Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Mirese ale lui Cristos
Opt tinere au spus un da definitiv lui Cristos

Vineri, 31 mai, sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Verișoara sa Elisabeta, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, opt surori au făcut profesiunea perpetuă. Înainte de acest mare pas surorile au făcut, în casa surorilor din Slănic Moldova, 6 zile de exerciții spirituale cu pr. Aurel Iștoc. La sfânta Liturghie de la ora 10.30, prezidată de PS Petru Gherghel, cu participarea PS Aurel Percă și a circa 40 de preoți, a fost prezentă și sr. Valeria Doboș, superioara institutului. Este a șasea serie de surori care au depus voturile perpetue în cadrul acestei congregații. Prima serie de 32 de surori au depus profesiunea solemnă pe viață la 7 octombrie 1996 la Cacica, a doua de 27 de surori au depus voturile la 16 iulie 1998 la Roman; iar apoi mereu la Iași pe 31 mai: 9 în 1999; 13 în 2000; 26 în 2001.

"Cerem să-l urmăm pe Cristos ca Mirele nostru în Institutul diecezan Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte", așa au răspuns cele opt surori care s-au angajat pe viață în urmarea lui Isus cel curat, ascultător și sărac.

În biserică erau cei dragi: părinți, rude, frați, prieteni, un număr mare de surori din același institut și din alte institute de viață consacrată. S-a mers în procesiune în biserică. După Evanghelie, superioara institutului le-a strigat pe nume și le-a invitat să se apropie de altar. S-a cântat litania tuturor sfinților și candidatele au reînnoit propunerea de a trăi în curăție, ascultare și sărăcie cu dorința de a-l urma pe Isus, asemenea sfintei Fecioare Maria, prima slujitoare.

La predică, Preasfințitul Aurel Percă a prezentat-o pe sfânta Fecioară ca model al surorilor care trebuie să se dăruiască în slujire. Maria a avut motive pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu: el a făcut lucruri mari în viața ei; Maria ea a fost purtătoare de bucurie și prima misionară; motivul bucuriei ei era Cristos. Apoi, citându-l pe Dostoevski, a spus: "Dacă fiecare dintre noi, în fiecare zi, ar așeza o floare în drumul său, lumea ar deveni un paradis". Biserica are nevoie de slujirea voastră, a continuat Preasfințitul: asemenea Mariei sunteți chemate să slujiți în lucrurile mici. "Am visat noaptea că viața e bucurie; m-am trezit dimineața și am văzut că e slujire; am început să slujesc și am constat că e bucurie", le-a spus episcopul făcând referință a cuvintele poetului Tagore.

Surorile au depus voturile cu lumânarea aprinsă și au primit inelul, semn al dăruirii lor lui Cristos, mirele pe care l-au ales; au fost invitate să poarte inelul cu fidelitate "ca să ajungă la nunta veșnică din ceruri".

La finalul Liturghiei PS Petru Gherghel le-a felicitat pe cele opt surori, precum și pe toți cei care le-au stat alături; le-a încurajat și le-a spus: "Astăzi e nunta voastră; priviți țintă spre Cristos, mirele vostru"; "nu uitați că florile cresc și atunci când sunt nori și când e soare, împlinind-și misiunea pe care o au".

Una dintre surorile care au depus voturile, în numele tuturor, a rostit un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și tuturor: preoți și laici care, în decursul anilor, au fost alături de ele și le-au susținut în chemarea lor: "Cu inimile pline de bucurie și recunoștință îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a chemat, ne-a ales și ne-a dat acest dar special al slujirii și ne-a ajutat ca astăzi să-i consacrăm în totalitate și pentru totdeauna viața noastră asemenea Mariei, slujitoarea fidelă și modelul perfect al carismei noastre"; "Cerem de la Dumnezeu har și binecuvântare pentru a duce la îndeplinire da-ul spus astăzi din toată inima".

S-au întors fiecare în parohiile sau în locurile unde au fost numite pentru a-și continua viața de slujire a lui Cristos și a Bisericii, ajutându-i pe preoți în apostolatul lor.

Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a luat ființă în toamna anului 1989. În anul 1994 s-a deschis o casă de noviciat la Barați. Cele 158 de surori care activează în Episcopie, în Seminar, Chișinău, Băile Herculane, București, Israel, Austria, Italia și în 61 de parohii ale Diecezei de Iași sunt grupate în următoarele centre: Iași-Episcopie și Seminar, Săbăoani, Roman, Bacău, Faraoani, Dărmănești, Târgu Ocna și Bucovina.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat