Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

11-12 ianuarie: Vizită canonică la Adjudeni

În zilele de 11-12 ianuarie, episcopul Petru Gherghel a făcut vizita canonică în parohia Adjudeni. Întâmpinat la intrarea în biserică, sâmbătă, 11 ianuarie, Preasfințitul a recitat împreună cu mulțimea de copii și credincioși rugăciunea "Îngerul Domnului" și rugăciunea pentru Sinodul diecezan, apoi i-a invitat pe toți să participe cu bucurie la celebrările liturgice, deoarece cu prilejul vizitei canonice se poate obține indulgență plenară, respectându-se cele prescrise de Biserică.

A urmat apoi o întâlnire cu primarul și cu viceprimarul comunei Tămășeni, în care episcopul a îndemnat autoritățile civile să sprijine inițiativele comunității parohiale.

După-amiază, episcopul i-a întâlnit pe membrii Acțiunii Catolice (copii, tineri și adulți), pe cei din Asociația Scout (copii și tineri) și pe cei din Asociația "Vincențiu de Paul". "Toate mișcările și asociațiile, fiecare cu specificul și activitățile proprii, trebuie să contribuie la reîmprospătarea credinței comunității parohiale și diecezane - scopul Sinodului diecezan", le-a spus Preasfințitul.

În timpul sfintei Liturghii de seară celebrată de părintele paroh Farcaș Gheorghe, episcopul împreună cu alți doi preoți au stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească. Au venit foarte mulți să se împace cu Dumnezeu, nu numai sâmbătă seara, dar și la toate Liturghiile de duminică.

După sfânta Liturghie, episcopul a vizitat grădinița și casa surorilor din Congregația "Surorile Providenței" care sunt prezente în Parohia Adjudeni încă din anul 1990. Preasfințitul le-a felicitat pe surori pentru mărturia și activitatea pe care o desfășoară în comunitate și le-a încurajat să continue cu același zel trăirea carismei lor educative și sociale.

Duminică a fost o zi intensă. Punctul culminant a fost reprezentat de sfânta Liturghie pontificală de la ora 11.00. Ca și la Liturghia pentru copii și la cea pentru tineri, episcopul i-a chemat pe toți cei din Adjudeni "să redescopere, să recunoască și să trăiască demnitatea lor de creștini, demnitate primită la Botez, și i-a încurajat ca fiecare să audă glasul Tatălui:'Tu ești fiul meu în care îmi aflu toată bucuria'". De asemenea, i-a îndemnat pe toți "să înainteze cu mult curaj în larg, să rămână mereu în barca Bisericii și să păstreze cu multă fidelitate moștenirea pe care au primit-o de la părinții și străbunii lor".

După-amiază a avut loc întâlnirea cu comisia sinodală locală, formată din 64 de membri. Episcopul a scos în evidență rolul deosebit de important pe care îl are această comisie în cadrul comunității parohiale: ei trebuie să fie cei dintâi care să împărtășească tuturor celorlalți temele care sunt propuse spre dezbatere în cadrul acestui an de pregătire a Sinodului diecezan. Seara, înainte de sfânta Liturghie, Preasfințitul a prezidat adorația euharistică și recitarea sfântului Rozariu. Au participat foarte mulți copii, tineri și credincioși; după ce a dăruit tuturor celor prezenți câte un rozariu, episcopul i-a chemat să se roage sfântul Rozariu, mai ales în acest an al rozariului.

După fiecare sfântă Liturghie din ziua de duminică, episcopul a împărțit tuturor binecuvântarea arhierească. În mod sigur, această vizită canonică va rămâne pentru mult timp în amintirea comunității din Adjudeni și toate îndemnurile episcopului vor fi mereu o chemare la mărturie a vieții creștine.

Biserica din Adjudeni, construită în 1986, este una dintre cele mai mari din Moldova. Comunitatea, păstorită de pr. Gheorghe Farcaș, are 1.267 de familii cu 5.815 credincioși.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat