Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Relicvele sfintei Tereza in Dieceza de Iași (I)

După Oradea, Cluj și Șumuleu Ciuc, relicvele sfintei Tereza a Pruncului Isus au ajuns în Moldova. Sâmbătă, 20 iulie, PS Petru Gherghel a întâmpinat relicvele la intrarea în Dieceza de Iași, adică în localitatea Palanca din Parohia Ciugheș. La ora 11,15, mașina cu relicvele, însoțită de căulgări și călugărițe din Comunitatea "Sfântul Ioan", a sosit dinspre Șumuleu Ciuc. ÎPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, și PS Jozsef Tamas, episcop auxiliar de Alba-Iulia, l-au salutat pe PS Petru Gherghel, un semn al trecerii relicvelor dintr-o dieceză în alta. Mulțimea de credincioși din Parohia Ciugheș era adunata încă de la ora 9,30 in frunte cu primarul, cu pr. Ieronim Budulai, parohul comunității, pr. Mihai Budău, decanul de Piatra și mulți alți preoți. Cu flori în mână, copiii, tinerii și adulții, când au văzut mașina, au început cântarea în cinstea Terezei. Episcopii s-au rugat împreună cu credincioșii și au împărțit binecuvântarea. Episcopul de Iași le-a vorbit credincioșilor despre sfânta care a venit să reverse trandafirii harurilor și peste Dieceza de Iași.

S-a format coloana oficială și s-a pornit spre Bacău. Mașina cu relicvele s-a oprit la Comănești, Vermești, Moinești, Florești, Trebeș, Mărgineni și Barați. Oamenii din aceste localități au ieșit cu mic cu mare împreună cu preoții din comunitățile respective pentru a venera moaștele sfintei Tereza. Mulți au venit cu persoanele bolnave din familiile lor. Cu steaguri, cu pancarte, cu covoare pe garduri și cu flori în mâni credincioși catolici, dar și mulți ortodocși, au venit în locurile fixate pentru a o saluta pe Tereza prin cântare și rugăciune. Episcopul s-a rugat împreună cu ei și le-a împărțit binecuvântarea. O bună parte din drumul de la Palanca la Bacău relicvele au fost însoțite și de mașini ale Poliției.

La ora 14,10, relicvele au ajuns în Bacău. Din fața bisericii ortodoxe "Sfântul Nicolae" s-a format procesiunea spre biserica "Sfinții Petru și Paul". Erau mulțimi de credincioși din diferite localități, mai ales din nordul Moldovei, însoțiți de călugări preoți și decani. Eșarfele, special făcute pentru această zi, fluturau în vânt Mons. Ștefan Erdeș, decan de Bacău, l-a saluta pe PS Gherghel, care a vorbit credincioșilor despre sfânta venită în Moldova. Fanfara militară a început cântarea și a însoțit procesiunea până la intrarea in biserică. Polițiști, jandarmi, oameni de ordine, dar și tineri din Acțiunea Catolică și Scout erau peste tot menținând ordinea.

La intrarea în biserică racla a fost purtată pe umeri de către șase jandarmi până pe altar. În fața raclei, copii îmbrăcați în alb, împrăștiau petale de trandafiri. În biserică erau mii de credincioși, sosiți din decanatele de Suceava, Iași și Siret. Printre ei erau și mulți ortodocși. Preasfințitul Petru Gherghel a continuat rugăciunea în fața moaștelor așezate pe altar, s-a cântat în cinstea sfintei Tereza, și toți au primit binecuvântarea.

Relicvariul a fost apoi așezat la loc de cinste, și rând pe rând, au trecut pentru rugăciune, prin fața moaștelor sfintei Tereza, credincioșii din decanatele sus amintite, conform programului. Aceștia au venit din depărtare cu autocare, trenuri și autoturisme, fiind însoțiți de preoți și călugări.

Cu mult timp înainte credincioșii au fost pregătiți prin predici speciale legate de viața sfintei Tereza. Pelerinii au primit și un pliant cu principalele date și imagini din viața sfintei. În Dieceza de Iași sunt nouă localități ale căror biserici poartă hramul sfintei Tereza. Credincioșii din aceste localități au fost în număr mai mare la Bacău.

La 1 iunie, episcopul de Iași a transmis o scrisoare către toate parohiile, institutele și casele religioase cu ocazia venirii relicvelor sfintei Tereza la Bacău. În această scrisoare este indicat și programul pelerinajului de la Bacău. Astfel, duminică dimineață, 21 iulie, vor trece prin fața relicvariului credincioșii din decanatele de Piatra, Trotuș și Vrancea, iar duminică după-amiază vor fi prezenți credincioșii din decanatele Bacău, Traian și Roman.

Sâmbătă, la ora 18.00, s-a celebrat Liturghia pontificală. Preasfințitul Petru Gherghel a fost însoțit de peste 50 de preoți. Corurile reunite din Bacău, Iași și Suceava au asigurat cântarea. La predică episcopul a subliniat importanța evenimentului și a vorbit despre mijlocul cel mai simplu de a ajunge la împărăția cerurilor folosind "ascensorul", adică iubirea, despre care vorbea sfânta Tereza.

Rugăciunea și cântarea au continuat apoi toată noaptea.

Duminică, 21 iulie, va fi o Liturghie la ora 10,30 prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași iar seara la ora 17 încă o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel urmată de o procesiune cu moaștele sfintei Tereza prin oraș.

Semne pozitive sunt și din partea mass-media care au prezentat evenimentul în toată țara.

Astfel mesajul sfintei Tereza a putut fi răspândit și mai mult. A deveni mici precum copiii, a fi aprinși de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele, a arde de dorința ca evanghelia să fie cunoscută - acestea, și altele, au fost câteva adevăruri care ne-au fost reamintite cu ocazia prezenței relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus în Dieceza de Iași.

Pr. Cornel Cadar

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto" [ I ] [ II ].
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat