Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

10-11 august: Vizită canonică la Fălticeni

Sâmbătă și duminică, 10 și 11 august, PS Petru Gherghel a fost oaspetele Parohiei Fălticeni (după Iugani, Răducăneni și Siret). Acest oraș istoric și vestit în literatură, cunoscut și pentru poziția sa la drumul național București - Suceava, are un număr mic de catolici, dar cu o tradiție veche. S-a declarat parohie catolică la Fălticeni încă din 1950, iar printre ultimii parohi au fost: pr. Dumitru Pascal, pr. Anton Farțade, pr. Anton Egner. Acum, din 1996, este paroh părintele Ioan Lungu. În parohie sunt 93 de familii cu 250 de credincioși, 3 biserici și 4 filiale.

Episcopul, însoțit de pr. Aurel Iștoc, a sosit la Fălticeni sâmbătă, 10 august. În timp ce parohul comunității a celebrat Liturghia, episcopul intrat la confesional pentru a asculta spovezi și apoi s-a rugat Rozariul împreună cu credincioșii. A urmat o lungă întrevedere cu lumea prezentă, păstorul insistând mult pe importanța Sinodului. Apoi a avut loc vizitarea casei parohiale și a casei pentru surori și oaspeți.

A doua zi, duminică, episcopul a fost prezent la ora 9.00 în filiala Dumbrava (la 15 km) unde au venit și creștinii din Cornu Luncii. A celebrat, împreună cu cei doi preoți prezenți, Liturghia pontificală, iar participanții au avut bucuria de a asculta cuvântul de încurajare. După Liturghie s-au reunit în jurul episcopului membrii comitetului bisericesc din cele două localități. Discuțiile au avut un caracter pastoral, administrativ, dar în mare parte s-au axat asupra Sinodului.

La ora 11.00 a început Liturghia pontificală din biserica parohială. Păstorul diecezei a apreciat participarea foarte activă a copiilor la Liturghie. Poate caracterul mai puțin oficial al acestor vizite și faptul ca episcopul stă mai mult într-o comunitate, îi face pe mulți să-l simtă pe episcop mai aproape de sufletele lor.

Un punct, de asemenea important, a fost întâlnirea de după Liturghie cu cei șapte membri ai comitetului bisericesc și cu întreaga comunitate.

La ora 16.00 a avut loc dialogul pe baza chestionarului cu parohul și cu personalul casei. S-a subliniat că sfântul Anton, iubit de foarte mulți creștini, mai ales ortodocși, promovează apropierea dintre oameni și căutarea ecumenică.

Pr. Iosif Dorcu
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat