Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli: Etapa județeană a Olimpiadei de Religie

Elevi catolici din toate cele opt județe ale Diecezei de Iași au participat la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Aceasta a fost organizată conform calendarului Ministerului Educației, în ziua de sâmbătă, 13 aprilie 2024, fiind coordonată de inspectoratele școlare județene.

*

Bacău

Sâmbătă, 13 aprilie, la Școala Gimnazială "Spiru Haret" din Bacău a avut loc Olimpiada la Religie pentru cultul romano-catolic, etapa județeană, pentru clasele V-XII. Anul acesta evenimentul a adunat un număr de 180 de elevi din tot județul, însoțiți de profesorii lor de religie și de părinți, care, entuziaști, s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele în vederea accederii la etapa națională.

Părintele prof. Petru Sebastian Tamaș, inspector de religie, însoțit de doamna director adjunct, prof. Eustina Geanina Damaschin intrând in fiecare clasă, după momentul de rugăciune, i-au încurajat pe elevi și le-a urat mult succes.

La sfârșitul probei, elevii participanți au avut ocazia să admire lucrările realizate și expuse în cadrul secțiunii de desene a Concursului interjudețean "Episcop martir Anton Durcovici", ce a avut ca temă "Biserica familia lui Dumnezeu".

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii, a efortului tuturor, a fost concretizată prin obținerea unor rezultate deosebite.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a reușitei acestei etape a Olimpiadei de Religie.

Prof. Loredana Cojan

*

Botoșani

Pentru a-l doilea an la rând, în județul Botoșani, câțiva elevi catolici au optat să participe la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Conform calendarului școlar, aceasta s-a desfășurat pe 13 aprilie, împreună cu celelalte culte religioase. Elevii catolici, în număr de doi, au participat împreună cu elevii ortodocși, la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi". Mulțumiri deschiderii și bunăvoinței părintelui Liviu Botezatu, inspectorul de religie de la IȘJ Botoșani.

*

Iași

Pentru județul Iași Olimpiada de Religie a cultului romano-catolic a fost organizată la Colegiul Tehnic "Ion Holban", în 13 aprilie 2024, conform graficului stabilit la nivel național. La această etapă județeană s-au înscris 80 de elevi care au venit din localitățile județului Iași: Butea, Fărcășeni, Iași, Iugani, Izvoarele, Hălăucești, Horlești, Muncelu de Sus, Oțeleni, Răchiteni, Răducăneni, Săveni, Șcheia. De menționat este faptul că echipa de organizare, conform deciziei I.Ș.J Iași, s-a ocupat și de desfășurarea Olimpiadei de religie pentru cei 29 de elevi aparținând cultelor creștin după evanghelie și baptist, astfel încât toată desfășurarea concursului a avut loc în mod simultan. Deschiderea oficială a concursului, pentru toate cultele, primirea elevilor participanți, a profesorilor însoțitori, supraveghetori s-a făcut la ora 9.15, de către lect. univ. dr. pr. Iacob Iosif, inspector școlar zonal. La ora 10.00 elevii au primit subiectele, având la dispoziție trei ore pentru redactare. Concursul a beneficiat de prezența și atenția doamnei director adjunct al colegiului, Adriana Băiceanu. În timpul evaluării lucrărilor am primit vizita doamnei inspector de religie prof. dr. Denisia-Elena Mănoiu, reprezentant al I.Ș.J. Iași, care a supervizat întreaga activitate și a apreciat implicarea tuturor în concurs. Elevii bine pregătiți au dovedit prin rezultatele obținute că viața creștină este trăită cu intensitate, că respectul și seriozitatea sunt punctele forte acordate disciplinei religie, mai ales în condițiile dificile din prezent. Eseul a avut un loc aparte printre cele trei subiecte primite, unde elevii au putut să demonstreze întreaga lor pregătire și formare în familie, Biserică, școală și societate. Activitatea a fost intensă și rodnică, participanții având de câștigat experiența concursului prin emoțiile pozitive trăite. Următoarele etape la care elevii selectați vor participa sunt: etapa națională care se va desfășura la Ciofliceni, jud. Ilfov, în perioada 8-12 mai 2024 și etapa interjudețeană care se va desfășura la Iași, în data de 25 mai 2024.

Prof. Fulvina Blînda

*

Galați

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Seminarul Teologic din Galați a avut loc Olimpiada de Religie a cultului romano-catolic, etapa județeană, pentru clasele V-XII. Întreaga activitate a fost coordonată de prof. Maria Magdalena Oprișan, inspector școlar județean.

Elevii, însoțiți de părintele paroh și de părinți, entuziaști, s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele în vederea accederii la etapa națională.

Felicitări tuturor și mult succes în etapa următoare.

Pr. Cristian Dumea

*

Roman

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de religie pentru cultul romano-catolic, pentru județul Neamț.

Emoționați, elevii, susținuți de părinți și profesori, au avut ocazia de a-și demonstra, încă o dată, cunoștințele religioase și de a se întâlni cu colegii din diferite școli și licee din zonă.

Au participat, în total, un număr de 84 elevi, primii clasați la fiecare nivel de studiu calificându-se la etapa națională a Olimpiadei de Religie pentru cultul romano-catolic, care se va desfășura la Ciofliceni (București) începând cu data de 9 mai 2024.

Felicitări tuturor participanților și mult succes celor calificați în etapele următoare!

Prof. Odette Müller-Dogan

*

Suceava

În județul Suceava, etapa județeană a Olimpiadei de Religie s-a desfășurat sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Școala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz" din Solonețu Nou.

La olimpiadă au fost înscriși 18 elevi. Deschiderea oficială s-a făcut în prezența gazdei acestui eveniment, conducerea școlii, reprezentată de dna Maria Natalia Ucraineț Crețu, director, a pr. Alois Farțade, decan de Bucovina, a pr. Stanislav Cucharec - vicedecan de Bucovina, paroh de Solonețu Nou, a domnului Ghervazen Longher, deputat al Uniunii Polonezilor din România, care i-au încurajat pe elevi printr-o rugăciune de binecuvântare și le-au urat succes. Alături de noi au fost și doamnele supraveghetoare și părinții evaluatori care întotdeauna răspund cu drag la chemarea noastră.

Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor pentru această zi frumoasă și rodnică!

Prof. Terezia Cristina Solcan

*

Vaslui

Școala Gimnazială "Anastasie Panu" din Huși în anul școlar 2023-2024 a fost gazdă primitoare în desfășurarea Olimpiadei de Religie, cultul romano-catolic, etapa județeană. În această competiție au concurat 19 elevi, proveniți din toate școlile orașului Huși.

Dintre elevii participanți ( clasele V-XI), șase s-au clasificat la faza națională a Olimpiadei de Religie. Ei vor reprezenta județul Vaslui la acest concurs ce se va desfășura la Ciofliceni în perioada 8-12 mai 2024.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot: binecuvântare, ajutor și inspirație. De asemenea, mulțumesc tuturor membrilor Comisiei de organizare și evaluare a Olimpiadei de Religie pentru susținere, încurajare și efortul depus în desfășurarea acestei competiții.

Sincere mulțumiri părintelui paroh, care a binevoit să înceapă aceasta zi cu o rugăciune și binecuvântarea lui Dumnezeu.

Mulțumiri școlii gazdă, reprezentată prin doamna director prof. Benchea Oana Roxana Irina, iar în final elevilor care prin studiu aprofundat au oferit timp pentru a se pregăti, a participa la aceasta competiție și a reprezenta frumos comunitatea, școala și județul la etapa națională.

Felicitări tuturor elevilor participanți! Succes celor clasificați la etapa următoare!

Prof. Mariana Cornea

*

Vrancea

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Colegiul Național "M. Kogălniceanu" din Focșani, jud. Vrancea, a avut loc Olimpiada de religie pentru cultul romano-catolic, etapa județeană, pentru clasele V-VIII. Întreaga activitate a fost coordonată de prof. Melania-Emanuela Pătrășcanu, inspector școlar județean.

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii, a efortului tuturor, a fost concretizată prin obținerea unor rezultate deosebite.

Felicitări tuturor participanților!

Prof. Mihaela Bereș




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat