutremurul din 4 martie 1977, trebuind să fie demolată și reclădită integral în anul 1980. Din anul 1968 la Arini este centru parohial prin desprindere de la Parohia Văleni.

Cu ocazia vizitei canonice, episcopul Petru Gherghel, sâmbătă în cadrul Liturghiei de seară, a stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească. Duminică, 19 ianuarie, după prima Liturghie s-a întâlnit cu copiii din parohie și le-a reamintit că ei, copiii, sunt "primăvara Bisericii, primăvara diecezei, primăvara parohiei" și i-a îndemnat să stea mereu aproape de Isus pentru a putea deveni creștini autentici și cetățeni vrednici ai comunității. După Liturghia pontificală, episcopul s-a întreținut cu tinerii parohiei.

Au participat la această întâlnire peste 150 de tineri. Preasfințitul i-a încurajat și i-a îndemnat ca oriunde se vor duce pentru a lucra sau pentru a studia să nu uite niciodată de "moștenirea prețioasă pe care au primit-o de la părinții și strămoșii lor - credința în Cristos"; de asemenea, le-a spus ca să prețuiască întotdeauna evlavia față de Maica Domnului, care este o armă foarte eficace în fața celor care vin să tulbure trăirea creștină din comunități și din societatea noastră. După-amiază a avut loc întâlnirea cu comisia sinodală locală, formată din 14 membri. I-a invitat pe toți să contribuie, prin reflecțiile și sugestiile lor, la buna reușită a Sinodului diecezan.

Înainte de Liturghia de seară, Preasfințitul a prezidat rugăciunea Rozariului. Pe numeroșii copii, tineri și credincioși care au participat la această rugăciune și la Liturghie, episcopul i-a îndemnat să se roage Rozariul, mai ales în acest an dedicat Rozariului, pentru ca prin mijlocirea Maicii Bisericii și a Diecezei de Iași, comunitatea diecezană și parohială să-și reîmprospăteze credința și iubirea față de Dumnezeu și să aducă un suflu nou de speranță în societatea de astăzi.

La sfârșitul fiecărei Liturghii, episcopul, după ce a recitat împreună cu credincioșii rugăciunile pentru obținerea indulgenței plenare, a împărțit binecuvântarea arhierească.

Biserica din Arini a fost construită în 1910. Comunitatea, păstorită de pr. Petru Beța, are peste 400 de familii și 1.424 credinciosi.

pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat