Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coperta_broșurii7 ianuarie: O nouă serie de cateheze sinodale

"Biserica lui Cristos care este în Moldova, identitate și misiune" este tema cu care se deschide a doua etapă a catehezelor pentru Sinodului diecezan.

Spre deosebire de prima serie de cateheze, această serie se caracterizează prin faptul că vor fi mai consistente, vor fi tratate pe parcursul mai multor întâlniri și se vor ține într-un cadru mai restrâns, respectiv comisia sinodală parohială.

Scopul acestei cateheze este să ofere credincioșilor, în general, și membrilor comisiilor sinodale parohiale, în special, o viziune cât mai amplă despre Biserică, convinși fiind că obiectivele pe care sinodul diecezan și le-a propus, adică reînnoirea vieții Bisericii locale și soluționarea problemelor cu care ea se confruntă, nu pot fi atinse dacă nu avem o viziune justă despre identitatea și misiunea Bisericii. Se subliniază că implicarea credincioșilor îi va pune în situația de a trăi mai intens viața Bisericii și că preotul este chemat să prezinte poporului - la nivelul respectiv - temele care să motiveze implicarea lor.

Broșura este însoțită de un rezumat și un chestionar care, după ce va fi completat de comisiile parohiale, va fi trimis la secretariatul Sinodului.

Cateheza este structurată în trei părți: I. Cine suntem?; II. Ce trebuie să fim? și III. Ce trebuie să facem?

În prima parte, membrii comisiei sinodale sunt invitați să contemple misterul Bisericii, care este noul popor al lui Dumnezeu, născut din iubirea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt, zidit pe temelia apostolilor, care este format din toți cei care cred în Cristos și care o are pe sfânta Fecioară Maria drept mamă și model exemplar. Din această contemplare ar trebui să se nască dorința de a-l adora și de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest mare și minunat dar pe care ni l-a făcut.

În partea a doua, membrii comisiei sinodale sunt invitați să descopere ceea ce este Biserica în natura sa intimă, precum și care este misiunea ei în această lume, adică Biserica este noul popor al lui Dumnezeu trimis în lume la oamenii de astăzi pentru a le duce vestea cea bună a mântuirii. Din această cunoaștere ar trebui să rezulte conștiința demnității, a locului și misiunii pe care fiecare creștin le are în Biserică, precum și dorința de a trăi în conformitate cu această identitate.

În partea a treia, membrii comisiei sinodale sunt invitați să facă o comparație între ceea ce trăim noi astăzi în Biserică și ceea ce ne cheamă Dumnezeu să fim. Din această comparație ar trebui să se nască dorința fiecărui membru al comisiei sinodale de a contribui, cu geniul să propriu, la reînnoirea vieții Bisericii noastre locale prin individualizarea acelor aspecte, teme, probleme care sunt încă deficitare și care ar necesita o soluționare din partea Sinodului diecezan.

Biserica lui Cristos care este în Moldova. Identitate si misiune
Sinodul diecezan, Editura Presa Bună, 2002, 15x21cm, 84 p., 30.000 lei

Biserica lui Cristos care este în Moldova. Identitate și misiune - indicații metodologice (rezumat + chestionar),
Sinodul diecezan, Editura Presa Bună, 2002, 20x14cm, 6 p., 4.000 lei

Această cateheză, împreună cu foile cuprinzând indicațiile metodologice, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni și vineri, orele 12.00-18.00;
    miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    marți, orele 8.00-12.00 și 16.00-18.00
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat