Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

15 ianuarie: O nouă carte despre ep. Anton Durcovici

Încă o carte referitoare la episcopul dr. Anton Durcovici. Mai era nevoie? "Un om al lui Dumnezeu" de talia lui, "un om providențial pentru Eparhia de Iași în timpuri deosebit de grele", cu o viață preoțească exemplară pe parcursul a 36 de ani închinați slujirii Bisericii, în diferitele servicii care i-au fost încredințate, viață încununată cu plinătatea preoției prin consacrarea episcopală, activitatea episcopală limitată în timp (14 luni), întreruptă brutal de agenții Securității, dar condensată și antrenantă, pecetluită cu suferințe cumplite în arestul Ministerului de Interne, în închisoarea Jilava și, în final, în aceea de la Sighet, răspunde pe deplin întrebării și strădaniilor autorilor de a face cunoscută cât mai bine personalitatea de excepție a episcopului nostru martir.

Ne propusesem cu câțiva ani în urmă o astfel de lucrare. Văzând că alții ne-au luat-o înainte (Mons. Fr. Müller și pr. Ed. Ferenț), ne-am mărginit la cercetări parcelate, publicate în Buletinul istoric al Departamentului de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, înființat la 16 iulie 1999, îndeosebi în numărul al treilea, consacrat în mod special episcopului Durcovici cu ocazia semicentenarului morții sale martirice (10 decembrie 2001), precum și în Almanahul "Presa Bună".

Cartea vrea să fie o biografie fidelă. Ca atare, ne-am îndreptat atenția în cea mai mare parte spre izvoarele documentare, intrând în arhivele care ni le-au putut pune la dispoziție, în țară și în străinătate. Ca unul care l-am cunoscut îndeaproape pe Mons. Anton Durcovici, atât ca profesor la București, cât și ca episcop la Iași, recunoștința și venerația care le-am avut întotdeauna față de Preasfinția sa mă obligă să mă implic sârguincios în tot ceea ce se poate și trebuie să fie adus la cunoștința generațiilor prezente și viitoare cu privire la marele nostru ierarh a cărui cauză de beatificare se află pe rol la Sfânta Congregație Romană pentru Declararea Sfinților.

În calitate de coautor la acest prim volum, consider că este de datoria mea să menționez contribuția substanțială a profesorului dr. Dănuț Doboș, neobosit cercetător de arhive, care, în cei doi ani cât a beneficiat de bursa romană, a procurat o cantitate impresionantă de documente din arhivele centrale romane, care se referă la trecutul Bisericii noastre locale. Domnia sa s-a dedicat trup și suflet cercetării acestui trecut.

Mons. Anton Despinescu

Episcopul Anton Durcovici, o viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii, Doboș Dănuț, Despinescu Anton, Editura Sapientia, Iași, 2002, 14x20 cm, ISBN 973-8474-08-6, 304 p. (dintre care 28 pagini fotografii), 70.000 lei.

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni și vineri, orele 12.00-18.00;
    miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    marți, orele 8.00-12.00 și 16.00-18.00
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat